15 °C Budapest
Baking fresh bread in bakeryMore photos from bakery and cakes:

Húsbavágó drágulás a magyar pékségekben: lélektani határ felé robog a kenyér ára

2022. november 7. 19:03

Az elmúlt hónapokban folyamatos volt a liszt árának az emelkedése, ami persze a kenyérfélék, a zsemle, a kifli, és különböző péksütemények árán is meglátszik. A drasztikus drágulás fő okai a búza árának emelkedése, a növekvő energiaárak, és a forint értékének csökkenése, de említhetnénk akár a munkaerőpiaci problémákat is a szektorban. Mostanra megszokottá vált, hogy a boltok, pékségek polcain 100 forintos darab áron találunk zsemlét vagy kiflit, de vajon fel kell-e készülni az 1000 forintos kenyér árra, vagy éppen ez lesz az a termék, amire ársapkát tesz majd a kormány? A Pénzcentrum videosorozata, a CashTag csapata a budapesti Breadpit pékségben járt, hogy utána nézzen, milyen problémákkal küzdenek a pékségek a jelenlegi helyzetben.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2021 októberében átlagosan 417 forintba került egy kiló fehér kenyér, és 360-ba egy kiló félbarna. 2022 szeptemberére 766 és 673 forint lett ezeknek a kilónkénti ára. Ez mindkét esetben 85% körüli emelkedést jelent, ami október hónapban valószínűleg tovább nőtt, és a jelek szerint ez a növekedés nem fog itt megállni.

A liszt árának az emelkedése a legmeghatározóbb a kenyér árára nézve, és különböző agrár hírforrásokból már tudni lehetett, hogy a malomipari szereplők októberben újabb emelést terveznek a liszt árában. Erről Ónódi Szabó Attila pék, a Breadpit pékség tulajdonosa azt mondta a CashTag stábjának:

A liszt ára jelentősen drágult. 2021-ben nyitottunk, és azóta ugyanattól a malomtól vásároljuk a lisztet. A BL-80 típusú, alap kenyérliszt kilójának bruttó ára akkor 140 forint volt. Ez az októberi áremelés után 400 forint.

De a kenyér árát több egyéb tényező is befolyásolja, erről azt mondta:

Az áremelkedésnek szerintem egyenlő arányban oka az alapanyag áremelkedés, és a munkabérek szinte kötelező emelése. Nagy munkaerőhiány volt ezen a piacon, ami éppen most megfordulni látszik, ahogy a hírekből is hallani is lehet, sokan vesztik el a munkájukat most. Erre jön rá még az energiahordozók árának markáns emelkedése, ami van akinél már most, van akinél csak jövőre lesz igazán érzékelhető.

A Breadpit-ben készült kenyereket nem sorolhatjuk a hagyományos kenyérfélék közé. Az itt készült hagyományos, kézműves módon készülő kovászos kenyerek nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot, csak lisztet, vizet és sót. A tészták pedig 18-20 órát pihennek sütés előtt, szemben a hagyományos pékségek kenyereivel, ahol az élesztő és egyéb hozzáadott anyagoktól ez mindössze 2 óra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az itt kapható sima, alap fehér kenyér, ami esetükben 500-550 gramm súlyú, 950 forintba kerül. De azokban a pékségekben is, ahol jelentősen kisebb az érlelési idő, vagy ahol kevésbé minőségiek az alapanyagok, a kilós kenyér ára sok helyen már átlépte a 600-700 forintot.

A kormány múlt héten jelentette be, hogy kiterjeszti a jelenleg érvényben lévő árstopos termékek körét, és egyéb termékek árát és maximalizálni fogja. Ezzel egyidőben megindultak a találgatások is, hogy melyik termékeket érintik majd a változtatások, és persze a kenyér is felmerült.

Ez több agrárközgazdász szerint nehezen kivitelezhető lenne, mivel annyi féle kenyér létezik, hogy nem lenne értelme egy fajtára alkalmazni az ársapkát, mindegyikre pedig lehetetlen lenne. Emellett pedig fennáll annak a veszélye is, hogy ha egy adott fajta kenyér válna hatósági árassá, akkor az eltűnne a boltok polcairól, hiszen egyik kereskedő sem szeretne veszteséges terméket forgalmazni.

De hogy reagálnak a vásárlók kenyér árának brutális drágulására, és mi az a lélektani határ, ami fölött már jelentősen megcsappanna a kereslet? Erről, és az 1000 forintos kenyér áráról beszélgettünk a Breadpit pékség tulajdonosával és üzletvezetőjével, a CashTag legújabb videójában:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm