0 °C Budapest

A tátrai tigris zárkózott fel leggyorsabban az uniós átlaghoz

Pénzcentrum
2009. november 19. 09:47

Egy tanulmány szerint a visegrádi országok közül az elmúlt 12 évben Szlovákia zárkózott fel a leggyorsabban az uniós átlaghoz -írja a Napi Gazdaság.

Eva Sadovská, a Postová Bankavezető elemzője a pénzintézet tanulmányát ismertetve elmondta: a visegrádi csoporton belül az elmúlt 12 évben Szlovákia zárkózott fel a leggyorsabban az uniós átlaghoz (az egy főre jutó bruttó hazai terméket vásárlóerő-paritáson vizsgálva).

1997-ben az uniós átlag 51,3 százalékán mozgott Szlovákia, tavaly pedig 71,9-en, azaz 20 százalékponttal zárkózott fel, miközben Magyarország és Lengyelország csak 10-11 százalékponttal (62,8 százalékon állt Magyarország, 57,6-en Lengyelország), Csehország pedig mindössze 7 százalékponttal (viszont már az uniós átlag 80,1 százalékát érte el).

Szlovákiában 1989-2009 között az országos átlagbér 590 százalékkal emelkedett, azonban az inflációt is figyelembe vevő reálbér csupán 2007/2008 fordulóján hozta be az egyszer 1989-ben már elért szintet. A felzárkózás azért tartott ilyen sokáig, mert az árak felszabadítását követően 1989-1993 között az infláció 140 százalékra rúgott, a bérek pedig csak 70 százalékkal emelkedtek.

A műszaki cikkek látványosan olcsóbbak (munkaidőben számolva négyszer-ötször kerülnek kevesebbe), s bármilyen meglepő, az élelmiszerek döntő többsége is. Az alapvető fontosságú élelmiszerek kategóriájában csupán a kenyér, a félzsíros tej és a burgonya drágább most, mint 20 éve (több percet kell dolgozni értük, mint 1989-ben).

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem