11 °C Budapest
Budapest, 2021. június 27.A Puskás Aréna a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjében játszott Hollandia - Csehország mérkõzés elõtt 2021. június 27-én.MTI/Szigetváry Zsolt

Nálad is lapulhat ilyen kincs a fiókok mélyén: el se hinnéd, mennyit érnek a gyűjtőknek

2021. július 21. 11:02

Nemcsak a tévéket adták-vették a magyarok az idei Labdarúgó-Európa-bajnokság alatt, mint a cukrot, hanem előkerülkerültet a fiókok, szekrények mélyéről a sportrelikviák is. A futballhoz köthető ereklyék márciusban kezdték elárasztani az online piactereket: több, mint százezer forintért kelt el a magyar válogatott '91-es meze, de egy egyszerű képeslap is, amelyet az Aranycsapat küldött. Az egykori ikonikus meccsekre szóló belépőjegyekért is több tízezer forintot voltak hajlandók fizetni a gyűjtők.

Július 11-én véget ért az Euro 2020, UEFA Labdarúgó-Európa-bajnokság, Olaszország győzedelmeskedett Anglia felett. A sportesemény a magyarokat is megmozgatta, nem csak a magyar válogatott részvétele miatt, hanem mivel az ország a rendező helyszínek között is képviseltette magát. Az ilyen nagyobb sportrendezvények, mint a hamarosan kezdődő olimpia is, a rajongókat különböző szuvenírek, sportereklyék beszerzésére is ösztönzik. Ezt támasztja alá a Vatera és a Jófogás online piacterek tapasztalata is. A Pénzcentrum kérdéseire adott válaszaikból kiderült: rengeteg futball- és más sportrelikvia talált gazdára az elmúlt hónapokban.

Lapunk megkérdezte a legnagyobb online piactereket, hogy a júliusban lezárult foci-Eb alatt nőtt-e az érdeklődés és a kínálat a futball- és más sportrelikviák iránt. A Jófogás és a Vatera megerősítette: jelentős növekedést lehetett tapasztalni.

A kifejezetten futball témájú hirdetések száma márciusban tetőzött (akár 2500 db hirdetés is futott foci, futball, mez kifejezésekkel), azóta kevesebb sportrelikviát ajánlottak megvételre a felhasználók. Cserébe az ilyen jellegű hirdetések iránti kereslet átlagosan 70%-al magasabb volt, mint előző év azonos időszakában-, amiből az látható, hogy a foci EB-re való készülés miatt megnövekedett az érdeklődés a vonatkozó termékek iránt

- közölte a Jófogás. A Vatera is hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak:

Az idei futball-Eb szezonjában (június 1. és július 11 között)  20 százalékkal növekedett a labradúgás kategóriában értékesített termékek száma az azt megelőző 40 napos időszakhoz képest. Az eladások által generált forgalom terén a növekedés 21 százalékos volt a Vaterán

- közölték. Azonban nemcsak a közvetlenül focival kapcsolatos relikviák forgalmában lehetett tetten érni, hogy Európa-bajnokságot rendeztek. A járulékos termékkategóriák, mint a sporteszközök, vagy szórakoztató elektronikai árucikkek - főként a tévék - iránt is nőtt a kereslet.

"A tévékészülékek eladásai ugyanebben az időszakban csaknem megduplázódtak a korábbi hetekhez képest. Ugyanakkor a játékgépek forgalmát a foci-Eb nem befolyásolta" - közölte a Vatera, és azt is hozzátették: "Egyértelműen a fix áras vásárlások voltak túlsúlyban: a forgalom 90 százalékát ezek generálták a foci-Eb szezonjában."

A Jófogás viszont más termékek esetén (pl. TV, konzol, videojáték, sporteszközök, videó/audió eszközök kategóriák) is azt tapasztalta, hogy a sportesemény indulása előtt nagyjából két hónappal nagyobb volt a kereslet és a kínálat, majd mindkettő csökkenést mutatott. "Ebből azt feltételezzük, hogy addigra sokan megteremtették a meccsnézés feltételeit" - tájékoztattak.

Legnépszerűbb, legrágább relikviák, sportereklyék

Érdekes volt látni, hogy a foci-Eb során milyen féltve őrzött kincsek kerültek elő a kínálati oldalon. A hirdetések közt az egyik legmagasabb összegben, 650 ezer forintért Szilágyi Katalin kézilabdázónak az atlantai olimpián viselt meze szerepelt, de megtalálható volt az Aranycsapat által küldött 1956-os képeslap 169 ezer forintért, illetve az 1991-es magyar válogatott meze is 120 ezer forintért. Az eladási oldalon nem árulunk el nagy titkot, hogy a foci-EB mérkőzései szerepeltek előkelő helyen, amelyek több százezer forint értékben keltek el

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- közölte lapunkkal a Jófogás.

A legdrágábban elkelt relikvia két darab, egyenként 70 ezer forintos áron kínált belépőjegy volt a Puskás Arénában megrendezett, “történelmi” magyar-francia mérkőzésre, amely döntetlennel zárult. Ugyancsak ennyiért adott túl egy eladó a Vaterán húsz darabos futballmez-gyűjteményén. Más mérkőzésekre szóló jegyek mellett a magyar Aranycsapat 1954-ben, a Népstadionban az angolok ellen játszott, a magyar válogatott 7:1-es győzelmével zárult legendás mérkőzésének belépőjegyét adta el 32 100 forintért

- részletezte kérdésünkre a Vatera. További érdekesség, hogy a Ribery Bayern München hazai dedikált meze 30 ezer forintot ért meg egy vásárlónak, míg egy a 2021-es Fradi BL-csapat által dedikált szurkolói sál pedig 26 ezer forintért talált gazdára.

Ahogy a legtöbb régiségre, relikviára érvényes, a sportereklyékre is igaz, hogy ami avatatlan szemnek csak kacatnak tűnhet, az más számára komoly értéket képvisel. Rengetegen őrizgetnek hagyatékból megmaradt érme- vagy bélyeggyűjteményeket, amelyek fabatkát sem érnek, viszont könnyelműen kidobhatnak olyan évtizedek óta őrizgetett sportkártyákat (a Puskás Ferencet ábrázoló sportkártyák az eddigi legkeresettebbek, míg a magyar csapatokat tekintve pedig az FTC-s kártyák a legnépszerűbbek), vagy - mint kiderült - ikonikus meccsekre szóló jegyeket, amelyek több tíz- vagy százezer forintot is érhetnek egy gyűjtő számára.

Ki tudja? Rengeteg háztatásban ott lapulhat szekrények, fiókok mélyén egy olyan sportereklye, amelyért szép kis összegeket lehet elkérni az online térben - és lesz is, aki megfizeti. Lehetséges, hogy az idén megrendezett, pandémia miatt halasztott Eb-relikviák is sokat érnek majd egyszer egy gyűjtő számára.

Címlapkép: A Puskás Aréna a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Hollandia - Csehország mérkőzés előtt 2021. június 27-én. / Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm