7 °C Budapest
Over the shoulder view of young Asian woman using laptop, logging in online banking account with digital security mobile device at office. Internet security and digital privacy protection concept. Two-Factor Authentication (2FA) concept.

Aljas csalók vadásznak a magyarok banki adataira: vigyázz, téged is egyszerűen kifoszthatnak

2022. november 14. 13:15

Egyre többen használnak készpénz helyett bankkártyát vásárláskor és intézik pénzügyeiket interneten keresztül, ezzel párhuzamosan azonban megnőtt a sérelmükre elkövetett banki csalások száma. Minél idősebb valaki, annál nagyobb eséllyel vágják át a bűnözők telefonon vagy e-mailen keresztül. Ebben a bankok felelőssége óriási, ugyanakkor nem elhanyagolható az ügyfelek szerepe sem abban, hogy biztonságban legyen a pénzük. Összeszedtük azokat a legfontosabb tudni- és tennivalókat, melyeket feltétlenül el kell végezned még ma!

Habár egyre többször halljuk, hogy a rendkívül magas fenntartási költségű készpénz helyett érdemesebb inkább bankkártyát használni, az MNB is elkötelezett a digitális pénzügyi megoldások mellett, azért nem árt tisztában lenni a veszélyeivel is.

Mivel évről évre egyre többen bankolnak az interneten, egyre többen használnak bankkártyát, ezért megszaporodtak a banki csalások csalások is. Bizonyos esetekben a csalók banki ügyintézőnek adják ki magukat, és érzékeny adatokat kérnek be, vagy azt, hogy a számlatulajdonos utalja át a számláján lévő pénzt azonnal egy ismeretlen bankszámlára „biztonsági okokból”

Fontos tudni, hogy a bank soha nem kéri a jelszavaidat: PIN kód, a bankkártya hátulján lévő három számból álló CVV kód, internetes belépési kód vagy bármi hasonlót. Soha nem is kérnek arra, hogy kattints egy linkre, amit most küldtek és/vagy lépj be az internetbankodba most. Ezért is fontos, hogy a bankszámla-tulajdonosok tisztában legyenek, milyen protokoll mellett keresi meg őket bankjuk és mikor érdemes gyanakodni.

Egy amerikai felmérés szerint a legsérülékenyebbek az egészen fiatalok, a 20 év alattiak: 2020-ban az Egyesült Államokban közel 71 millió dolláros kollektív veszteséget szenvedtek el. Ez a korosztály áldozatonként átlagosan 3000 dollárt veszített. Ellenben az idősebb felnőttek általában több megtakarítással és vagyonnal rendelkeznek, így értékes célpontjai a csalásoknak. Emellett sok idősebb ember magányos, bizalomgerjesztő és kevésbé járatos a technológiában, ami érzékenyebbé teszi őket a csalásokra.

Elsősorban persze a bankok feladata is megakadályozni az ehhez hasonló eseteket, de ügyfélként mindenkinek kötelessége mindent elkövetni annak érdekében, hogy megvédje a bankszámláján tárolt saját pénzét, megtakarításait.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nagyobb felelősség azért továbbra is a bankok kezében van, akik, mint azt a korábban említett megoldások is igazolják. próbálják is elejét venni a biztonsági problémáknak. De valóban egyre növekvő problémának számítanak a banki adatokkal való visszaélések, vagy csak a sajtó fújja fel a problémákat? És ha igen, mit tehetnek a pénzintézetek, vagy az MNB az ügyfelek védelme érdekében? Egyáltalán kinek a felelőssége az új biztonsági protokollok kidolgozása és bevezetése? A Pénzcentrum többek között ezekről kérdezte korábban Jakab Pétert, a Raiffeisen IT-biztonsági vezetőjét, aki elmondta:

A digitalizáció előretörésével az utóbbi években valóban növekvő problémának számítanak hazánkban a kibertámadások és internetes visszaélések, ezek közül a legjellemzőbbek a DDOS és phishing típusú támadások, valamint a különféle zsarolóvírusok is gyorsuló ütemben terjednek.

14 lépéses biztonság

Annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyen a pénzünk, a megtakarításaink, ennek a 14 pontos listának az összes elemét hajtsuk végre minél előbb:

  1. Használjon erős, egyedi jelszavakat!
  2. Ne hagyja figyelmen kívül a biztonsági kérdéseket!
  3. Engedélyezze a többfaktoros hitelesítést az összes számlán!
  4. Böngésszen biztonságosan!
  5. Óvakodjon az adathalász kísérletektől: kártyaadatokat soha senkinek ne adjon meg, vásárláson kívül.
  6. Induljon ki abból, hogy az idegen Wi-Fi nem biztonságos!
  7. Állítsa be az automatikus szoftverfrissítéseket!
  8. Telepítse a böngésző biztonsági kiegészítőit és bővítményeit!
  9. Használja ki a bankja biztonsági funkcióit!
  10. Alkalmazzon P2P fizetéseket: olyan elektronikus pénzátutalások, amelyeket egy személy küld egy másiknak egy közvetítő fizetési alkalmazáson keresztül.
  11. Védje pénzügyi nyilvántartásait!
  12. Tudja meg, hogyan érheti el bankja!
  13. Tudjon meg többet a hitelkockázati zárolásokról és a csalási riasztásokról
  14. Vészhelyzeti kapcsolattartók listájának vezetése

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm