13 °C Budapest
Íme a Lidl hazai diszkontjainak féltve őrzött térképe: így bírnak rá, hogy többet költs

Íme a Lidl hazai diszkontjainak féltve őrzött térképe: így bírnak rá, hogy többet költs

2023. október 24. 13:03

A marketingesek többnyire hétpecsétes titokként kezelik, mi alapján rendeznek be egy üzlethelyiséget. Az üzleti titok célja egyértelmű, hiszen komoly plusz bevételt hoz az áruháznak. A Pénzcentrum a Lidl 200. hazai üzletnyitása kapcsán kiadott térképen mutatja, hogyan is működik a gyakorlatban az élelmiszerboltok alapszintű pszichológiai hadviselése, azaz az ún. labirintus-módszer.

Számos olyan marketing-módszer létezik, amellyel arra késztetik a boltok a vásárlókat, hogy a tervezettnél jóval többet költsenek egy-egy bevásárlás során. Noha alapszintű pszichológia az egész, mégis működik, és az áruházak nem is riadnak vissza attól, hogy bevessék, hiszen komoly plusz bevételt hoznak. Közismert módszer például, hogy játszanak a kisszerelésekkel, a bevásárlókocsik méretével, vagy épp a szemmagasság-trükkel, de gyakori az is, hogy vásárlói hűségprogramokkal bírnak rá a felesleges vásárlásra, illetve állandó gyakorlat a pszichológiai árképzés módszere is. Van azonban egy olyan marketing-eszköz, amit csak nagyon kevesen vesznek észre, ez pedig nem más, mint a termékelrendezés.

Térképen a Lidl labirintus-módszere

Nemrég nyílt meg a Lidl 200. áruháza Budapest XI. kerületében, a Budaörsi úton. A hosszúhétvégén a Pénzcentrum is ellátogatott a méretes diszkontba, hogy szemügyre vegyük a vadiúj egységet, na meg a nyitási akciókat. Nem is jöttünk el üres kosárral, de az igazi kuriózum – legalábbis gazdasági újságíró szemmel – mindenképp az a térképes segédlet volt, amivel üdvözölték a friss vásárlókat a bejáratnál kihelyezett szórólapos kínálókban. A szándék – mint a brosúrán fogalmaznak: „Keresse kedvenc termékeit az alábbi alaprajz segítségével.” – mindenképp üdvözölendő vásárlóként, azonban egy aranybánya, ha felvesszük a marketinges szemüveget. Íme a Lidl 200. magyarországi diszkontáruházának térképe:

A Lidl 200. magyarországi diszkontáruházának térképe, amelyen jól látható a termékelrendezés, amely az egyik legismertebb marketing-eszköz.
A Lidl 200. magyarországi diszkontáruházának térképe, amelyen jól látható a termékelrendezés, amely az egyik legismertebb marketing-eszköz.

És hogy miért olyan rendkívüli egy ilyen térkép? Nos, csak azért, mert a marketingesek többnyire hétpecsétes titokként kezelik, mi alapján rendeznek be egy üzlethelyiséget, és ez nem véletlen. Ugye veled is előfordult már, hogy csak néhány dolgot szerettél volna vásárolni, aztán a kasszánál valahogy mindig húzósabb volt a számla, mint azt tervezted? A vásárlók többségénél ugyanis tökéletesen működik a hiper- és szupermarketek, valamint a diszkontok által is alkalmazott trükk, azaz a termékek elhelyezésének labirintus-módszere. Tehát, ha azon tanakodsz, mi vezérli a boltokat akkor, amikor az egyik sarokba helyezik el például a tejtermékeket, míg a másiba a húsokat vagy épp a pékárukat; vagy miért vannak minden sor elejére kihelyezve az akciós termékek, akkor a válasz egyértelmű:

Érdekesség, hogy noha a boltok az egész világon alkalmaznak pszichológián alapuló technikákat, azonban országonként, de leginkább kontinensenként akadnak különbségek abban, hogy milyen módszereket, és hogyan alkalmaznak. Sőt, ezek a megoldások historikusan is folyamatosan változnak, hiszen a fogyasztói igények/szokások sem kőbe vésett alapvetések. Hogy egy konkrét példát is említsünk, az Egyesült Királyságban például az óramutató járásával megegyező irányban haladnak végig a vásárlók az áruházon, míg az USA-ban, épp úgy, mint Magyarországon is, az óramutató járásával ellentétesen.

A kutatók úgy vélik, hogy ennek köze lehet az egyes országok vezetési szokásaihoz, hiszen a britek például a bal oldalon vezetnek, míg a kormány a jobb oldalon van az autókban. Emiatt Angliában a szupermarketeknél a bejárat a bal, a pénztárak a jobb oldalon vannak, míg az USA-ban ez fordítva van, a bejárat a jobb oldalon van, míg a pénztárak a bal oldalon találhatóak. Amennyiben ránézünk a Lidl 200. magyar boltjának térképére, itt is pont ezt láthatjuk. Mivel a magyar autósok is a „Jobbra hajts!” elve alapján vezetnek, így az USA-hoz hasonlóan, itthon is az áruház jobb oldalán van a bejárat, és a bal oldalra kerültek a kasszák.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A boltok labirintus-módszere persze kéz a kézben jár a rafinált polcrendezéssel, ezt az üzletpolitika egyetlen egységben jegyzi. A drágább termékek szemmagasságban való elhelyezése, és a polcrendezés is hatalmas szerepet játszik az üzletpolitikában. Nem véletlen, hogy a drágább termékek szemmagasságban való elhelyezése éppúgy fontos, mint az, hogy a népszerűbb és drágább termékeket általában a sorok közepére teszik, míg az olcsóbbak szélen vannak. Ezt tökéletesen láthatjuk a Lidl 200. üzletének térképén is, ahol gyakorlatilag minden sor elején vannak elhelyezve az akciós termékek, így behúzva a fogyasztót az a teljes polcsorra.

Fontos tudnunk azt is, hogy azokat a márkásabb és drágább termékeket, amiket leginkább szeretnének eladni az üzletek, szemmagasságba helyezik el a polcokon, így elsőnek azon akad meg a fogyasztók szeme. Érdemes tehát az alsóbb polcokat is szemügyre venni, ugyanis az olcsóbb, de minőségében hasonló termékek sokszor ott vannak "elrejtve". Általában a gyerekekre is gondolnak természetesen, az édességek és játékok polcainál okkal kerülnek lejjebb a drágább termékek. Az egészségesebb árucikkeket a polcok tetejére "száműzik", ugyanis aki ezeket keresi, általában tudatosabb fogyasztó, és tisztában van azzal, milyen terméket keres. Végezetül érdemes megjegyezni azt is, hogy

az sem véletlen, hogy a Lidl, az akciós újságjában kiemelt tételeknek, illetve a heti extra ajánlatoknak a kasszák közelében tart fent külön sort, így sarkallva impulzusvásárlásra a fizetésre várakozókat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem