Örökbefogadott fák és földterületek, tapasztalt gazdák által garantált minőség (x)

Örökbefogadott fák és földterületek, tapasztalt gazdák által garantált minőség (x)

PR
2022. július 25. 05:00

A közösség által támogatott mezőgazdaság a gazdálkodók és a fogyasztók közötti olyan partnerség, amelyben megoszlik a szereplők között a gazdálkodás felelőssége, kockázata és természetesen annak haszna is. Az ilyen rendszerek és hálózatok amellett, hogy jelentősen csökkentik a gazdálkodók abbéli kockázatát, hogy nem találnak majd vevőt terményeikre, a vásárlók számára is számos előnyt tartogatnak – az ellenőrizhető forrásból érkező terményektől a karbonlábnyom mérsékléséig. A Brancs közösségi piacterén például az ország legnagyobb Birsbirtokáról fogadhatunk örökbe egy-egy szezonra birsfákat, támogatva a termelők fejlesztési céljait, s családunk friss gyümölcshöz való jutását is egyben.   

A közösség által támogatott mezőgazdaság közvetlenül összeköti a fogyasztókat és a termelőket, így segítve egy jövedelmezőbb, fenntarthatóbb és átláthatóbb helyi élelmiszer ökoszisztéma létrehozását. A szoros együttműködés termelő és fogyasztó között nem újkeletű, de a városiasodás, a rohanó élet és a méretgazdaságosság nyújtotta előnyök mind felerősítették létjogosultságát az elmúlt években.  A képlet a legtöbb esetben egyszerű: előfinanszírozásunkért vagy előfizetésünkért cserébe tapasztalt gazdák művelnek meg helyettünk 1-1 területet vagy gondoznak 1-1 fát, melyek gyümölcseit és terményeit mi, mint a terület vagy a fa ideiglenes bérlői élvezhetjük.

Mára már Magyarországon is számos közösség által támogatott gazdálkodó szervezet létezik, ilyen többek közt a tavalyi Agrárszektor konferencián Az év agrárinnováció díját elnyerő MyFarm Harta is, ahol a közösség tagjai egy olyan kerthálózat működését finanszírozhatják elő, mely heti és havi rendszerességű zöldségkosarak szállít ki előfizetői otthonába. 

Az elmúlt években a hazai és nemzetközi gazdálkodók számos erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy a közösség által támogatott gazdaságaikat az ügyfelek igényeihez igazítsák: bérelhetünk kisebb vagy nagyobb területet, választhatunk különféle előfizetői csomagokat, rugalmas átvételi és szállítási ütemezést, vagy akár a közösség tagjaival összefogva alakíthatunk ki saját átvételi pontokat. Emellett több előnyt élvezhetünk még közreműködőként:  

  • Kiváló minőségű, friss, tápláló élelmiszerhez juthatunk, hiszen a termékek szürete a kiszállítás vagy átvétel napján történik, így a termények több tápértéket őriznek meg és hosszabb ideig frissek maradnak
  • Közvetlen kapcsolatot alakíthatunk ki a termelőkkel, megkérdezhetjük őket termesztési gyakorlataikról, és mi választhatjuk meg, hogy olyan gazdálkodóktól vásárolunk, akiknek célkitűzései összhangban állnak saját értékeikkel
  • Megismerkedhetünk olyan új növényekkel, amelyeket egyébként nem kóstoltunk volna meg, vagy esetleg boltban nem is kaphatóak 

Remek példa erre a Dunakömlődön működő Birsbirtok, melynek alapítói egy méltatlanul elfeledett klasszikus, a birsalma fogyasztását szeretnék népszerűbbé tenni örökbefogadási programjuk segítségével. A Budapesttől 1 órányira délre található birtok az ország legnagyobb, közel 2200 fát számláló birskertje, ahol a támogató közösség tagjai az általuk örökbefogadott fa teljes azévi termését megkaphatják előfinanszírozásukért cserébe. Jelenleg a csapat a Brancs közösségi piacterén toboroz támogatókat fejlesztési céljai eléréséhez, melyeket 1, vagy akár 3 birsfa örökbefogadásával támogathatunk. S hogy mit kapunk cserébe?

  • Fánként legalább 50 kg friss, zamatos birsalmát
  • Névre szóló táblát az örökbefogadott fa mellett
  • Receptfüzetet a termények változatos felhasználásához
  • Élményszüretet egy csodálatos, Duna-menti helyszínen 

És azt a jó érzéssel járó tudatot, hogy a közösség által támogatott mezőgazdaság körforgásának részeként mi is hozzájárultunk a hazai termelők, a hazai termények népszerűsítéséhez, s azt a biztonságot, hogy pontosan tudjuk, hogy honnan, s kiknek a szorgos kezei által jutott el az étel az asztalunkra.  

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem