11 °C Budapest

Így költik a pénzt a magyar fiatalok: van olyan is, amire spórolnak

2018. június 27. 20:30

A legfiatalabb generáció a legoptimistább, ha pénzügyekről van szó - derült ki egy jelentésből, amely a 18-24 év közötti fiatalok pénzügyi szokásait vizsgálta. A magyar fiatalok jellemzően váratlan kiadásokra és ingatlanvásárlásra takarékoskodnak legtöbbet.

A 18-24 év közötti magyar fiatalok közel fele úgy érzi, hogy jobb anyagi helyzetben van vagy lesz szüleinél, 47 százaléka szerint javulni fog az anyagi helyzetük a jövőben, 63 százaléka pedig napi rendszerességgel használ készpénzt, míg bankkártyát csupán 27 százalékuk - ezek a főbb megállapításai az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Jelentésének, melyet az Intrum követeléskezelő vállalatcsoport évente készíti el.  

A kutatás adatai szerint a 1990-es években születettekre jellemző magabiztosság a pénzügyekhez való hozzáállásban is megjelenik. Az európai átlag szerint - amely igaz Magyarországon is - a fiatal generációk tekinthetők a legoptimistábbnak a jövőbeli anyagi helyzetüket illetően. 10-ből 4 magyar fiatal úgy gondolja, jobb életkörülmények között fog élni, mint a szülei. Az optimizmus a pénzügyi helyzetük megítélésében is megmutatkozik, ugyanis a fiatalok fele szerint javulni fog az anyagi helyzetük a közeljövőben, így e korosztály a legoptimistább a magyar társadalom tagjai közül. A fiatalok tesznek is azért, hogy jobb anyagi helyzetbe kerüljenek: a diákok egyre nagyobb arányban dolgoznak a szünidő alatt is.

A fizetőeszközök közül a készpénz a legnépszerűbb a legfiatalabbak körében, ami valószínűleg elsősorban annak köszönhető, hogy a munkajövedelemmel még nem rendelkező fiatalok ebben a formában kapnak támogatást szüleiktől. A megkérdezettek közel kétharmada napi rendszerességgel használ készpénzt, míg betéti kártyát a megkérdezettek nem egész 30 százaléka.

A 18-24 év közötti magyar fiatalok több mint fele számára fontos, hogy minden hónapban legyen megtakarításuk. Mind európai mind magyar viszonylatban a legfontosabb megtakarítási cél a váratlan kiadásokra való felkészülés. Míg az átlagos európai elsősorban utazásra, fogyasztási jellegű kiadásokra gyűjt, a magyar fiatalok számára kiemelten fontos spórolási cél a saját ingatlan megvásárlása, a megkérdezettek közel 40 százaléka kifejezetten erre a célra tesz félre. A megtakarítási célok sorában a harmadik helyen az utazás áll.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar fiatalok magabiztosak, ha pénzügyi jövőjükről van szó, optimistán tekintenek a jövőbe. Évről-évre azt tapasztjuk, hogy a hosszútávon gondolkodnak, tudatosan terveznek. Bár az egyes területeken eltérő céljaik és elképzeléseik vannak, de összességébe véve hasonlóan gondolkodnak, mint kortársaik Európa más országaiban

- vonta le a tanulságokat Kis Annamária, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója. A 2017 végén készített reprezentatív kutatásban 24 országból 24 401 európai - köztük 1006 magyar - állampolgár vett részt. 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem