13 °C Budapest

Az idióta PIN-kódokra is rászállnak a bankok

2012. november 14. 05:23

Érdekes trend van kibontakozóban Nyugat-Európában. Több bank ugyanis megelégelte azt, hogy nekik kell fizetni azt, ha ügyfeleik bankkártyáját illetéktelenek használják, elegük lett a könnyen kitalálható PIN-kódokból, a felelőtlen pénzfelvételből, vagy a nemtörődöm netes fizetésből.

Ha illetéktelenek használják az ügyfelek bankkártyáját, valamilyen csalás történik, és ennek ténye be is bizonyosodik, az esetek többségében bankok kárpótlást fizetnek a megkárosított ügyfélnek, visszatérítik az ellopott összeget. Nyugat-Európában ugyanakkor a bankok megelégelték azt, hogy az ügyfelek túl gyakran esnek áldozatul bűncselekményeknek, leginkább saját hibájukból.

Friss brit lapértesülések szerint a szigetországban például több pénzintézet is arra készül, hogy januártól nem térítik meg azon ügyfelek kárát, akik saját hibájukból lettek áldozatok, például mert túl egyszerű volt a PIN-kódjuk, vagy a legalapvetőbb óvatosság nélkül vettek fel pénzt egy ATM-nél.

1234

A gyakorlati példákat tekintve, ilyen hiba lehet, ha az ügyfél születési évét, vagy az 1234 számsort adja meg PIN-kódként, és - bankkártyája ellopása után- a bűnözők egyből tudnak pénzt kivenni a bankjegykiadó automatánál. Ebben az esetben a bank nem téríti meg az ügyfél kárát. Hasonló hiba lehet, ha készpénzfelvételnél nem takarja el az ügyfél a billentyűket, így illetéktelenek is láthatják az adatait (ezt kamerás felvételekkel igazolják majd a bankok).

A változtatásokban élen jár a világ egyik legnagyobb bankjának számító Santander, de a HSBC nevű pénzintézet is változtatott már feltételein - értesült a This is Money pénzügyi hírportál. A lépések - amelyek leginkább a bankszámla-szerződések apróbetűs részeiben bukkannak majd fel- között szerepel az is, hogy az ügyfél semmilyen kártérítésre nem lesz jogosult abban az esetben, ha mobiltelefonján tárolja bankszámla-, bankkártya-adatait, mivel ha a készülék illetéktelen kezekbe kerül, könnyű pénzügyi visszaélést végrehajtani. Hasonlóan járnak el, ha bebizonyosodik, hogy az ügyfél a pénztárcájában, noteszében, vagy akár a kártyára írva tartotta PIN-kódját (sok esetben így tudják megszerezni a pénzt az ellopott kártyákról).

Egyes szakértői vélemények szerint az igaz, hogy a felhasználók sokszor óvatlanok, azonban a bankok rendszereiben is előfordulnak olyan biztonsági rések, amelyeket kihasználva a bűnözők gyakran követhetnek el visszaéléseket. Fontos kiemelni, hogy Nyugat-Európában egyre elterjedtebb a chipes bankkártyák használata, ez pedig óriási biztonsági előrelépést jelent. Szakértők korábban a Pénzcentrum.hu-nak arról számoltak be, hogy Magyarország kifejezetten jól áll ebből a szempontból: 2011-től már nem lehet olyan kártyát kibocsátani, amelyiken nincs chip, a forgalomban lévő kártyákat pedig záros határidőn belül le kell cserélni.

A magyar statisztikák Európához és a világhoz viszonyítva sokkal kedvezőbbek, arányaiban ötöde, hatoda annak a visszaélés-mennyiségnek, mint amit globálisan, illetve az EU-ban regisztrálnak.

Pénzcentrum vélemény
Arról nincs információ, hogy a magyar bankok hasonló lépéseket terveznének, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a nyugat-európai trendek előbb-utóbb Magyarországon is megjelennek. Ennek többek között az is az oka lehet, hogy a legtöbb Magyarországon működő bank külföldi tulajdonban van.


Tényleg nagy a baj a PIN-kódokkal

3,4 millió PIN-kódot vizsgált az a nemzetközi felmérés, amelynek eredményeit idén szeptemberben hozták nyilvánosságra. Az amerikai Data Genetics biztonságtechnológiai cég (bankoktól származó adatokra épülő) kutatása elsősorban arra kereste a választ, hogy milyen számkódokat használunk, mik a leggyakoribb és legritkább PIN-kódok.

A felmérés szerint az emberek közel 11 százaléka a leginkább kézenfekvő 1234 számsort választja a 10 ezer számkombináció közül. Ezt a gyakorlati példával érzékeltetve úgy is mondhatjuk, hogy ha egy tolvaj egy lopott bankkártyával próbál meg pénzt felvenni vagy fizetni, egy a tízhez az esélye, hogy sikerrel jár. A második és harmadik helyen szintén villámgyorsan kitalálható kódok, az 1111 és a 0000 szerepelnek, de toplista telis-tele van egyszerű kódokkal, mint például a negyedik helyen szereplő 1212, vagy az illusztris rangsorban 10. -vélhetően szexualitásra utaló másodlagos tartalma miatt könnyen megjegyezhető- 6969.

A felmérésből az is kiderült, hogy az összes használt kód közel 27 százalékát ki lehetne találni a 20 leggyakoribb jelszóval. A 61 legnépszerűbb kód ismeretében már az emberek harmadát, míg a legnépszerűbb 426 kóddal az emberek felét lehetne megkárosítani.

A kutatásból kiderül, hogy népszerűek azok a kódok, melynél a felhasználó ugyanazt a billentyűt nyomja le négyszer - ilyen a 2. helyen szereplő 1111. Sokan egyfajta alakzatot rajzolnak a számokból, ezt adják meg kódként, mint a 22. helyen szereplő 2580 (fentről lefelé ez a 4 szám következik az ATM-ek billentyűinek középső sorában). Sokan a születési évüket adják meg, ami szintén veszélyes lehet: ha ellopják a pénztárcánkat, abban megtalálhatják személyi igazolványunkat, amin fel van tüntetve az évszám, így a bűnözők jó eséllyel bepróbálkoznak ezzel a kóddal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felmérés készítői szerint a legritkábban használt kód a 8068: a 3,4 millió vizsgált kódból mindössze 25 ilyet találtak.

A PIN-kód védelmeszinte pofonegyszerű

Rendőrségi közlésekben gyakorta találkozunk olyan esetekkel, amikor bűnözők azért tudnak könnyedén pénzt felvenni egy-egy ellopott bankkártyával, mert tulajdonosa annak közvetlen közelében (pénztárcában, mobiltelefonban, esetleg a kártyára ráírva) hagyta PIN-kódját. Tényleg ennyire felelőtlenül használjuk a plasztikot?

Fontos! A PIN-t meg lehet változtatni!
A PIN-kód (Personal Identification Number = személyi azonosító szám) egy személyes azonosító szám. Többnyire négyjegyű, titkos kód, amelyet az ügyfél bankkártyájához kap, és amely lehetővé teszi, hogy ATM segítségével hozzáférjen a pénzéhez, illetve banki tranzakciókat hajthasson végre. Amennyiben vásárlásra használjuk kártyánkat, fizetéskor a kereskedő PIN-kódunk megadására kérhet minket. Senkinek ne áruljuk el PIN-kódunkat, és azt lehetőleg úgy üssük be az automaták, terminálok kezelőfelületén, hogy azt mások ne láthassák! PIN-kódunkat ne írjuk le, és soha ne tároljuk pénztárcánkban, a kártya közelében!

Sokan nem tudják, hogy a bankok túlnyomó többsége lehetőséget biztosít arra, hogy megváltoztassuk PIN-kódunkat, például a bank saját ATM-jeinél.

Pórul járhatunk azonban, ha több próbálkozásra is rossz PIN-kódot adunk meg. Hogy hányszor téveszthetjük el büntetlenül kódunkat bankonként eltérő, legtöbb esetben háromszori tévesztés a megengedett, de vannak olyan pénzintézetek, amelyek többszöri PIN-tévesztés után aznapra nem engedélyeznek több tranzakciót a kártyával.


Fejes Kálmán, a MasterCard  Europe kártyabiztonsági szakértőjekorábban a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, hogy erre vonatkozó statisztika ugyan nincs, de gyakran fordul elő olyan, hogy az illetéktelen felhasználó első próbálkozásra beüti a helyes kódot. Ilyenkor persze az ügyfelek tagadják, hogy együtt tartották a kártyát a PIN-kóddal. Tény, hogy a PIN-kódot kitalálni szinte lehetetlen, hacsak nem olyan egyértelmű kombinációkat ad meg a kártyabirtokos, mint 1234 vagy a születési dátum. Ezeket feltétlenül kerüljük. Jó tipp lehet olyan PIN kódot választani, ami jellemző az ügyfélre, de csak ő tudja. Ilyen lehet, hogy melyik évben érettségizett, vagy egy történelmi dátum, ami fontos az ő életében, és soha nem fogja elfelejteni. Fontos kiemelni, hogy a PIN-kódot a kártyáról nem lehet megszerezni. A kártyán vannak olyan biztonsági jelek, a PIN-kód azonosításához szükséges információk, amelyekből a titkosítást visszafejtve a bank azonosítani tudja a kártyát, de maga a kód soha nem szerepel a kártyán. Ezért nagyon fontos, hogy az ügyfeleket mindig tájékoztassuk arról, hogy ne tartsák a kártya mellett a kódot, pláne ne írják rá, a PIN-kódot tartalmazó levél ne legyen a táskában, és lehetőség szerint ne írják be a mobiltelefonba sem."

Az ügyfélnek tudnia kell azt is, hogy a bank milyen információt kérhet tőle, és milyet nem, főleg akkor, ha a bank hívja fel őt. Vannak olyan esetek, amikor a bank hívja fel az ügyfelét, akár marketingcélból, akár egy tranzakciót szeretne ellenőrizni, de azon túlmenően, hogy a tranzakció részleteiről kérdezzen az ügyféltől, a PIN-kódot itt sem kérdezheti meg. A banknak ugyanis semmi szüksége a PIN-kódra. Ilyen eset a szakértők egyöntetű véleménye szerint kizárható.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm