15 °C Budapest
Profile view of businessman riding a scooter on his way to work

Zsákszám veszik a magyarok ezeket az e-rollereket: durvul a drágulás, ennyit kérnek egy darabért

2022. június 6. 06:59

Felnőttek számára 100-110 ezer forintnál kezdődik nagyjából a belépő árkategóriájú elektromos roller a magyarországi műszaki láncoknál. A vásárlók azonban ennél általában drágábban, 130-150, sőt 200 ezer forintért vásárolnak járművet. A megfelelő roller kiválasztása előtt különösen fontos figyelni a motor teljesítményére, a kerekek nagyságára, a roller kialakítására, és a fékrendszerre is. A Pénzcentrum most szakértők segítségével járta körül, mik most a legfrissebb e-roller trendek, de mutatjuk azt is, egy év alatt mekkora drágulás következett be az egyre népszerűbb alternatív járműveknél.

Bárki tapasztalhatja maga körül, hogy a városokat, kiváltképp Budapestet a biciklik mellett az elektromos rollerek is ellepték. A pandémia két éve sokat lökött az alternatív közlekedési eszközök terjedésén, hiszen sokan kerestek lehetőséget a kényelmes, másokkal való érintkezést nélkülöző, városon belüli utazásra.

Ennek apropóján a Pénzcentrum most annak járt utána, mik a legfrissebb e-roller trendek, de a legnagyobb hazai elektronikai boltok megkérdeztük arról is, melyik árkategóriás eszközök kelnek el a legnagyobb számban, sőt szóba került a járművek drágulásának mértéke, ahogy az is, mire érdemes figyelni akkor, ha valaki e-rollert szeretne vásárolni.

Elektromos roller ár

Nagyságrendileg idén is hasonló mértékben fogynak az elektromos rollerek, mint tavaly

közölte lapunkkal az eMAG-Extreme Digital, akik elárulták azt is, hogy 120-130 ezer forintos áron már városi használatra, például munkába járásra tökéletes masinát lehet vásárolni (náluk ez az árkategória a legkelendőbb). Ezen az áron 300 wattos motorral szerelt e-rollert lehet venni - a 25 kilométer/órás végsebességgel, 30 kilométeres hatótávval. 

Az elektromos rollerek piaca nagy mértékben emelkedik és nagyon nagy az érdeklődés irántuk. A fiatalok körében a könnyebb közlekedési lehetőség miatt ennyire népszerű. Az „öltönyös” bringások estében biztosak vagyunk benne, hogy e-rollerre váltottak. Az egyre bővülő kínálat is mutatja mekkora a kereslet

- válaszolta a Pénzcentrumnak az Euronics, akiktől megtudtuk azt is, hogy náluk a legkeresettebb modellek 150-200 ezer forint között vannak, és ezek az alsó közép és középkategóriának számítanak. A műszaki lánctól megtudtuk azt is, hogy a teljes e-rolleres piac több mint 20 százalékos növekedésben van, elmondásuk szerint azonban ehhez képest ők jobban nőnek.

Összehasonlítva az elmúlt 5 hónap adatait a tavalyi év azonos időszakával, egy eléggé erős, felfelé ívelő tendencia látható. 2021-hez képest több mint az ötszörösére nőtt a forgalmunk, ez egy folyamatosan erősödő érdeklődést tükröz

- tudatta lapunkkal a Media Markt. A cég ezen felül elárult azt is, hogy "a két piacvezető márka mellett jelennek meg B kategóriás brandek is, akik szintén próbálnak kisebb-nagyobb szeleteket kihasítani ebből a tortából. A legnépszerűbb típusok a 25km-es hatótávval rendelkező rollerek, de egyre erősebbé válnak a 45 kilométer hatótávúak is".

Milyen árakon lehet e-rollereket kapni?

Azt tehát már tudjuk, hogy a legnagyobb hazai láncoknál milyen árkategóriás járművek a legkeresettebbek, de természetesen a szortiment ennél nagyobb. Az eMAG.hu-n például több mint száztíz-féle elektromos roller kapható, a legolcsóbb, gyerekekre méretezett modellek bruttó 50 ezer forint körüli áron érhetők el, a belépő felnőttek szállítására is alkalmas típusok ára 100-110 ezer forint körül van.

De a kínálatban jóval drágább, 300 ezer forint feletti árú Ducati és Seqway modellek is vannak erős elektromos motorral, nagy hatótávval. A legkelendőbb e-rollerek azonban a Xiaomi és Kugoo márkák modellei. A legtöbbet ezek közül is előbbi márkából adtak el a 250-300 wattos, 20-30-45 kilométeres hatótávú eszközök közül.

Az Euronics az árakat illetően arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy kínálatukban vannak kifejezetten gyerekeknek készített modellek ezek akár már 50-60 ezer forinttól elérhetők. Viszont a felnőtt modellek 80-100 ezer forinttól indulnak és elérik a 300-350 ezer forintos határt is.

A Media Markt esetében a legnépszerűbb modellek a Xiaomi és Segway rollerei, ezek 140-320 ezer forintos tartományban mozognak az eladásokat nézve. Összességében ugyanakkor azt lehet mondani, hogy a lánc boltjaiban középkategóriás rollereket keresnek leginkább, ezek árai körülbelül 150-200 ezer forint között mozognak.

Megdrágultak az elektromos rollrek

Jelen gazdasági helyzetben nem meglepő, hogy a drágulás az e-rollereket sem kímélte. Az eMAG közlése szerint az elmúlt egy évben az elektromos rollerek ára körülbelül 10-14 százalék emelkedett. Az Euronics hasonló mértékű drágulásról számolt be, szerintük a drágulás több tényezős, hisz nemcsak az alapanyag árak és szállítási költségek növekedtek, hanem az euró árfolyam is befolyásolja a növekedést. Mint azt lapunknak küldött válaszaikban írták,

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

normál esetben körülbelül 10 százalék emelkedéssel lehetett számolni, de ehhez a romló forint hozzátesz még körülbelül 5-10 százalékot.

Ezzel együtt is a műszaki lánc úgy véli, a piaci növekedés miatt a versenyhelyzet kisebb így a nagyobb népszerűbb márkák sokkal könnyebben emelnek árat, hisz így is megveszik a termékeiket. Érdekesség, hogy az Euronics szerint a „vezető gyártók mellett sok új kisebb gyártó is próbál betörni a piacra, de ők nem képesek kellő mértékben felvenni a versenyt, hisz nem tudnak annyival olcsóbbak lenni.”

Mint a többi műszaki terméknél, az alkatrészek és a logisztikai költségek emelkedése végett folyamatosan emelkednek az árak is, illetve egyes modellekből időről-időre a készletek is korlátozottan érhetőek el

- tájékoztatta lapunkat a Media Markt.

Min múlik, hogy egy-egy e-roller mennyibe kerül?

Az Euronics szakértői szerint a főbb ár tényezők, maga a szerkezet kialakítása, teherbírása. A kerekek mérete, ez a komfortérzetet növeli és könnyebb közlekedést biztosít. Ezen felül fontos a motor és akkumulátor ereje, mennyire terhelhető emelkedőn, illetve milyen hatótávolságra képes egy töltéssel, de tényező lehet az esetleges telefonos applikációval való kapcsolat lehetősége.

Hasonló ármeghatározó tényezőkről számolt be a Pénzcentrumnak az eMAG-Extreme Digital is. Szerint is több tényező befolyásolja az e-rollerek vételárát: az elektromos motor teljesítménye, a beépített akkumulátor kapacitása, illetve maga a kivitel: a strapabíróbb kivitelű rollerek drágábbak. A webáruház szakértői szerint

a nagyobb teljesítményű (például 250 helyett 350 wattos) e-roller azért lehet jobb választás, mert akár 100 kilogrammnál nehezebb utast is könnyen mozgat, illetve az emelkedőkön való haladás sem okoz gondot ezzel.

Ezen felül a bolt szerint érdemes a nagyobb kapacitású akkumulátorra is költeni, hiszen ez jelentősen képes kibővíteni a hatótávot - ha utólag tervez valaki telepcserét, akkor sem igazán tudja megúszni olcsóbban, ráadásul a gyártó által beszerelt telephez jótállás is jár.

Mire érdemes figyelni, ha valaki elektromos rollert szeretne?

Az eMAG szerint leginkább a hatótávra, az elektromos motor teljesítményére (főleg, ha a 100 kilogrammnál nehezebb felhasználó számára vásároljuk) kell figyelni. Fontos azonban azzal is tisztában lenni, hogy bár

a rollerek használatra vonatkozó új jogszabályok kialakítása még folyamatban van, érdemes már most is bukósisakban használni az e-rollereket, hiszen ez a hasznos kiegészítő már a biciklisták körében is remekül bevált

emelték ki az áruház szakértői. Az Euronics szerint a kevésbé ismert gyártók termékei nem sokkal olcsóbbak, mint a jól ismert márkák termékei, ezért mindenképp érdemes ezt a plusz költséget kifizetni. A lánc szakértői szerint ugyancsak kifejezetten fontos a fékrendszer kialakítása is, hisz egy 25km/h közlekedő eszközt gyorsan és hatékonyan kell tudni megállítani. Itt megjegyezték, hogy olcsóbb modell kerekei belsővel vannak szerelve, ami nem defektbiztos, de már a középkategóriás modelleknél is alkalmazzák a belső nélküli kerekeket is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem