4 °C Budapest
A jewelry store owner arranging her display case before opening up her store for business.

Erre feltétlenül figyelj, ha aranyat veszel: súlyos gondok vannak a boltokkal

2022. január 10. 11:30

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége fogyasztóvédelmi szempontok alapján monitorozott számtalan arany ékszerek forgalmazásával foglalkozó webáruházat az elmúlt időszakban. Sajnos az eredmény elszomorító volt, több esetben nem egyértelműek az általános szerződési feltételek és leginkább  hibás teljesítéssel kapcsolatos rendelkezések hátrányosak a fogyasztókra nézve.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A korábbi évek gyakorlatát követve ezért a tisztességtelen kikötések megszüntetése érdekében közérdekű pert indított a szövetség az egyik webáruházzal szemben az illetékes törvényszéken az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. A cél az, hogy a jövőben egyre kevesebb tisztességtelen kikötésekkel találkozhassunk vásárlásaink során.

Tapasztalataik alapján a legtöbb webáruházban az indokolás nélküli elállási joggal összefüggésben már megfelelő tájékoztatás szerepel, így a jogszabály szerinti 14 napos határidőt rögzítik mind az elállási jog gyakorlására, mind a kifizetett összeg visszatérítésére. Valamint a visszatérítés összege tekintetében is mind a vételár, mind a kiszállítási díj visszatérítése megtörténik.

A jótállás időtartamának rossz feltüntetése azonban igen gyakori, és egyértelműen a fogyasztók hátrányára történik az eltérés, akkor, amikor 6 hónapban, vagy 1 évben jelölik meg a hibás teljesítéssel kapcsolatos igényérvényesítés lehetőségét. Az arany ékszerek forgalmazásával foglalkozó webáruházak esetében pedig azért is kiemelten jelentős ez a probléma, hiszen szinte valamennyi ilyen típusú webáruházat üzemeltető cég üzleteket is üzemeltet. Márpedig ha a honlapon is rossz, félrevezető a tájékoztatás, feltételezhetően az üzletben is eszerint járnak el.

2021. január 1-től változtak a kötelező jótállás alá eső termékre vonatkozó kötelező jótállás előírásai. Idetartoznak az arany ékszerek is, így ezekre a termékekre is az alábbi szabályok vonatkoznak.

A jótállás időtartama:

  • 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év,
  • 100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,
  • 250 000 forint eladási ár felett három év.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?