13 °C Budapest

A tátrai tigris zárkózott fel leggyorsabban az uniós átlaghoz

Pénzcentrum
2009. november 19. 09:47

Egy tanulmány szerint a visegrádi országok közül az elmúlt 12 évben Szlovákia zárkózott fel a leggyorsabban az uniós átlaghoz -írja a Napi Gazdaság.

Eva Sadovská, a Postová Bankavezető elemzője a pénzintézet tanulmányát ismertetve elmondta: a visegrádi csoporton belül az elmúlt 12 évben Szlovákia zárkózott fel a leggyorsabban az uniós átlaghoz (az egy főre jutó bruttó hazai terméket vásárlóerő-paritáson vizsgálva).

1997-ben az uniós átlag 51,3 százalékán mozgott Szlovákia, tavaly pedig 71,9-en, azaz 20 százalékponttal zárkózott fel, miközben Magyarország és Lengyelország csak 10-11 százalékponttal (62,8 százalékon állt Magyarország, 57,6-en Lengyelország), Csehország pedig mindössze 7 százalékponttal (viszont már az uniós átlag 80,1 százalékát érte el).

Szlovákiában 1989-2009 között az országos átlagbér 590 százalékkal emelkedett, azonban az inflációt is figyelembe vevő reálbér csupán 2007/2008 fordulóján hozta be az egyszer 1989-ben már elért szintet. A felzárkózás azért tartott ilyen sokáig, mert az árak felszabadítását követően 1989-1993 között az infláció 140 százalékra rúgott, a bérek pedig csak 70 százalékkal emelkedtek.

A műszaki cikkek látványosan olcsóbbak (munkaidőben számolva négyszer-ötször kerülnek kevesebbe), s bármilyen meglepő, az élelmiszerek döntő többsége is. Az alapvető fontosságú élelmiszerek kategóriájában csupán a kenyér, a félzsíros tej és a burgonya drágább most, mint 20 éve (több percet kell dolgozni értük, mint 1989-ben).

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm