0 °C Budapest
Man and her dog is relaxing at home and shopping electronics online during Black Friday sale.

Sok magyar vásárlót vernek át a Black Firday akciókkal: így járhatsz túl a boltok eszén

2022. november 2. 21:59

A karácsonyi nagybevásárlás és ajándék beszerzés minden évben kihívást jelent, ugyanakkor már Magyarországon is évek óta hódít az Egyesült Államokból begyűrűzött Black Friday, Black November és Cyber Monday láz. Az idei év gazdasági eseményei miatt sokan nehéz helyzetbe kerültek, az e-kereskedelmi szektor legnagyobb hazai szervezete, az Ecommerce Hungary Egyesület éppen ezért szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a novemberi akciók remek lehetőségeket kínálnak, de ebben az időszakban is csak tudatosan érdemes vásárolni.

Dinamikusan indult útjára hazánkban a népszerű amerikai hagyomány, napjainkban pedig már a magyar vásárlók számára is jól ismert esemény a Fekete Péntek. Előnyei vitathatatlanok, hiszen a kijelölt napokon jó áron (vagy akciósan) szerezhetők be a kiszemelt termékek, ráadásul a vásárlók elkerülhetik a bevásárlóközpontokban ez idő tájt uralkodó káoszt; a hosszú sorokat és tömött parkolóházakat is. Másik fontos szempont, hogy amennyiben a fogyasztó ebben az időszakban vásárol és megbízható webshopot választ, akkor az ajándékok pontosan érkeznek meg a fa alá, a kereskedők pedig rendelkezésre állnak felmerülő bonyodalmak esetén.

Visszaesett a vásárlási kedv

Az előrejelzések szerint recesszív időszak következik, a hazai e-kereskedők mégis úgy látják, hogy idén is sokan vásárolnak majd a nagy online akciók keretei közt. Az ECH munkatársai hangsúlyozzák; elengedhetetlen a fokozott elővigyázatosság, valamint a jogalkotók is figyelmet fordítanak az online vásárlás biztonságára, a fogyasztók megtévesztésének visszaszorítása. Egy májusban hatályba lépett jogszabály-módosítás következtében a kereskedőknek a kedvezményes ár mellett fel kell tüntetniük az elmúlt legalább harminc napban alkalmazott legalacsonyabb árat is.

Nehéz évet zárnak az e-kereskedelem hazai szereplői; a legfrissebb előrejelzések szerint a szektor éves növekedése 8-10% körül alakulhat, ami elmarad az éves átlagos inflációtól. Tulajdonképpen novemberben, a Black Friday akciók idején dől el, hogy a fenti jóslatok válnak-e be vagy képes lesz reál értelemben is növekedésre az online szektor. Továbbá az is tanulságos lesz, hogy miként változik az online (és offline) fogyasztói magatartás a mai recessziós-inflációs időszakban. Mindezek miatt úgy gondoljuk, hogy az idén mind a vevők, mind az eladók számára a korábbiaknál is kiemeltebb jelentőséggel bír a Black Friday

– fogalmazott Györke Zoltán, az ECH nagyvállalati tagozatának elnöke.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Figyelj oda, mit és mennyiért!

Az egyesület ugyanakkor óvatosságra inti a vásárlókat; mindenkinek az javasolják, hogy alaposan tájékozódjon, hiszen a Fekete Péntek – elnevezésétől függetlenül – nem csupán egyetlen napig tart. Szinte egész novemberben akciós ajánlatok várják az érdeklődőket, tehát aki esetleg lemarad az egyikről, az fog találni másikat. A szervezet ismét figyelmeztet azokra a tényezőkre is, amelyek ellenőrzésével a fogyasztók jó eséllyel elkerülhetik, hogy átverés áldozatává váljanak. Ilyen szempontok többek közt a magyar ügyfélszolgálat és elérhetőségek megléte, a visszaküldési lehetőségek biztosítása egyaránt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?