Confused Male Student Reading Many Books for Exam

Brutál pénzeket fizetnek a magyarok ezekért a népszerű kötetekért: valakinek több százezret is megér

2024. április 9. 18:04

Az elmúlt öt év tranzakcióinak vizsgálata alapján a Dűne–univerzum, a Star Wars és Isaac Asimov műveit vásárolták a legtöbben egy online piactér sci-fi könyves szekciójában, csupán tízből három eladás vonatkozott egyéb science-fiction alkotásra. A Dűne esetében különösen jól látszik, hogy egy friss mozifeldolgozás egy sci-fi klasszikus second-hand példányainak eladásait is feltornázza.

Az elmúlt években jól ismert, klasszikus science-fiction regények sora került (újra) a filmvászonra és tévéképernyőkre, ezért a Vatera a piactér elmúlt öt évnyi forgalmának elemzésével annak járt utána, hogy melyik ismert mű univerzuma generálja a legtöbb eladást.

Az ötszáz legmagasabb áron elkelt sci-fi regény közül az eladások negyedét a Star Wars univerzumában játszódó regények generálták, ezek iránt gyakorlatilag folyamatos az érdeklődés, mivel szinte minden évben jelenik meg sorozat, mozifilm vagy animációs alkotás, amely kedvet csinálhat ezekhez.

Frank Herbert Dűne-sorozata (beleértve a szerző halála után Brian Herbert és Kevin J. Anderson által írt köteteket) a második legnépszerűbbnek számít a tranzakciók 22,2 százalékával. A Dűne-könyvek iránt jól láthatóan a 2021-es mozifilmes feldolgozás adott komoly lökést az eladásoknak, de a idei második rész hatása is érzékelhető.

Isaac Asimov amerikai sci-fi szerző művei, illetve az ezek által ihletett univerzumokban játszódó szerzők alkotásai a top 500 eladás 22 százalékát tették ki az elmúlt öt évben. Az Alapítány-univerzumban játszódó tévésorozat 2021-ben debütált.

Tavaly még a Star Warst is legyőzték

Ha 2023-ban a legmagasabb áron eladott top 500 sci-fi kötetet vizsgáljuk, tavaly a Dűne volt a legnépszerűbb (19%) a vásárlók, licitálók körében, az Asimovhoz köthető művek a második legnépszerűbbnek számítottak (18%), a Star Wars-univerzum regényeit viszont a szokásosnál  kevesebben  (15,6%) vásárolták.

A sci-fi képregények eladásait egyértelműen a Star Wars-füzetek dominálják, amely az öt év top 500 tranzakciójának kicsivel több mint felét tették ki. A második legnépszerűbbnek számító Neil Gaiman-alkotások ehhez képest csak a tranzakciók 8 százalékát tették ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezekért a sci-fikért fizettek a magyarok a legtöbbet

Az elmúlt öt évben a Sci-fi regények kategóriájában a legdrágábban gazdára talált tételei közt Isaac Asimov teljes sci-fi univerzumát tartalmazó, tavaly nyáron egy felhasználónak 225 ezer forintot is megérő, tízkötetes kollekció a rekorder, de egy hasonló gyűjtemény 140 ezer forintért is gazdára talált néhány hónappal korábban.

Frank Herbert eredeti Dűne-sorozatának kollekciója 120-126 ezer forintos áron kelt el három és négy évvel ezelőtt, míg a Star Wars-regények közül a kilenc részes Jedi-növendék sorozat a csúcstartó ugyancsak 120 ezer forintos árral - bár egy másik szerencsés vásárló egy 64 kötetes Star Wars-kollekcióra ennél húszezer forinttal olcsóbban szert tehetett - 2018-ban. Ha a top 500 eladott tétel árait nézzük, mindhárom univerzumhoz kapcsolódó kötetek, gyűjtemények átlagosan 29 ezer forint körüli áron találtak gazdára.

Sokat ér a magyar Star Wars képregény

A sci-fi képregények közül Neil Gaiman The Sandman képregénysorozatának ötkötetes kollekciója a csúcstartó, amelyet tavaly nyáron 185 ezerért adtak el. A legmagasabb áron elkelt füzetek közt van Fazekas Attila képregényrajzoló első Star Wars-trilógia történetét feldolgozó adaptációjának ötszáz példányban néhány éve kiadott gyűjtői kötete, amely 122 ezer forintért került új tulajdonoshoz az elmúlt télen.

A magyar alkotó eredetileg a nyolcvanas évek elején, emlékezetből rajzolta meg fekete-fehérben a Csillagok háborúja és a Birodalom visszavág magyar képregényadaptációit.  Ezek a füzetek a sci-fi képregények között rendkívül népszerűek, jó állapotú példányai több tízezer forintért kelnek el. A gyűjtői kiadás extrája, hogy a limitált kiadáshoz a szerző már a Jedi visszatér feldolgozását is megrajzolta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem