22 °C Budapest
Full shopping cart

Imádják a magyarok az új árfigyelő rendszert: ezen nyernek a legnagyobbat

2023. július 21. 17:30

Óriási az érdeklődés a július elsején indult online árfigyelő iránt. Ez nem csak a fogyasztói oldalon igaz, mivel a kiskereskedelmi láncok is felkészültek a rendszer indulására akcióikkal, árengedményeikkel - mondta el egy interjúban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, Rigó Csaba Balázs. A közeljövőben a fogyasztói visszajelzések alapján újabb termékekkel és szolgáltatásokkal bővül az árfigyelő. A tervek szerint egyebek mellett szabadon összeállítható és elmenthető bevásárlólista és kalkulátor is segíti majd a fogyasztókat.

Mint azt pár hete megírtuk egy hét alatt érte el a 25 milliót az összes letöltések száma a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett árfigyelő oldalon, azóta pedig csak növekszik ez a szám. Az adatokat szolgáltató cégek naponta frissítik az egyes termékek árait és láthatóan reagálnak egymásra. Már az első napokban több termékcsoportban (pl. tojás, kenyér, sertéshús) árcsökkentéseket, különböző akciókat hajtottak végre, az egyik kiskereskedelmi lánc kifejezetten az árfigyelő indulásával összehangolva csökkentette több mint 100 termékének a fogyasztói árát.

Ezúttal a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, Rigó Csaba Balázs számolt be a legfrisebb fejleményekről és a várható fejlesztésekről a Napi.hu-n. Azzal kapcsolatban, hogy már most észlelhető -e a rendszer árversenyre gyakorolt pozitív hatása, azt mondta: "az élelmiszerek árát számos tényező befolyásolhatja, vagyis csökkenhet a szezonális hatások miatt, vagy akár emelkedhet a verseny pozitív következményei ellenére is. Jó tapasztalatok viszont már ilyen rövid idő alatt is kimutathatók. Már az első napokra igaz, hogy több termékcsoportban – például tojás, kenyér, sertéshús – csökkentette az árakat a rendszer, mivel az üzletláncok különböző akciókat hirdettek. Volt olyan kiskereskedelmi lánc, amely kimondottan az árfigyelő indulásával összehangolva csökkentette több mint száz terméke árát."

Az elnök szerint kimondható, hogy az árfigyelő már néhány hét után hozzájárult az infláció csökkentéséhez, azzal, hogy a vásárlók számára lehetővé teszi az árak összehasonlíthatóságát, a kiskereskedők között pedig élénkíti a versenyt. Rigó Caba Balázs hozzátette, hogy a láncok a heti árazásról napi árazásra váltottak. Ennek oka, hogy az árfigyelő rendszernek szolgáltatott adatokat, árinformációkat az egymással versenyző üzletláncok is élesben, az árfigyelőn feltüntetve ismerik meg. Az első héten ez olyan mértékig élénkítette a versenyt, hogy több cég, amint meglátta a konkurencia alacsonyabb árait, másnap azonnal reagált és a saját árait is mérsékelte.

Arra a kérdésre, hogy az infláció visszaszorításában mekkora szerepe lesz az árfigyelő rendszernek Rigó azt felelte, "a megfigyelt termékkategóriák döntő többségében csökkentek az árak az árfigyelő indulása óta, ami nyilvánvalóan az inflációra is kedvező hatással van. Később természetesen átfogó versenyszempontú elemzéseket is fogunk végezni."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ahogy az várható volt a közeljövőben a fogyasztói visszajelzések alapján újabb termékekkel és szolgáltatásokkal bővül az árfigyelő. A tervek szerint egyebek mellett szabadon összeállítható és elmenthető bevásárlólista és kalkulátor is segíti majd a fogyasztókat. A felhasználói igényeknek megfelelően fejlesztik a megjelenítést, illetve a szolgálatás térképes funkcióját is.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem