25 °C Budapest
Fruit market apple shopping

Súlyos próblémát hozott felszínre a túró rudi áfacsökkentése: így illan el a magyarok pénze a kasszáknál

2023. november 9. 10:17

Jövőre csökkenhet a túró rudi áfája, derült ki a múlt héten megjelent 2024-es adócsomag tervezetből. A javaslat szerint ugyanis módosulna az Áfa törvény,  így jövőre a „desszert jellegű sajtkészítmény” besorolású termékekre is a 18%-os áfa lesz érvényes a jelenlegi 27% helyett. Ez a módosítás több szempontból is érdekes, hiszen rengeteg olyan termék-, szolgáltatás van jelenleg, melyek kapcsán indokolt lenne az áfacsökkentés. A tartósan magas infláció, korábban pedig a pandémia okozta krízisek kapcsán sokszor felmerült az áfacsökkentés lehetősége, ezzel azonban csak ritka esetben él a kormány. Akár a hazai érdekképviselő szervezetek kampányait nézzük, akár a nemzetközi példákat, a túró rudit számos más termék megelőzné a fontossági sorrendben. Mutatjuk, jelenleg mely termékek, szolgáltatások esetében lenne indokolt leginkább az adócsökkentés.

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, jövőre 27%-ról 18%-ra csökkentik a túró rudi áfáját. Az október 31-én megjelent 2024-es adócsomag tervezet módosítaná ugyanis a 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról (röviden: Áfa törvény) 3. számú mellékletét, mely felsorolja a kedvezményes, 5 illetve 18 százalékos áfabesorolású termékeket. Bár ritka madár Magyarországon az adócsökkentés, volt az elmúlt időszakban is néhány érdekes eset. Például még májusban döntött arról a kormány, hogy 27%-ról 5%-ra mérsékli a menetrend szerinti városi buszos szolgáltatások áfakulcsát. Vagyis nem a tömegközlekedés, hanem a városnéző buszos szolgáltatás áfája csökkent nagyot egy fél éve.

Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a pandémia alatt volt idő, amikor nemcsak a helyben készített és fogyasztott ételek, italok, hanem az elviteles és kiszállított tételek után is 5% áfát kellett fizetni. Azonban a kedvezményes áfa egészen pontosan 2020. november 14-től  2021. július 31-ig volt csak érvényben, miközben ez egy olyan intézkedés volt, amely a vendéglátóhelyeknek és a vásárlóknak is azonnali, érezhető könnyebbséget jelentett. Jelenleg csak a helyben fogyasztott étel és alkoholmentes ital esik a kedvezményes áfabesorolás alá, az elviteles és kiszállított ételt, italt ugyanúgy 27%-os áfa termeli, mint a járványt megelőzően.

Ennél azonban jóval nagyobb anomáliák is akadnak az Áfa törvényben. A túró rudi átsorolása az indoklás szerint azért történt, mert "a besorolási rend alapján egyes, Élelmiszerkönyv szerinti desszert jellegű sajtkészítmények jelenleg is a 18%-os áfa mérték alá tartoznak, míg mások (2106 és 1806 vtsz. alá tartozóak) a 27 %-os kulcs alá". Vagyis a cél, hogy ha már a többi desszert jellegű sajtkészítményre a 18%-os áfa vonatkozik, ne legyen kivétel például a túró rudi, legyen akkor egységesen 18% az ilyen jellegű termékek áfája.

Ez rendben is lenne, viszont akkor adódik a kérdés, hogy ilyen alapon azonban miért 5%-os az áfája a könyveknek, de 27%-os az e-könyveknek? "Magyarország az egyetlen ország az Európai Unión belül, ahol míg a papírkönyv terméknek számít, az e-könyv szolgáltatásnak, így nem 5%-os, hanem 27%-os áfa vonatkozik rá. A legtöbb olvasó ezt nem tudja, csak azt látja, hogy nem annyival olcsóbb megvenni az e-könyvet" - mondta el korábban a Pénzcentrumnak Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója a téma kapcsán.

Vagy említhetnénk példaként a távhő szolgáltatást, melynek áfája 5%-os, az utóbbi időben jelentősen megdrágult tűzifáé azonban továbbra is 27%. Továbbá rengeteg alapvető élelmiszer - húsok, tejtermékek, pékáruk, stb. - áfája 5%, a zöldségekre-gyümölcsökre, vagy a bolti ásványvízre viszont 27% vonatkozik. A Pénzcentrum most összegyűjtötte, jelenleg milyen áfakulcs van érvényben egyes termékekre és szolgáltatásokra, illetve hogy a hazai igények, nemzetközi példák, valamint a józan ész alapján mely termékeknél lenne jelenleg leginkább indokolt az áfacsökkentés.

Magyarország, az áfarekorder

Az Áfa törvény szerint  az általános forgalmi adó „az államháztartás központi kormányzata költségvetésének bevétele”. Az áfa az állami jövedelmek jelentős forrása, egy olyan adó, melyet a végfogyasztásra vetnek ki. 82. § (1) bekezdés szerint az áfa mértéke az adó alapjának 27 százaléka. A (2) és (3) bekezdés szerint egyes termékek és szolgáltatások esetében viszont az áfa mértéke az adó alapjának 5 vagy 18 százaléka. Ezen túlmenően pedig vannak áfamentes termékek, szolgáltatások is.

Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az általános forgalmi adó (27%), még a horvátoknál, dánoknál, svédeknél is csak 25 százalék. Az EU-átlag 21 százalék, a legalacsonyabb áfa Luxemburgban van érvényben (16%). Bár az Unióban egységes áfa-szabályokat hoztak, azokat az egyes tagállamok eltérően alkalmazhatják. A szabályozás szerint a kedvezményes áfa alapvető szükségleti cikkek, szolgáltatások esetében indokolt, mégis azt látjuk, hogy számos ilyen termékre, szolgáltatásra Magyarországon a legmagasabb, 27%-os áfa vonatkozik.

Magyarországon nem véletlenül ilyen magas a fogyasztókat sújtó áfa. Bár az RTL Hiradót a túró rudi áfacsökkentése kapcsán úgy tájékoztatta a Pénzügyminisztérium, hogy a kormány 13 év alatt 80 élelmiszer és szolgáltatás áfa-kulcsát csökkentette és a benyújtott törvényjavaslat pusztán ezt a kört egészíti ki, valójában a kormány jó ideje nem híve az áfacsökkentésnek. A pandémia alatt engedtek például az elviteles és házhozszállított ételek kapcsán, de csak időszakosan. Amikor pedig az elszabadult infláció okán többször felmerült megoldásként az áfacsökkentés, mindig elhárították a kérdést.

2022 decemberében Orbán Viktor miniszterelnök egy nemzetközi sajtótájékoztató keretében kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány továbbra sem tervez áfacsökkentést. Annak ellenére, hogy abban a hónapban a KSH számítása szerint az általános infláció 24,5 százalékos volt, az élelmiszerek inflációja pedig 44,8 százalék. Ez egy régi vita – mondta akkor a miniszterelnök, hozzátéve: a magyar adórendszernek az a sajátossága és egyben sikerességének a kulcsa, hogy a munkát terhelő adók Európában Magyarországon a legalacsonyabbak. A költségvetés pedig a munkát terhelő adók helyett a fogyasztáson keresztül szedi be azt a pénzt, amire szüksége van.

Ez egy adófilozófiai kérdés, és nem is akarunk változtatni

– jelentette ki akkor Orbán Viktor. Pedig számos termék esetében - és nem csak a magas infláció miatt - indokolt lenne kedvezményes áfát alkalmazni.

Áfamentes és kedvezményes termékek szolgáltatások

Az Áfa törvény 85. §-a szerint mentes az áfa alól számos szolgáltatás. Ilyen például az egyetemes postai szolgáltatás; a sérült- vagy betegápolás és sérült- vagy betegszállítás, az emberi szövet, vér, anyatej értékesítése; a humán fogorvosi, fogtechnikusi szolgáltatás; az óvodai, diákotthoni és kollégiumi ellátás - az étkeztetés kivételével, illetve szolgáltatásnyújtás, valamint még a magánóraadás is. Adó alóli mentesség a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel mentes az áfa alól továbbá például a biztosítási, viszontbiztosítási szolgáltatás nyújtása; a hitel-, pénzkölcsön és egyéb, ilyen jogviszonyt megtestesítő szolgáltatás nyújtása és közvetítése, valamint ezek hitelező általi kezelése; a folyó-, betét- és ügyfélszámlával, fizetéssel, átutalással, csekk-, egyéb pénzköveteléssel és pénzügyi eszközzel kapcsolatos szolgáltatás nyújtása; a postai bélyeg névértéken történő értékesítése.

Ugyancsak áfamentes a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó szerencsejáték-szolgáltatás nyújtása; vagy például a beépített ingatlan (ingatlanrész) és az ehhez tartozó földrészlet értékesítése, a beépítetlen ingatlan (ingatlanrész) értékesítése, kivéve az építési telek (telekrész) értékesítését; az ingatlan (ingatlanrész) bérbeadása, haszonbérbeadása is. (Annak pontos leírását, hogy a felsoroltak esetében pontosan mely szolgáltatások, illetve azokon túl milyen tevékenységek áfamentesek, az Adó törvény vonatkozó paragrafusai tartalmazzák.)

Tehát áfamentes tevékenység a betegellátás, az oktatás-nevelési tevékenységek, ugyanúgy ahogy a szerencsejáték szolgáltatás.

Már 5% az áfa mértéke például az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek, humán gyógyászati célú magisztrális készítmények, bizonyos hagyományos gyógynövény drogok; speciális gyógyászati célra szánt tápszerek (élelmiszerek), valamint anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek (élelmiszerek); meghatározott gyógyászati segédeszközök esetében is. Szintén 5%-os áfa terheli a könyv,  kotta, és ezen termékek bármely más fizikai adathordozón reprodukált formáját, és a napilapokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Számos élőállat, tenyészállat és ezek húsának értékesítése frissen, hűtve vagy fagyasztva 5%-os áfával történik, mint pl. a sertés, szarvasmarha, juh, kecske, bárány vagy baromfi és emberi fogyasztásra alkalmas hal esetében néhány kivétellel. A madártojás frissen, héjában, illetve bizonyos vámtarifaszámú tejek (040110, 040120) úgyszintén 5% áfaterhűek (kivéve az anyatej, ami áfamentes).

A szolgáltatások közül kevésre vonatkozik 5%-os áfa: a távhőre, az internet-hozzáférési szolgáltatásra, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásra, és az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra. (Az 5 százalékos, kedvezményes áfamértéket 2020. november 14. és 2021. július 31. között alkalmazhatták a vendéglátóhelyek elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra is.) Ezenfelül érdekes módon az „Előadóművész személyes közreműködésével a a) vendéglátás keretében, üzletben, b) nem nyilvánosan meghirdetett családi esemény, baráti rendezvény keretében, zárt körben, vagy c) belépődíj nélkül tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet hatálya alá nem tartozó, közösségi rendezvényeken nyújtott hangszeres élőzenei szolgáltatás” szintén csak 5%-ig áfaköteles.

Már magasabb, de még mindig kedvezményes, 18%-os áfa vonatkozik például a tej és tejtermékekre (melyek nem tartoznak az 5%-os áfa besorolás alá és nem anyatejek), mint pl. a 6%-ot meghaladó zsírtartalmú tej, tejszín, a tej-, tejszínpor, -granulátum, sűrített tej, tejszín, ízesített és ízesítés nélküli joghurt, joghurt készítmények, író, aludttej, tejföl, kefir, szilárd és folyékony tejsavó, vaj és más kenhető tejtermékek, tejből nyert zsír és olaj, sajtok, és friss túró, valamint más tejtermékek és ízesített tejek kategóriájába sorolt termékekre.

Szintén 18%-os áfa vonatkozik a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékre (kivéve a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek (élelmiszerek), valamint anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek (élelmiszerek), melyekre 5% vonatkozik).

Rengeteg termék maradt ki a szórásból

Azt, hogy a túrórudi eddig méltatlanul kimaradt a kedvezményes 18%-os áfasávból, korrigálja a 2024-es adócsomag a nemrég megjelent tervezet szerint. Azonban számos, ennél az esetnél feltehetően súlyosabb korrekcióra is szükség lenne. A helyi érdekvédelmi szervezetek, valamint nemzetközi példák szerint is érdemes lenne néhány termék áfáját csökkenteni.

Ilyen például a nyúlhús, melynek ügyében évek óta kampányolnak a szakmabeliek. A magyar nyúlhústermelés csaknem 96 százaléka exportálásra kerül, itthon nagyon alacsony a fogyasztása. Bár fogyasztása sokkal egészségesebb lenne, mint a sertésé, vagy marháé, Magyarországon gyakorlatilag luxuscikknek számít. A magas árakon segíthetne az áfacsökkentés. Ha annyi húsféle áfakulcsa lehet 27 helyett 5%, miért éppen a nyúl legyen annyival drágább?

Szintén a túró rudi áfacsökkentése kapcsán hívta fel a figyelmet Bencze János országgyűlési képviselő parlamenti felszólalásában a zöldség-gyümölcs kategória magas áfája okozta visszaélésekre, melyre megoldást jelenthetne az áfacsökkentés. A zöldségek, gyümölcsök pedig ugyanolyan alapvető szükségleti cikkek, mint a hús, a tej, a tojás, az egészségmegőrzés szempontjából is elengedhetetlen lenne a fogyasztás ösztönzése - és mint kiderült, az áfacsalásokat is meg lehetne előzni az áfacsökkentéssel.

@bencze.janos

♬ eredeti hang - Bencze János

Az elviteles, házhozszállított ételek áfájáról már volt szó, ezt az anomáliát is kiküszöbölhették volna, ha a járvány alatt hozott időszakos rendelkezést törvénybe iktatják. Viszont maradva még az élelmiszereknél, számos uniós országban kedvezményes áfa vonatkozik az ásványvízre, hiszen a víz is alapvető szükséglet. Egyes országokban a nem alkohol italokra mind kedvezményes áfa vonatkozik. Magyarországon 27%.

Miközben a távhő áfáját nemrég csökkentették, ugyanakkor a tűzifáét nem. Lengyelországban és Portugáliában például ezt a termékkört csak 8 százalék áfával sújtják. A rezsiemelés óta pláne indokolt lenne a tűzifa áfacsökkentése, mivel a drágulás drasztikus volt az utóbbi években. A KSH friss adatai szerint 2023 szeptemberében 8340 forint volt a tűzifa mázsája, 2022 szeptemberében 7160, 2021 szeptemberében viszont még csak 4370 forint! Idén ráadásul már hatósági áron sem lehet tűzifát vásárolni.

Számos országban kedvezményes áfa vonatkozik a pelenkára, illetve intim higiéniai termékekre is, mint a betétek és tamponok. Magyarországon ezekre ugyanúgy 27%-os áfa vonatkozik, miközben az uniós törvények szerint alapvető szükségleteket kielégítő termékekre engedélyezett az alacsony adókulcs, ezek pedig kétségkívül azok. A magas adókulcs csak növeli a menstruációs szegénységet.

Még sokáig lehetne sorolni a termékeket és szolgáltatásokat, mely alapvető szükségletnek számít és indokolt lehetne esetükben EU-s példák alapján is az áfacsökkentés. Egyet érdemes viszont kiemelni, mely Magyarországon az utóbbi években egyre égetőbb problémává vált: indokolt lenne a temetési szolgáltatások áfakulcsának csökkentése, mely az Unió sok tagállamában kedvezményes áfabesorolás alá esik (Luxemburgban például csak 3% az áfakulcs, a lehető legalacsonyabb). Ahogy arról lapunk is beszámolt, drasztikusan drágultak a temetési szolgáltatások az utóbbi években. Amíg rengeteg magyarnak az utazás, étteremben étkezés luxus, akik megtehetik, azok csak kedvezményes áfát fizetnek. A temetkezés azonban nem választás kérdése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem