21 °C Budapest
On the picture there are five slices of a watermelon lying on a wooden chopping board in the kitchen of a home. In the background we see the sink and other things related to dishwashing.

Eljött, amire a magyar vásárlók olyan régóta várnak? Így érhet véget az árhorror a boltokban

2023. július 7. 13:10

A fogyasztói árak egy év alatt átlagosan 20,1 százalékkal emelkedtek idén júniusban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint. Utoljára 2022 szeptemberében volt ilyen mértékű az infláció, azóta minden hónapban csak ennél magasabb drágulással szembesülhettek a vásárlók. A mérséklődés várhatóan tovább folytatódik, a tartós drágulás viszont nem tágít. Az élelmiszerek még mindig különösen drágák, esetükben 26,4 százalékos emelkedésről beszélhetünk. Ha pedig csak 1-1 terméket vizsgálunk, még mindig vannak rekordszintű drágulást mutató árucikkek, mint például a kenyér, a zsemle, a burgonya, a tojás vagy éppen a tűzifa. Mutatjuk, hogy mely termékek leginkább tavaly nyár óta, hogy az elmúlt hónapban minek ment fel drasztikusan az ára, illetve azt is, miből vásárolhatunk most lényegesen olcsóbban.

A Pénzcentrum ebben a hónapban is megvizsgálta, hogy a KSH 180 terméket és szolgáltatást tartalmazó listáján mely tételek drágultak a leginkább az elmúlt egy évben, valamint májusról júniusra, illetve volt-e olyan termék, aminek csökkent az ára. Vannak a listában már megszokott rekorderek, mint a kenyér, a sertészsír, vagy az áram és gáz, azonban akadtak most is meglepő termékek a topban.

Ma reggel tette közzé a KSH az egyes termékek és szolgáltatások júniusi fogyasztói átlagárát, összesítésük alapján pedig az infláció 20,1 százalékot ért el múlt hónapban. Mérséklődött tehát a drágulás, viszont sosem szabad elfelejteni, hogy a tavaly júniusi már erőteljesen dráguló termékek árához képest csökken az infláció. Az infláció csökkenése pedig egyáltalán nem azt jelenti, hogy érezhetően olcsóbbak lennének a dolgok a boltokban, hanem hogy kisebb mértékű a drágulásuk, mint korábban. A 20,1 százalék pedig még mindig elég magas.

Az élelmiszerek összességében 29,3 százalékkal lettek drágábbak, még úgy is, hogy most már megjelentek a boltokban, piacokon a szezonális magyar zöldségek, gyümölcsök, amelyek mindig lejjebb szokták szorítani az árakat. Kiugró mértékben drágult az árstop ellenére is a tojás (40,1%), a tej (26,7%), a vaj(krém) (35,6%), sertészsiradék (33,2%), a kenyér (48,6%), a rizs, hántolmányok (131,2%), a száraztészta (30,4%), a csokoládé, kakaó (37,3%), a cukrászáru, fagylalt (34%), az édesipari lisztesáru (53%), a cukorka, méz (27,9%), a burgonya is az árstop ellenére (55,2%), a dió, mák, mogyoró (35,6%), a kávé (36,9%), és még hosszan lehetne sorolni.

A fenti grafikonon látható, hogy az élelmiszerek drágulása milyen drasztikus mértékű volt a többi termékhez képest. Amíg az élelmiszer, tartós fogyasztási cikk és háztartási energia árindexei  a meredek emelkedés után mérséklődni látszanak, a szolgáltatások és a ruházkodási cikkek inflációjának egyenletes, lassú emelkedése tovább folytatódik.

Kezdődik a dinnyehorror

Ahogy minden hónapban, éves és havi szinten is megvizsgáltuk az egyes termékek drágulását, melyek egy hónapra számított átlagárai nyilvánosan elérhetők a KSH honlapján. A rekorder árucikkek között nem jelent meglepetést a kenyér, a só, a sajt, a sertészsír vagy a brikett, valamint a áram- és gázdíjak. Viszont az erősen  szezonális vöröshagymának tavaly júniusban még  329 forint volt kilója, most 702 forint átlagosan. A 113 százalékos drágulással így a vöröshagyma került az inflációs toplista élére. Valóban, manapság rá sem ismerni a korábban filléres vöröshagyma árakra.

A mosópor és öblítő is feltűnnek időről időre az éves drágulási verseny élbolyában, ahogy a tűzifa és a brikett is. Egy éve a brikett mázsája még 10 530 forint volt átlagosan, a tűzifáé 5010 forint. 2023. júniusában a brikett ára 17 790 forintra, a tűzifáé 8190 forintra nőtt. A burgonya az árstop ellenére is sokat drágult, ahogyan a tojás több mint 40 százalékkal kerül többe, mint egy éve. A táblás mogyorós tejcsokoládét sem kerülhette el a horrordrágulás, amellyel most már ki is tűnik a többi árucikk drágulása mellett:

A havi drágulás rekordere a görögdinnye lett: májusban még 361 forint volt átlagosan a dinnye kilója, júniusban 555 forintra emelkedett - ezzel 53,7 százalékkal drágult. Ezen azonban nem érdemes egyáltalán meglepődni, a dinnyeárak természetes mozgásáról van szó, amikor az első magyar dinnyék megjelennek a boltokban és árusoknál. A korai magyar dinnye szinte mindig drágább, mint az import, ezért júniusban mindig meg szokta dobni az árakat. A görögdinnye kilójának havi átlagára 2019 májusában 169 forint, júniusában 351 forint, júliusban már 306 forint. 2020-ban májusban 248 forint/kg volt, júniusban 336 forint/kg, júliusban 278 forint/kg. Tavaly júniusban szintén 534 forint volt átlagosan a dinnye kilója. Abban tehát, hogy a görögdinnye kiugró drágulással az élre került, nincs semmi meglepő - sőt talán még szerencsés is, hogy semmilyen más termék nem tudott versenyre kelni a dinnyedrágulással.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A havi drágulásban élen járó áruk között sok a szezonális gyümölcs, zöldség. Amit érdemes kiemelni, az a szállodai szobák, apartmanok drágulása és az autóbenzin 565 forintról 578 forintra emelkedése - ezek egyáltalán nem kedveznek azoknak, akik autóval indulnak hosszú hétvégézni, vagy nyaralni.

Lett-e valami olcsóbb?

Pár hónapja még értelmetlen lett volna feltenni ezt a kérdést, amióta viszont mérséklődésnek indult az infláció, egyre több termék válik érezhetően olcsóbbá a korábbi horrorárakhoz képest. A KSH adatai szerint éves viszonylatban egyedül az LCD-LED televízió (76-82 cm), Full HD ára ment minimálisan lejjebb, júniusban átlagosan 82480 forint volt. Havi árcsökkenés tekintetében már több terméket érdemes megemlíteni.

A paradicsom kilós átlagára 1340 forintról 1000-re csökkent, több mint 25 százalékkal.

A korai burgonya ára 753 forint/kg volt júniusban, májusban még 934 forint/kg. Az uborka, zöldpaprika, sárgarépa kilója 10-18 százalékkal olcsóbb most átlagban, mint májusban volt. A vaj- és sajtárak is tovább mérséklődtek, már a 20%-os tejföl kilós ára is 2300 forint helyett 2000 forint. Számos termék, alapvető élelmiszerek, amelyeket jellemzően le szoktak akciózni a boltok, olcsóbbak most. Több szezonális termék esetében szerencsére most tartósabb csökkenésre lehet majd számítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem