4 °C Budapest
Over the shoulder view of young Asian woman using laptop, logging in online banking account with digital security mobile device at office. Internet security and digital privacy protection concept. Two-Factor Authentication (2FA) concept.

Aljas csalók vadásznak a magyarok banki adataira: vigyázz, téged is egyszerűen kifoszthatnak

2022. november 14. 13:15

Egyre többen használnak készpénz helyett bankkártyát vásárláskor és intézik pénzügyeiket interneten keresztül, ezzel párhuzamosan azonban megnőtt a sérelmükre elkövetett banki csalások száma. Minél idősebb valaki, annál nagyobb eséllyel vágják át a bűnözők telefonon vagy e-mailen keresztül. Ebben a bankok felelőssége óriási, ugyanakkor nem elhanyagolható az ügyfelek szerepe sem abban, hogy biztonságban legyen a pénzük. Összeszedtük azokat a legfontosabb tudni- és tennivalókat, melyeket feltétlenül el kell végezned még ma!

Habár egyre többször halljuk, hogy a rendkívül magas fenntartási költségű készpénz helyett érdemesebb inkább bankkártyát használni, az MNB is elkötelezett a digitális pénzügyi megoldások mellett, azért nem árt tisztában lenni a veszélyeivel is.

Mivel évről évre egyre többen bankolnak az interneten, egyre többen használnak bankkártyát, ezért megszaporodtak a banki csalások csalások is. Bizonyos esetekben a csalók banki ügyintézőnek adják ki magukat, és érzékeny adatokat kérnek be, vagy azt, hogy a számlatulajdonos utalja át a számláján lévő pénzt azonnal egy ismeretlen bankszámlára „biztonsági okokból”

Fontos tudni, hogy a bank soha nem kéri a jelszavaidat: PIN kód, a bankkártya hátulján lévő három számból álló CVV kód, internetes belépési kód vagy bármi hasonlót. Soha nem is kérnek arra, hogy kattints egy linkre, amit most küldtek és/vagy lépj be az internetbankodba most. Ezért is fontos, hogy a bankszámla-tulajdonosok tisztában legyenek, milyen protokoll mellett keresi meg őket bankjuk és mikor érdemes gyanakodni.

Egy amerikai felmérés szerint a legsérülékenyebbek az egészen fiatalok, a 20 év alattiak: 2020-ban az Egyesült Államokban közel 71 millió dolláros kollektív veszteséget szenvedtek el. Ez a korosztály áldozatonként átlagosan 3000 dollárt veszített. Ellenben az idősebb felnőttek általában több megtakarítással és vagyonnal rendelkeznek, így értékes célpontjai a csalásoknak. Emellett sok idősebb ember magányos, bizalomgerjesztő és kevésbé járatos a technológiában, ami érzékenyebbé teszi őket a csalásokra.

Elsősorban persze a bankok feladata is megakadályozni az ehhez hasonló eseteket, de ügyfélként mindenkinek kötelessége mindent elkövetni annak érdekében, hogy megvédje a bankszámláján tárolt saját pénzét, megtakarításait.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nagyobb felelősség azért továbbra is a bankok kezében van, akik, mint azt a korábban említett megoldások is igazolják. próbálják is elejét venni a biztonsági problémáknak. De valóban egyre növekvő problémának számítanak a banki adatokkal való visszaélések, vagy csak a sajtó fújja fel a problémákat? És ha igen, mit tehetnek a pénzintézetek, vagy az MNB az ügyfelek védelme érdekében? Egyáltalán kinek a felelőssége az új biztonsági protokollok kidolgozása és bevezetése? A Pénzcentrum többek között ezekről kérdezte korábban Jakab Pétert, a Raiffeisen IT-biztonsági vezetőjét, aki elmondta:

A digitalizáció előretörésével az utóbbi években valóban növekvő problémának számítanak hazánkban a kibertámadások és internetes visszaélések, ezek közül a legjellemzőbbek a DDOS és phishing típusú támadások, valamint a különféle zsarolóvírusok is gyorsuló ütemben terjednek.

14 lépéses biztonság

Annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyen a pénzünk, a megtakarításaink, ennek a 14 pontos listának az összes elemét hajtsuk végre minél előbb:

 1. Használjon erős, egyedi jelszavakat!
 2. Ne hagyja figyelmen kívül a biztonsági kérdéseket!
 3. Engedélyezze a többfaktoros hitelesítést az összes számlán!
 4. Böngésszen biztonságosan!
 5. Óvakodjon az adathalász kísérletektől: kártyaadatokat soha senkinek ne adjon meg, vásárláson kívül.
 6. Induljon ki abból, hogy az idegen Wi-Fi nem biztonságos!
 7. Állítsa be az automatikus szoftverfrissítéseket!
 8. Telepítse a böngésző biztonsági kiegészítőit és bővítményeit!
 9. Használja ki a bankja biztonsági funkcióit!
 10. Alkalmazzon P2P fizetéseket: olyan elektronikus pénzátutalások, amelyeket egy személy küld egy másiknak egy közvetítő fizetési alkalmazáson keresztül.
 11. Védje pénzügyi nyilvántartásait!
 12. Tudja meg, hogyan érheti el bankja!
 13. Tudjon meg többet a hitelkockázati zárolásokról és a csalási riasztásokról
 14. Vészhelyzeti kapcsolattartók listájának vezetése

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?