16 °C Budapest
Electric toothbrush on white background

Elektromos fogkefét vennél karácsonyra? Itt a nagy termékteszt, nem a legdrágább a legjobb

2021. december 12. 14:40

Az elektromos fogkefe a modern ember alapvető higiéniai felszerelése. De hogyan tájékozódjunk az elérhető elektromos modellek változatos kínálatában? Van-e jelentősége annak, hogy milyen típusút választunk? A Tudatos Vásárlók Egyesülete 39 elektromos fogkefét tesztelt laboratóriumban, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen, hogy választ találjon ezekre a kérdésekre.

Az elektromos fogkeféknek két alapvető típusa elérhető, a szónikus és a forgófejes. Utóbbi lehet oszcilláló, oszcilláló-forgó, sőt, oszcilláló-forgó-pulzáló is. De megjelentek már ezt kiegészítő extra technológia megoldások is, mint az ultrahangos vagy mágneses iO fogkefék.

Minden típusból akadt képviselő a vizsgált termékek között, melyeket

  • a Curaprox,
  • Dr.Mayer,
  • Emmi-dent,
  • Eta,
  • Megasonex,
  • Philips
  • Sonicare,
  • Sencor,
  • Silk’n,
  • TrueLife
  • és Oral-B márkákból válogattak össze.

Az egyes modellek árai között nagy eltérések lehetnek, ezért arra a kérdésre is választ kerestek, hogy az ár és a minőség kéz a kézben járnak-e.

Ha már fogkefe, akkor egyértelműen a legfontosabb tényező, hogy mennyire hatékonyan tisztítja a fogainkat. Ezért természetesen vizsgálták, hogy a fogkefék mennyire alaposan távolítják el a fogakról a lepedéket. A legalapvetőbb szempont az volt, hogy a tesztalanyok plakkindexe 8 órával az utolsó fogmosás után minimum 1,5 legyen, ami az átlagos mértékű lepedékképződést reprezentálja.

A vizsgálat során az alanyok két percig mostak fogat a tesztelt fogkefékkel, egy órával az utolsó étkezés, italfogyasztás után. Ezt követően ismételten meghatározták a lepedék mennyiségét plakkfestés segítségével, a kapott index pedig a fogkefe hatékonyságát mutatja. Jó hír, hogy az eredmények azt mutatták, hogy a tesztelt termékek többsége – 33 termék – 80 százalék feletti hatékonysággal távolítja el a lepedéket.

Mivel ez egy mindennap, sőt naponta többször használatos eszköz fontos, hogy mennyire kényelmes vele ügyködni. Ezért azt is vizsgálták, hogy a fogkefék mennyire esnek kézre, milyen nehéz vagy milyen könnyű őket használni (nem okoz-e kellemetlen rezgéseket), illetve könnyű-e a fejeket cserélni. A használati utasításokat is értékelték közérthetőség, teljesség és olvashatóság szempontjából.

Az olyan hasznos funkciók megléte vagy éppen hiánya, mint az időzítő vagy a nyomásérzékelő, szintén befolyásolták a végső eredményt. Értékelték a fogkefék zajszintjét is, tesztalanyok bevonásával, hogy ne csupán a zaj mérhető értékéről, de annak jellegéről és annak esetleges zavaró mivoltáról is rendelkezésre álljon információ.

A mindennapi használat során, ugyanis akár egy kevésbé hangos, de furcsa frekvenciát megütő hang, sokkal zavaróbb lehet, mint önmagában a hangosság. Ami még fontos egy-egy ilyen készüléknél, hogy mennyi ideig bírja az akkumulátora töltés nélkül – kifejezetten érdekes lehet ez, ha sokat utazunk – illetve, hogy milyen gyorsan tudjuk újratölteni, ha már egyszer lemerült. Ezt is mérték és értékelték a tesztelés során, aminek az eredménye beleszámított a végső sorrendbe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyit kell fizetnünk a dobogós termékekért?

Az Oral-B termékek különböző termékcsaládjainak (iO™, Genius, Smart, Pro) egyes képviselőit mind megtalálhatjuk az élmezőnyben. Mondhatnánk, hogy egy Oral-B termék garancia a jó választásra, s valóban nagy eséllyel nem nyúlunk mellé, de a 34. helyen is egy Oral-B termék végzett, ezért még akkor is, ha egy ilyen megbízható márkát választunk, alaposan érdemes utánajárnunk, hogy pontosan melyik terméküket választjuk, hogy az számunkra biztosan a legmegfelelőbb legyen.

Közvetlenül az Oral-B termékek után a Philips Sonicare termékcsalád egyes fogkeféi végeztek. Azonban itt sem a termékcsalád összes terméke szerepelt kiválóan, egyesek a lista kevésbé előkelő részén foglaltak helyet, mert a tesztek során kevésbé tisztítottak hatékonyan, vagy éppen zajosnak és nehezen kezelhetőnek bizonyultak.

Miközben már 19 ezerért is találhatunk kiváló eredményt produkáló termékeket az élmezőnyben. Bőven tudunk válogatni tehát a jól teljesítő termékek között, melyek árban nagy szórást mutatnak.

Ha pedig nem csak magunknak vásárolunk és fontos, hogy ne legyen közös a fogkefe markolata, melyen csak a fejeket cseréljük sajátra, ráadásul még árban kedvező megoldást is keresünk érdemes a Duo (két elektromos fogkefe csomagban) termékeket keresni, melyekhez jellemzően olcsóbban juthatunk hozzá, mint ha külön vásárolunk meg két azonos adottságokkal bíró elektromos fogkefét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm