14 °C Budapest
Örökbefogadott fák és földterületek, tapasztalt gazdák által garantált minőség (x)

Örökbefogadott fák és földterületek, tapasztalt gazdák által garantált minőség (x)

PR
2022. július 25. 05:00

A közösség által támogatott mezőgazdaság a gazdálkodók és a fogyasztók közötti olyan partnerség, amelyben megoszlik a szereplők között a gazdálkodás felelőssége, kockázata és természetesen annak haszna is. Az ilyen rendszerek és hálózatok amellett, hogy jelentősen csökkentik a gazdálkodók abbéli kockázatát, hogy nem találnak majd vevőt terményeikre, a vásárlók számára is számos előnyt tartogatnak – az ellenőrizhető forrásból érkező terményektől a karbonlábnyom mérsékléséig. A Brancs közösségi piacterén például az ország legnagyobb Birsbirtokáról fogadhatunk örökbe egy-egy szezonra birsfákat, támogatva a termelők fejlesztési céljait, s családunk friss gyümölcshöz való jutását is egyben.   

A közösség által támogatott mezőgazdaság közvetlenül összeköti a fogyasztókat és a termelőket, így segítve egy jövedelmezőbb, fenntarthatóbb és átláthatóbb helyi élelmiszer ökoszisztéma létrehozását. A szoros együttműködés termelő és fogyasztó között nem újkeletű, de a városiasodás, a rohanó élet és a méretgazdaságosság nyújtotta előnyök mind felerősítették létjogosultságát az elmúlt években.  A képlet a legtöbb esetben egyszerű: előfinanszírozásunkért vagy előfizetésünkért cserébe tapasztalt gazdák művelnek meg helyettünk 1-1 területet vagy gondoznak 1-1 fát, melyek gyümölcseit és terményeit mi, mint a terület vagy a fa ideiglenes bérlői élvezhetjük.

Mára már Magyarországon is számos közösség által támogatott gazdálkodó szervezet létezik, ilyen többek közt a tavalyi Agrárszektor konferencián Az év agrárinnováció díját elnyerő MyFarm Harta is, ahol a közösség tagjai egy olyan kerthálózat működését finanszírozhatják elő, mely heti és havi rendszerességű zöldségkosarak szállít ki előfizetői otthonába. 

Az elmúlt években a hazai és nemzetközi gazdálkodók számos erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy a közösség által támogatott gazdaságaikat az ügyfelek igényeihez igazítsák: bérelhetünk kisebb vagy nagyobb területet, választhatunk különféle előfizetői csomagokat, rugalmas átvételi és szállítási ütemezést, vagy akár a közösség tagjaival összefogva alakíthatunk ki saját átvételi pontokat. Emellett több előnyt élvezhetünk még közreműködőként:  

  • Kiváló minőségű, friss, tápláló élelmiszerhez juthatunk, hiszen a termékek szürete a kiszállítás vagy átvétel napján történik, így a termények több tápértéket őriznek meg és hosszabb ideig frissek maradnak
  • Közvetlen kapcsolatot alakíthatunk ki a termelőkkel, megkérdezhetjük őket termesztési gyakorlataikról, és mi választhatjuk meg, hogy olyan gazdálkodóktól vásárolunk, akiknek célkitűzései összhangban állnak saját értékeikkel
  • Megismerkedhetünk olyan új növényekkel, amelyeket egyébként nem kóstoltunk volna meg, vagy esetleg boltban nem is kaphatóak 

Remek példa erre a Dunakömlődön működő Birsbirtok, melynek alapítói egy méltatlanul elfeledett klasszikus, a birsalma fogyasztását szeretnék népszerűbbé tenni örökbefogadási programjuk segítségével. A Budapesttől 1 órányira délre található birtok az ország legnagyobb, közel 2200 fát számláló birskertje, ahol a támogató közösség tagjai az általuk örökbefogadott fa teljes azévi termését megkaphatják előfinanszírozásukért cserébe. Jelenleg a csapat a Brancs közösségi piacterén toboroz támogatókat fejlesztési céljai eléréséhez, melyeket 1, vagy akár 3 birsfa örökbefogadásával támogathatunk. S hogy mit kapunk cserébe?

  • Fánként legalább 50 kg friss, zamatos birsalmát
  • Névre szóló táblát az örökbefogadott fa mellett
  • Receptfüzetet a termények változatos felhasználásához
  • Élményszüretet egy csodálatos, Duna-menti helyszínen 

És azt a jó érzéssel járó tudatot, hogy a közösség által támogatott mezőgazdaság körforgásának részeként mi is hozzájárultunk a hazai termelők, a hazai termények népszerűsítéséhez, s azt a biztonságot, hogy pontosan tudjuk, hogy honnan, s kiknek a szorgos kezei által jutott el az étel az asztalunkra.  

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?