Kész, vége: ha ez így megy tovább, búcsút inthetünk a nagyiféle almás pitének

2020. augusztus 13. 11:01

Bár júniusban volt némi árcsökkenés az élelmiszerárakat tekintve, azonban úgy fest, a járványidőszakban bekövetkezett drágulás még mindig érezteti hatását. A július havi élelmiszer átlegárak lehelletnyivel, de magasabbak lettek, mint a múlt haviak, ami azt jelenti, hogy az idényáras zöldségek, gyümölcsök árzuhanása nem tudta lejjebb nyomni össze egészében az árakat, mivel más termékek - hús, kenyér, tej, stb. - drágulása ellensúlyozta ezt a hatást. Ha pedig az egy évvel korábbi árakat vesszük, látható, hogy a drágulás mértéke hatalmas volt a járvány hatására, amely még a hetedik hónapban is kitartott. A hirtelen drágulás egyik nagy vesztesei a nyugdíjasok, akiknek év eleji nyugdíjemelését szinte teljesen felemésztette az áremelkedés. Most a Pénzcentrum ezért annak járt utána, hogy az átlagnyugdíj összege mire volt elég 2019 és 2020 második negyedévében, mennyit ér most a nyugdíj zsemlében, tojásban, lisztben, burgonyában, stb. számolva.

A hirtelen árváltozások nagy vesztesei a nyugdíjasok, ők jóval árérzékenyebbek, mint a fiatalabb korosztály, jobban ki vannak téve az élelmiszer árak drágulásának, mint mások, az öregségi nyugellátás összege pedig nem úgy emelkedik évről évre, ahogy az átlagkeresetek. Az, hogy a koronavírus járvány okozta válság hatására a fogyasztói árak rettenetes elszálltak - számottevő csökkenés azóta is szinte csak az idényáras élelmiszerekben mutatkozik - az inflációt is feltornászta. 

Júliusban pedig az elemzői várakozásokat jócskán meghaladó, 3,8 százalékos volt az éves drágulás üteme Magyarországon.

A nyugdíjas infláció még magasabb: 4,3 százalékos (júniusban a 2,9 százalékos inflációhoz képest a nyugdíjas infláció 3,6 százalékos volt). Ez az eltérés pedig éppen abból adódik, hogy a nyugdíjasok "kosarába" nagyobb arányban kerülnek élelmiszerek, amelyek a legnagyobb drágulások mentek keresztül. 

Sokszor hallani, hogy ma sokkal kevesebb mindenre elég a nyugdíj, mint 5-10 éve, hiába emelik évről-évre, adják a prémiumot, vagy jövő évtől a 13. havi juttatást lépcsőzetesen. Korábban lapunk kiszámította, hogy tíz évre visszamenően milyen élelmiszerből mekkora mennyiségre lett volna elég az átlagos nyugdíj az adott évben - ezek az élelmiszer-indexek megmutatják, hogy mennyit ért egy átlagos ellátásban részesülő nyugdíja zsemlében, tojásban, tejben, krumpliban, lisztben, cukorban, sertés- és csirkehúsban, vagy éppen almában:

{{EMBED:infogram_effe1a37-15e1-4c2a-982b-322838c05bc2}}

A 2020-as évben az élelmiszerárakban rekorddrágulást hozott a koronavírus, mely leginkább a tavaszi hónapokban éreztette a hatását, de még júliusban is tovább drágultak egyes termékek. A Pénzcentrum legfrissebb gyűjtése szerint júniusról júliusra a legnagyobb áremelkedést mutató 15 termék közül 3,8-13 százalékban drágultak meg alapvető élelmiszerek. Ebben nagy szerepe van a szezonális hatásnak is, az agrárium termelési gondjainak - aszály, madárinfluenza, sertéspestis, stb. - és nyilvánvalóan még a koronavírus hatásainak is.

Viszont az is tény, hogy a 10 legnagyobb árcsökkenést mutató termék közül (3,8-23,1%) kilenc élelmiszer, a tizedik pedig a gyermek lábbeli, ami így a tanévkezdés közeledtével nem meglepő, most vannak a nagy akciók. Tehát volt, ami ellensúlyozza a további élelmiszerdrágulásokat. 2019 és 2020 között így változott a korábban nyugdíj viszonylatában vizsgált 10 termék ára hónapról hónapra:

A legbeszédesebb a zsemle ára, amely múlt évben átlagosan 25-26 forint volt, 2019 decemberében lett 27 forint, majd a járvány alatt 28-ra ugrott, és júliusra már 29 forint lett! De a tojás ára is jelentősen nőtt, az alma kilója is 71 forinttal nőtt, a bontott csirkéé 28 forinttal. A sertéshús viszont olcsóbb lett: 80 forinttal csökkent. 

Összeségében a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egy hónap alatt, 2020. júniushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. Ez a növekedés múlt hónapban még 0,4 százalék volt a KSH adatai alapján, ugyanis májusról júniusra az élelmiszerek átlagosan 0,6 százalékkal lettek olcsóbbak, a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások pedig 0,3-0,3 százalékkal drágultak. Azonban júniusról 

júliusra ismét emelkedés tapasztalható az élelmiszerárakban, még akkor is, ha csak 0,1 százalékos mértékű.

Ez azt jelenti, hogy az árcsökkenés nem folytatódott: az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,2 százalékos mérséklődése csak részben ellensúlyozta a nem idényáras élelmiszerek árának 0,4 százalékos növekedését. Ez utóbbiakon belül a friss hazai és déligyümölcsök - a korábbi évek júliusában megszokott árcsökkenésük helyett - 3,3 százalékkal drágultak, a szezonalitástól eltérő árváltozást a kedvezőtlen időjárás miatti, a szokásosnál alacsonyabb kínálat okozta. 

Mennyit ér a nyugdíj a járvány után zsemlében számolva?

Mivel 2020-ban még nem áll rendelkezésre adat az éves átlagnyugdíjról, ezért a 2019-es évi öregségi nyugellátás átlagos összege a legfrissebb adatunk, amivel számoltunk. A 2019. és 2020. Q2 időszak havi átlagárait leosztottuk a 2019-es évi átlagnyugdíjjal, vagyis 134 947 forinttal, amelyből láthatóvá válik, hogy az adott hónapban mennyi zsemle, tojás, tej, burgonya, liszt, cukor, sertés- és csirkehús, és alma jött volna ki ekkora összegből. Nem elhanyagolhatóak a különbségek:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A zsemle-indexben mutatkozik mindig a legszignifikánsabb különbség, mivel a többi termékhez képest a darabára alacsony. Látható, hogy Előző hónaphoz viszonyítva ugyanabból a havi átlagos nyugdíjösszegből 167 darabbal kevesebb zsemlét tudnánk megvenni - míg ha az előző évi árat nézzük 745 darab zsemle mínuszban vagyunk 2019 júliusához képest. 

A tojás-index hasonló képest mutat, mint a zsemle: a vizsgált 3 hónapban, amikor 2020-ban a járvány már megtette hatását az élelmiszerárakra, 2019-ben nagyjából 300 tojással többet vehettünk volna egy havi juttatásból. A tej-indexben is 50 literes! vagyis 50 doboznyi tej különbség adódik éves viszonylatban - és júniusban még 14 dobozzal több tejet vehettünk volna, ha a teljes nyugdíjat arra költjük.

A felvágott árakra is rányomta a bélyegét a járvány, viszont a párizsi árak az áremelkedés óta szerencsére nem emelkedtek számottevően tovább. A burgonya-indexhez július hónapokra már a korai burgonya árakat vizsgáltuk: 2020 júliusára kiugróan több kilónyi krumplit lehet egy átlagos havi nyugdíjból megvásárolni ez alapján: 87 kilónyit. 2019 azonos időszakához képest pedig 56 kilóval többet vehetnénk. 

A legsiralmasabb grafikont az alma-index produkálja - nem újdonság, hogy az almaárak idén iszonyatosan elszálltak, a járvány hónapjaiban pedig az alapvető, legtöbbek által fogyasztott gyümölcs nagy léptékben tovább drágult. A helyzet úgy áll, hogy ugyanabból a nyugdíjösszegből júniushoz képest 28 kilóval kevesebb almát, 2019 júliusához képest pedig - elképesztő - 286 kilóval kevesebb almát vehetnénk.

Hogyan alakulhatnak a gyümölcs, zöldség és húsárak?

Az még mindig nagy kérdés, hogy hány hónapig tart méga koronavírusjárvány áldatlan hatása az árakra, hiszen a júniusi, élelmiszerárakban tapasztalható mérséklődés, úgy tűnik, átmeneti volt. A szezonális hatás nem tudta ellensúlyozni a nem idényáras termékek további drágulását, ahogy az sem, hogy a sertéshús ára - szintén részben a járványnak köszönhetően csökken. 

Miért olcsóbb most a sertéshús? - kérdezhetnénk, hiszen előbb az afrikai sertéspestis, majd a koronavírus tornászta az árakat az egekbe: a tavalyi év közepén egy kiló élősertést 500 forint körüli áron vettek át a vágóhidak, ezt pedig követte a fogyasztói ár is, így idén január-februárban már 8-10 százalékkal többe került a sertéshús a boltokban. A koronavírus járvány begyűrűzése pedig csak még feljebb vitte a húsárakat: azok a tavalyi fogyasztói árnál közel 20 százalékkal lettek magasabbak.

A válasz viszont ismét termelői oldalon van, és mutatja a magyar árak függését a német húsipartól: mivel Kína már nem exportál Németországból, ezért azokon a vágóhidakon többlet keletkezett, így többet tudnak hozzánk is szállítani, ami jótékony hatással van a sertéshúsok árára. Ezen felül a boltok is akciózni kezdték a sertéshúst, hiszen ezzel rengeteg vásárlót meg lehet fogni azután, hogy a húsárak az egekbe emelkedtek egy év alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem