Golden Egg on a bed of straw

Így lett a tojás ára egy vagyon: ez az egy élelmiszer rengeteg étel árára lehet hatással

2022. október 26. 20:27

Az aszály és az energiaválság Európa szerte felhajtotta a tojás árát, de Magyarországon nagyobbat drágult, mint a legtöbb uniós tagállamban. Már most 100-140 forintot kérnek darabjáért, a tavalyi ár két és félszeresét - írja az rtl.hu. Ha a jelenlegi tendencia még egy kicsit folytatódik, a tojás lehet a legjobban dráguló élelmiszer.

Az áremelkedés már most is brutális. Az M-es méretű tojást már 110 forintért, az L-es pedig 140-ért is árulják. Tavaly ilyenkor kevesebb mint 50 forintot kértek darabjáét a KSH adatai szerint.

Soha nem adta ennyiért a tojásait Selmeczi Béla békés megyei gazda. Azt mondja, többet nem is kérhetne értük, mert nem tudnák elegen megfizetni. Pedig a költségei tovább nőnek. Ezért most, 40 év után abba is hagyja a termelést. A takarmány nagyot drágult a rendkívüli aszály miatt, ráadásul elszállt az energia ára.

„Nagyon villanyigényes a tojástermelés. Nálam is több mint 100 égő ég, mennek a ventilátorok. És nincsen semmilyen támogatás” – mondta a Híradónak.

A rántotta és a bundás kenyér is nagyot drágult a vágtató tojásárak miatt. A szállodákban is többet kérnek a reggeliért. „Meghirdettünk szobákat reggeli nélkül. Annak, aki esetleg már nem tudja megfizetni a 2-3 ezer forintos reggelit” – vázolt egy lehetséges menekülőutat a Híradónak Varecza Zoltán, a pécsi Vulkán panzió tulajdonosa.

A tojás kell a rakott krumpliba is, de a kedvelt étel nem csak emiatt lesz egyre elérhetetlenebb, minden összetevője a KSH által mért infláció felett drágult. Most majdnem másfélszer annyiba kerül megfőznie egy családnak, mint tavaly.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

44,6 százalékos drágulás. Tehát még egy évvel ezelőtt 2400 forintba került egy tál rakott krumpli összeállítása, az most 3460 forintba kerül

– mondta a Híradónak Gosztola Judit, a penzcentrum.hu elemzője.

A GKI szerint újabb forintgyengülés jöhet, emiatt pedig az energia és a takarmány, a belföldi termelés is tovább drágulhat. Azt mondják, nincs vége a tojás drágulásának. „További drágulásra kell felkészülni. A 150 forintos ár is elképzelhető, sőt akár több is. Minden attól függ, hogy az árfolyam hogyan alakul, illetőleg a mindenféle egyéb költség" – magyarázta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53