11 °C Budapest

Így vetődhetsz árnyékra a tűzifával: könnyen átverve érezheted magad

2019. január 16. 17:30

A Budapesti Békéltető Testülethez (BBT) beérkező kérelmekben a szervezet sokszor találkozik olyan fogyasztói problémákkal, ahol a fogyasztók nincsenek tisztában a megvásárolt tűzifa típusával, minőségével vagy akár annak mennyiségével. Az esetleges felmerülő problémák elkerülése végett azonban nem árt körültekintően tájékozódni a tűzifa árak összehasonlítása és a mennyiségek valamint a csomagolások tekintetében.

A BBT közleményében beszámol egy esetről, melyben a fogyasztó megvásárolt összesen 6,4 m3 tölgy tűzifát és a szállításért is külön fizetett. A fát 4 db úgynevezett Big Bag zsákban kiszállították. Egy zsák a tájékoztató szerint 1,6 m3 ömlesztett fát tartalmazott. A fa kirakodása után kiderült, hogy a leszállított áru kevesebb mennyiségű, mint a kifizetett mennyiség. A fogyasztó szerint a zsákok mérete 90x90x130 cm volt, amibe csak 1,05 m3 mennyiség fért bele. A problémát jelezte a zsákok visszaadásakor a vállalkozás felé, de arra hivatkoztak, hogy a megrendelt fa ömlesztett áru.

A vállalkozás hangsúlyozta, hogy a megrendelt termék Big Bag zsákban árult tűzifa, melyet nagy sikerrel árusítanak 2014 óta a vevők teljes megelégedésére. A zsák tartalma 1,6 ömlesztett köbméter tűzifa 25 cm vagy 33 cm hosszban vágva és hasítva. A zsákok 95x95x150 cm méretűek, melyek mivel nem merev tároló eszközök feltöltésekor kihasasodnak, így henger formájúak lesznek. Feltöltve átmérőjük 120 cm és magasságuk 140 cm. A henger köbtartalmának a kiszámításával ez 1,58 m3.

A fentiek alapján álláspontjuk szerint nem károsították meg a fogyasztót, mert az ömlesztett tűzifa mennyisége nem egyezik pontosan az egyenlő méretű fadarabok mennyiségével - írja a BBT. A fogyasztó a cég internetes reklámját látva telefonon adott le rendelést, amikor is minden esetben tájékoztatják a vevőket a pontos mennyiségekről. Mivel a weboldalukon egyértelműen hirdetik, hogy az általuk készített Big Bag zsákos kiszerelés ömlesztve tartalmazza az 1,6 m3-t, ezért nem érzik, hogy bárkit is félretájékoztattak volna. Végül az eljárásban egyezség született és a vállalkozás méltányosságból a törzsvásárló fogyasztó részére gyújtósnak való fatörmeléket ajánlott fel.

Mire figyeljenek a fogyasztók?

Ehhez hasonló panaszok és fogyasztói jogviták elkerülése érdekében a következő fontos tanácsokat szedte össze a testület:

  • A tűzifát térfogatra vagy köbméterben (m3) érdemes vásárolni, mert így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
  • Ha tömegre vásárol tűzifát, akkor figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért tűzifára vonatkozó, mérlegjegy alapján kiállított számla ellenében fizessen!
  • Csak olyan legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és Tűzifavásárlói tájékoztatót is biztosít!
  • Győződjön meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.
  • Ha nincsen tapasztalata tűzifa vásárlásában, akkor bővebb tájékoztatást kaphat a portal.nebih.gov.hu/eutr honlapon!
  • Amennyiben interneten vásárol tűzifát, akkor a weboldalon alaposan olvassa át a kiválasztott termék minőségére, mennyiségére és csomagolására vonatkozó fontosabb információkat! Ne feledje, hogy a megrendeléssel egyidejűleg automatikusan elfogadja a vállalkozás weboldalán feltüntetett Általános Tájékozatóját vagy Általános Szerződési Feltételeit!
  • A tűzifa átvétele előtt mindig ellenőrizze a leszállított tűzifa fafaját, mennyiségét (térfogatát), egészségi állapotát, összerakottságát és feldolgozottsága fokát!
  • Minden esetben őrizze meg az írásbeli megrendelést, kérjen számlát vagy nyugtát!
  • Ha a vásárlást követően úgy érzi, hogy megtévesztették és a vitát nem tudja a vállalkozással közvetlenül rendezni, akkor forduljon a Budapesti Békéltető Testülethez, vegye igénybe az ingyenes, gyors eljárást akár már mobilapplikáción keresztül is!
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm