20 °C Budapest
Budapest Central Market in a christmas morning, December-21-2016

Máris szavaztak az újabb áfacsökkentésről: ezek az érintett termékek, minden egy irányba mutat

2023. november 14. 19:03

A túró rudi jövőre esedékes áfacsökkentése kapcsán felmerült a kérdés, hogy nincsenek-e olyan termékek, vagy szolgáltatások jelenleg, melyeknél jóval indokoltabb lenne az áfacsökkentés. A Pénzcentrum olvasóinak többsége szerint a zöldségek és gyümölcsök áfáját lenne érdemes csökkenteni, válaszadóink fele de sokan csökkentenék a temetési szolgáltatás, illetve a vízszolgáltatás áfáját is. Mutatjuk, milyen további termékek, szolgáltatások jöhetnek szóba egy nagyobb szabású áfacsökkentés esetén.

Mint arról lapunk is beszámolt, jövőre 27 százalékról 18 százalékra csökkenhet a túró rudi áfáját az október 31-én megjelent 2024-es adócsomag tervezet szerint. Ez úgy módosítaná a 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról (röviden: Áfa törvény) 3. számú mellékletét, mely felsorolja a kedvezményes, 5 illetve 18 százalékos áfabesorolású termékeket, hogy abba beleférjenek bizonyos desszert jellegű sajtkészítmények is. Ez azért érdekes, mert bár időről-időre felmerül az áfacsökkentés, mint a válságkezelés, vagy az infláció csökkentésének eszköze, a kormány ettől mindig elzárkózott. Magyarországon ezért néhány kivételtől eltekintve - mint most a túró rudi, a májusi városnéző buszos szolgáltatás, vagy a pandémia alatt az elviteles, kiszállított étel/ital áfacsökkentése - ritkaságszámba megy az ilyen módosítás. 

Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk az Áfa törvény anomáliáival, annak tükrében, hogy milyen uniós példák akadnak kedvezményes áfájú termékekre, illetve az olyan ellenmondások alapján, mint a túrórudi esete. Ezen túlmenően több érdekvédelmi szervezet is évek óta kampányol egy-egy termék áfájának csökkentéséért, mely gazdasági, valamint társadalmi érdek lehet, mint a nyúlhús esetében. Ezek alapján sorra vettük azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyeknél leginkább indokolt lehetne jelenleg az áfacsökkentés, majd megszavaztattuk olvasóinkkal, ők mely termékek áfáját csökkentenék elsősorban.

A kapott válaszok alapján látható, hogy legtöbb olvasónk véleménye szerint a zöldségek, gyümölcsök áfáját lenne indokolt csökkenteni. Az EU-s ajánlás szerint az alapvető élelmiszerek esetén lehet indokolt a csökkentett áfa, mint ahogy például Magyarországon számos élőállat, tenyészállat és ezek húsának értékesítése frissen, hűtve vagy fagyasztva 5%-os áfával történik, ahogy például a tojásra is. A legtöbb tej és tejtermék áfája 18%-os, mint ahogyan a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termék.

Bencze János országgyűlési képviselő parlamenti felszólalásában fel is hívta a figyelmet a túró rudi áfacsökkentése kapcsán a zöldség, gyümölcs kategóriára. Okfejtéséből kiderült, hogy a 27%-os áfa a termelők és kereskedelem számára is gondot okoz, mert teret hagy az áfacsalásoknak. Amellett tehát, hogy alapvető szükségletnek számít, és a magyar lakosság egészségéhez is hozzájárulhatna a kedvezményes áfa, gazdasági érdek is fűződne az adócsökkentéshez ezeknél a termékeknél.

A Pénzcentrum szavazásán a második legtöbb szavazat (13,5%) a temetési szolgáltatásokra érkezett. Az ilyen jellegű szolgáltatások az Unió sok tagállamában kedvezményes áfabesorolásúak, Luxemburgban például csak 3% az áfakulcsuk, Európában a legalacsonyabb. Nem csoda, hogy sokan úgy érzik, ennél a  szolgáltatásnál a legindokoltabb a csökkentés, hiszen egyrészt sok más életesemény egyenesen áfamentes (mint a baleseti ellátás), vagy van szolgáltatás, mely kevésbé indokolt (mint a szerencsejáték-szolgáltatás), vagy kevesebb lakost érint (az utazás, étteremben étkezés sokak számára luxus, de a temetés nem választás kérdése). Ezenkívül az utóbbi években a temetési szolgáltatások drasztikus dráguláson mentek keresztül, melyről lapunk is beszámolt. az utóbbi években. 

A vízszolgáltatásra szintén sokan (12,1%) szavaztak, melyért az EU-ban a maximumot csak Finnországban, Svédországban, Szlovákiában, Lettországban, Litvániában és Írországban fizetik a fogyasztók ezért a szolgáltatásért, mindenhol máshol érvényes a kedvezményes áfa. (Ami sok esetben eleve alacsonyabb is, mint a Magyarországon érvényes áfasávok.) A távhő áfája például hazánkban is kedvezményes, ez alapján is indokolt lehetne, hogy a vízszolgáltatás is az legyen.

Ebből pedig egy újabb ellentmondás is következik: a távhő áfája kedvezményes, más fűtési formáké, mint például a tűzifáé nem. Pedig Európában is akadnak példák áfacsökkentett tűzifára: Lengyelországban és Portugáliában például ezt a termékkört csak 8 százalék adóval sújtják. Ráadásul akárcsak a temetési szolgáltatás, a tűzifa is jelentős dráguláson ment át: a KSH friss adatai szerint 2023 szeptemberében 8340 forint volt a tűzifa mázsája, 2022 szeptemberében 7160 forint, 2021 szeptemberében viszont még csak 4370 forint! Idén ráadásul már hatósági áron sem lehet tűzifát vásárolni. A 2022-es nagy rezsipánik kapcsán is felmerült az áfacsökkentés, abból azonban nem lett semmi.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Minden további termékre, melyre szavazni lehetett (intim higiéniai termékek, pelenka, elviteles/kiszállított étel/ital, nyúlhús, ásványvíz, e-könyv) további 15,1 százaléka érkezett a szavazatoknak. Legkevesebb voks az e-könyvre érkezett, pedig nagyon hasonló a helyzete a túró rudiéhoz: a papírkönyv áfája mindössze 5%, míg az e-könyvé 27%, miközben lényegében ugyanarról a termékről van szó. Azonban érhető, ha olyan alapvető termékek, mint a zöldségek, gyümölcsök, vagy olyan jelentős drágulással sújtott kiadások, mint a temetés, vagy a tűzifa, sokak számára nagyobb súllyal esnek latba, ha dönteni kell.

Ne is számítsunk áfacsökkentésre?

Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az általános forgalmi adó (27%), még a horvátoknál, dánoknál, svédeknél is "csak" 25 százalék. Az EU-átlag 21 százalék, a legalacsonyabb áfa Luxemburgban van érvényben (16%). Viszont ez nem véletlen: a kormány jó ideje nem híve az áfacsökkentésnek - a túró rudi vagy a városnéző buszozás áfacsökkentésének ellenére sem. A pandémia alatt engedtek például az elviteles és házhozszállított ételek kapcsán, de csak időszakosan. Amikor pedig az elszabadult infláció okán többször felmerült megoldásként az áfacsökkentés, mindig elhárították a kérdést.

2022 decemberében Orbán Viktor miniszterelnök egy nemzetközi sajtótájékoztató keretében kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány továbbra sem tervez áfacsökkentést. Annak ellenére, hogy abban a hónapban a KSH számítása szerint az általános infláció 24,5 százalékos, az élelmiszerek inflációja pedig 44,8 százalék volt. Ez egy régi vita – mondta akkor a miniszterelnök, hozzátéve: a magyar adórendszernek az a sajátossága és egyben sikerességének a kulcsa, hogy a munkát terhelő adók Európában Magyarországon a legalacsonyabbak. A költségvetés pedig a munkát terhelő adók helyett a fogyasztáson keresztül szedi be azt a pénzt, amire szüksége van.

Ez egy adófilozófiai kérdés, és nem is akarunk változtatni

– jelentette ki akkor Orbán Viktor. Pedig számos termék esetében - és nem csak a magas infláció miatt - indokolt lenne kedvezményes áfát alkalmazni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem