16 °C Budapest

Mégis, mi folyik a boltokban: ha ez így megy tovább, luxus lesz a zöldség, gyümölcs

2020. augusztus 11. 11:10

Az árak havi szintű drasztikus emelkedése júliusban sem állt meg, pedig mostanra a vásárlók joggal számítottak arra, hogy a járvány okozta sokkot kiheverik a boltok, és az árak végre csökkenni kezdenek. Ehelyett a legfrissebb adatok szerint az elemőzi várakozásokat jócskán meghaladó, 3,8 százalékos volt az éves drágulás üteme. Havi szinten is jócskán drágultak az alapvető fogyasztási cikkek, az élelmiszereken belül pedig a friss hazai és déligyümölcsök - a korábbi évek júliusában megszokott árcsökkenésük helyett - 3,3 százalékkal lettek drágábbak. Mutatjuk, mely termékek drágultak meg a legjobban júniusról júliusra, illetve a tavalyi árakhoz képest mennyivel fizetünk többet: egyes termékekért akár a dupláját is.

Nagy meglepetést hoztak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai a havi fogyasztói átlagárakról, és az infláció mértékéről, amely júliusban elérte a 3,8 százalékot éves szinten. Ez azért kiugró érték, mert az egy hónappal ezelőtt mért mérték még 2,9 százalék volt, és bár várható volt az emelkedés, az elemzők 3,2-3,3 százalékot vártak - írja a Portfolio. Ennek hátterében a szakértők szerint az állhat, hogy az előző hónapokban a koronavírus-járvány hatására nagyon bizonytalanná vált az infláció mérése: több ágazatban egyáltalán nem vagy alig voltak áradatok. Júliusra viszont újra pontosabb számokat láthatunk.

A drágulás ütemének ilyen nagy léptékű emelkedésében közrejátszhatott még egy sor olyan hatás, amelyek előre láthatóan befolyásolhatták az inflációt: ilyen például az ingyenes parkolás eltörlése, a dohánytermékek jövedéki adójának emelkedése, az üzemanyagárak alakulása a bázisidőszakhoz képest, vagy az, hogy a gyümölcsáruk szokásos nyári áresése elmaradt - erre is számítani lehetett. 

Ettől függetlenül vásárlói oldalról a tapasztalat az, hogy hiába csengett le a járvány első hulláma, az árak továbbra is az egekben vannak, és minden hónap újabb rekordmértékű drágulást hoz. Egy évvel korábban több ezer forinttal olcsóbban vehették meg összességében ugyanazokat a termékeket egy nagybevásárlás során, és ezt mindenki érzi. A KSH friss adatai szerint 12 hónap alatt, 2019. júliushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 7,8 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 17,1, a párizsi, kolbászé 16,1, a cukoré 14,5, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 11,5, a tojásé 8,9 százalékkal lett magasabb. 

Egy év alatt az asztali vörösbor ára több mint a duplájára emelkedett, és nem nagy meglepetés, hogy az utazás, a lakhatás és a dohánytermékek is jelentősen drágultak. A tej, az őrölt kávé, a víz 18,5-21 százalékkal kerül többe átlagosan, pedig ezek még az alapvetőnél is alapvetőbb fogyasztási cikkek közé tartoznak. Élelmiszerek közül durva éves drágulást mutat még a rizs, az étolaj, a csirkeszárny és a világos sör is. Bár a TOP15-be nem fért bele, de beszédes adat, hogy 10 darab tojást most 40 forinttal drágábban vehetünk meg, mint egy éve, (mondhatnánk azt is, hogy tavaly azért a pénzért, amiért 10 tojást vehettünk, 2020 júliusában már csak 9-et kapunk. 

Nem lehet eltagadni, hogy a rekordmértékű drágulás mellett számos terméknek viszont csökkent az ára, bár a visszaesés mértéke meg sem közelíti arányaiban a TOP15 drágulási lista termékeit. A leginkább a szárazkolbásznak esett az ára: 22,7 százalékkal kerül jelenleg kevesebbe, mint 2019-ben, és "cserébe", hogy a vörösbor úgy megdrágult, a fehér asztali bor 17,1 százalékkal olcsóbb. Viszont a 10-es listánkon alig szerepel alapvető élelmiszer, inkább árucikkek - mint a hűtőszekrény, vagy a cipő -, szolgáltatások találhatók rajta:

Beszédes, hogy a kolbász, a sertéscomb és a gépsonka is a top10 olcsóbbá vált termék között van - hiszen ezeknek árára nagyban kihatott 2019-ben a sertéshús általános drágulása. Az árcsökkenésnek más okai is vannak, amelyeket látni fogunk a havi szintű árcsökkenéskor is: azon a toplistán a rövidkaraj és comb szerepelnek.

Júniusról júliusra szintén nem elhanyagolható egyes termékek drágulásának mértéke: az alma ára 13, a mosóporé 10,7 százalékban emelkedett és a gázolaj valamint a 95-ös benzin is 8,2-9 százalékkal drágultak meg. Az alma drágulása húzta magával a narancsot is, és a félbarna kenyér ára is jelentősen megugrott: 5,6 százalékkal került többe, mint múlt hónapban:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy hónap alatt, 2020. júniushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. Ez a növekedés múlt hónapban még 0,4 százalék volt a KSH adatai alapján, ugyanis májusról júniusra az élelmiszerek átlagosan 0,6 százalékkal lettek olcsóbbak, a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások pedig 0,3-0,3 százalékkal drágultak.

Azonban júniusról júliusra ismét emelkedés tapasztalható az élelmiszerárakban, még akkor is, ha csak 0,1 százalékos mértékű. Ez azt jelenti, hogy az árcsökkenés nem folytatódott: az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,2 százalékos mérséklődése csak részben ellensúlyozta a nem idényáras élelmiszerek árának 0,4 százalékos növekedését. Ez utóbbiakon belül a friss hazai és déligyümölcsök - a korábbi évek júliusában megszokott árcsökkenésük helyett - 3,3 százalékkal drágultak, a szezonalitástól eltérő árváltozást a kedvezőtlen időjárás miatti, a szokásosnál alacsonyabb kínálat okozta.

Hogyha megvizsgáljuk, mely termékek és milyen mértékben lettek olcsóbbak, akkor láthatjuk, hogy itt bizony valóban közle játszik a szezonális hatás az alapvető élelmiszerekben - azokon túl viszont kevés termék és elég kis mértékben lett megfizethetőbb. Látható, hogy ismét találkozunk két sertéshúsból készül termékkel: a rövidkaraj és a sertéscomb is olcsóbb lett. 

Miért olcsóbb most a sertéshús? - kérdezhetnénk, hiszen előbb az afrikai sertéspestis, majd a koronavírus tornászta az árakat az egekbe: a tavalyi év közepén egy kiló élősertést 500 forint körüli áron vettek át a vágóhidak, ezt pedig követte a fogyasztói ár is, így idén január-februárban már 8-10 százalékkal többe került a sertéshús a boltokban. A koronavírus járvány begyűrűzése pedig csak még feljebb vitte a húsárakat: azok a tavalyi fogyasztói árnál közel 20 százalékkal lettek magasabbak.

A válasz viszont ismét termelői oldalon van, és mutatja a magyar árak függését a német húsipartól: mivel Kína már nem exportál Németországból, ezért azokon a vágóhidakon többlet keletkezett, így többet tudnak hozzánk is szállítani, ami jótékony hatással van a sertéshúsok árára. Ezen felül a boltok is akciózni kezdték a sertéshúst, hiszen ezzel rengeteg vásárlót meg lehet fogni azután, hogy a húsárak az egekbe emelkedtek egy év alatt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm