2018. április 26. csütörtök Ervin

Neked is ilyen hűtőd van otthon? Veszélyes lehet - itt a tiltólista!


Műanyag hátlapjuk következtében a hűtők és fagyasztók közel fele tűzveszélyes - állítja egy friss jelentés. A kutatás során több mint 500 készüléket vizsgáltak meg a legnépszerűbbek közül.

A hűtők és fagyasztók közel fele tűzveszélyes - állítja a brit Which? nevű fogyasztóvédelmi csoport. A szervezet által elvégzett kutatás több mint 500 készüléket vizsgált meg, melyek a legnépszerűbbek közé tartoznak. Bár mindegyik készülék megfelel a jelenlegi biztonsági előírásoknak, ám a termékek 45 százaléka olyan műanyagból készült, amely a Which? saját, a hivatalosnál szigorúbb tűzpróbáján megbukott.

A bukott termékekről publikáltak egy "ilyet ne vegyél" listát. Az összesítés 251 készüléket tartalmaz, az alaptermékektől egészen a felsőkategóriás készülékekig, melyek közül van olyan, amely 2 000 fontba (690 ezer forintba) kerül. A vizsgálat azt is állítja, hogy az egyes gyártók által "tűzállónak" minősített műanyagok is képesek lehetnek felgyorsítani a lángok terjedését egy lakástűz esetén. A szervezet véleménye szerint nem biztonságos termékek listája itt érhető el.

Vannak azonban pozitív példák is: ilyenek például a Beko által készített termékek, amelyeket az utóbbi években már nem műanyaggal borítanak, de nem érintett a Samsung, az LG és a Miele sem.

A Which? szóvivője elmondta, hogy a piacon lévő összes hűtő és fagyasztó megfelel az érvényben lévő biztonsági előírásoknak, csakhogy véleményük szerint ezek az előírások nem megfelelőek. Az általuk elvégzett, a hivatalosnál jóval szigorúbb tesztek során ugyanis kiderült, hogy a műanyag borítások közül egyik sem volt képes 30 másodpercig ellenállni a lángoknak.

A hűtőszekrényekkel kapcsolatos biztonsági előírások fontossága azt követően került reflektorfénybe, hogy tavaly júniusban Londonban leégett a Grenfell Tower. A több mint 70 emberéletet követelő tűzeset forrásaként egy hibás Hotpoint hűtőszekrényt azonosítottak.

A brit háztartási készülékek gyártóinak kereskedelmi szövetsége ugyanakkor azzal vádolta meg a Which?-t, hogy az feleslegesen kelt riadalmat. Véleményük szerint minden forgalomban lévő készülék megfelel a törvényben megkövetelt biztonsági előírásoknak.

A Logikot és a Currys Essentials-t birtokló Dixons Carphone, illetve a Hoover Candy és a Smeg úgy nyilatkoztak, hogy termékeik eleget tesznek a tűzvédelmi előírásoknak. A Gorenje már megszüntette a műanyag hátlappal készített modellek gyártását. Idén nyáron szintén leáll ezek gyártásával a Bush-t birtokló Sainsbury’s. Januárban szigorodni fognak a hűtőkre és fagyasztókra vonatkozó előírások, de ezek sem fogják tartalmazni a műanyag teljes tiltását.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 12,94%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Cofidis, továbbá a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS