14 °C Budapest

A tátrai tigris zárkózott fel leggyorsabban az uniós átlaghoz

Pénzcentrum
2009. november 19. 09:47

Egy tanulmány szerint a visegrádi országok közül az elmúlt 12 évben Szlovákia zárkózott fel a leggyorsabban az uniós átlaghoz -írja a Napi Gazdaság.

Eva Sadovská, a Postová Bankavezető elemzője a pénzintézet tanulmányát ismertetve elmondta: a visegrádi csoporton belül az elmúlt 12 évben Szlovákia zárkózott fel a leggyorsabban az uniós átlaghoz (az egy főre jutó bruttó hazai terméket vásárlóerő-paritáson vizsgálva).

1997-ben az uniós átlag 51,3 százalékán mozgott Szlovákia, tavaly pedig 71,9-en, azaz 20 százalékponttal zárkózott fel, miközben Magyarország és Lengyelország csak 10-11 százalékponttal (62,8 százalékon állt Magyarország, 57,6-en Lengyelország), Csehország pedig mindössze 7 százalékponttal (viszont már az uniós átlag 80,1 százalékát érte el).

Szlovákiában 1989-2009 között az országos átlagbér 590 százalékkal emelkedett, azonban az inflációt is figyelembe vevő reálbér csupán 2007/2008 fordulóján hozta be az egyszer 1989-ben már elért szintet. A felzárkózás azért tartott ilyen sokáig, mert az árak felszabadítását követően 1989-1993 között az infláció 140 százalékra rúgott, a bérek pedig csak 70 százalékkal emelkedtek.

A műszaki cikkek látványosan olcsóbbak (munkaidőben számolva négyszer-ötször kerülnek kevesebbe), s bármilyen meglepő, az élelmiszerek döntő többsége is. Az alapvető fontosságú élelmiszerek kategóriájában csupán a kenyér, a félzsíros tej és a burgonya drágább most, mint 20 éve (több percet kell dolgozni értük, mint 1989-ben).

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?