Ne téged rúgjanak ki, ha bezárnak a boltok vasárnap: készülj fel!

2014. november 8. 07:00

A héten újra felmelegítették a vasárnapi zárva tartás lehetőségét. Biztosat még nem tudunk, de piaci szereplők szerint több tízezer fős elbocsátásokat vonhat maga után az esetleges bevezetése. Lépj időben! Ne te legyél az, akit kirúgnak a vasárnapi zárva tartás miatt.

Egy hete került újra napirendre a boltok vasárnapi zárva tartásának kérdése. Azóta mind azt cáfoló, mind pedig azt megerősítő hírek is érkeztek.

Cikkeink a témában:

2014. november 3. hétfő, 15.03
Kiderült, miért kell valójában bezárni a boltokat vasárnap

2014. november 6. csütörtök, 13.01
Mégis jöhet a vasárnapi zárva tartás

2014. november 6. csütörtök, 17.10
Kamuzott a KDNP? Mégsem lesz vasárnapi zárva tartás?

2014. november 7. péntek 06.01
Ez az igazság a vasárnapi vásárlásról! Megszereztük a számokat

2014. november 7. péntek 08.01

A miniszterelnök mégis támogatja a vasárnapi zárva tartást?

Milyen hatással lenne mindez a boltokra, a munkavállalókra?

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerint azonnali elbocsátások várhatóak, mert a munkaidőalap 12-14 százalékkal csökken, aminek következtében legalább

35 ezer munkavállaló feleslegessé válik.

530 ezer alkalmazottból és a kapcsolódó iparágakban - logisztika, üzemeltetés - dolgozók körében minimum 15-20 ezer ember elbocsátásával járna, és további 15-20 ezret hátrányosan érintene. Úgy látják: a kieső vasárnappal

az elbocsátás és bércsökkenés vegyesen fordul majd elő.

Lépj időben! Ne te legyél az, akit kirúgnak

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez ne velünk történjen meg? A munka törvénykönyve számos olyan esetet kiemel, amivel lehetetlenné válik az elbocsátás. Ezek:

  • a várandósság,
  • a szülési szabadság,
  • a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság,
  • a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint
  • a szüléssel összefüggő utólagos kezelés, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónapig.

Korábban a terhességről azelőtt kellett tájékoztatni a főnököt, mielőtt az elbocsátás megtörtént. Egy 2014-es módosításnak köszönhetően azonban ez már feltétel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett a betegszabadsággal kapcsolatban is találhatunk efféle információkat. Ha valakit az alatt az idő alatt bocsátanak el, amíg ő betegség miatt nem tartózkodik a munkahelyén, a felmondási idő csak az alábbiakban meghatározott időtartam lejártát követő napon kezdődik:

  • a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év,
  • a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség,
  • a hozzátartozó otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság.

Védettséget élveznek emellett azok a munkavállalók, akik az öregségi nyugdíjkorhatár előtti öt éves periódusban vannak, kivéve, ha az illető lényeges munkaköri kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, és ha olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Megszüntethető a munkaviszony a munkavállaló képességével összefüggő vagy a munkáltató működésével összefüggő okból is. De csak akkor, ha az adott munkahelyen nincs olyan másik munkakör, amelyet az elküldeni kívánt munkaerő be tud tölteni képességei szerint. Vagy ha ezzel a másik pozícióval kapcsolatban úgy dönt, nem vállalja el.

Ne csüggedjünk, ha ezek közül egyik "feltételnek" sem felelünk meg. Így is felléphetünk az elbocsátás ellen. Az érintett üzletek alapvetően multinacionális cégek, a legtöbben komoly minősítési rendszert alkalmaznak a munkavállalóik értékelésekor. Nyilvánvaló, hogy ezek az adatok alapvetően befolyásolják majd, hogy adott esetben, ha létszámcsökkentésre kényszerülnek, kit szeretnének mindenképpen megtartani, és kitől válnak meg a legkönnyebben.

Nincsenek tehát különleges praktikák - tájékoztatta a Pénzcentrumot Hegedűs Csaba, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönzési üzletágának vezetője.

A megfelelő hozzáállás

mindenképpen az lehet, hogy ebben az időszakban különösen célszerű megbízhatóan, pontosan végezni a munkát, minél kevesebb hibával, kasszahiánnyal zárni az egyes napokat. További pozitívum, ha

legalább időnként túlórák vállalásával

is bizonyítja valaki, hogy kellően motivált annak érdekében, hogy a pozíciójában maradjon.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm