14 °C Budapest

Gazdaságerősítő intézkedési csomagról tárgyaltak

Pénzcentrum
2008. október 31. 11:52

Konzultációt indított a gazdasági szereplőkkel Bajnai Gordon gazdasági miniszter a jövő évre várható recesszió negatív hatásait tompító, a gazdaságot erősítő tervekről a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) pénteki ülésén, Budapesten. A hazai vállalkozások képviselői üdvözölték a Kormány eddigi sikeres válságkezelő intézkedéseit, egyetértettek az új program tervezett lépéseivel és sürgették a strukturális reformok mielőbbi megkezdését.

A Kormány több miniszterét és a hazai vállalkozások képviselőit tömörítő kerekasztal Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökének vezetésével vitatta meg a javaslatokat.

Bajnai Gordon az ülésen kifejtette: nehéz év elé nézünk 2009-ben, a legnagyobb problémák a pénz, a piac és a munkahelyek területén várhatóak, amelyekre a kormánynak nagyon aktív és gyors lépésekkel kell reagálnia. A gazdasági miniszter a szűkülő piacokra, a zsugorodó finanszírozási lehetőségekre, a gazdasági visszaesésre és a növekvő munkanélküliségre válaszul tervezett kormányzati lépéseket ismertette a testület tagjaival, azt kérve tőlük, hogy a következő hetekben konstruktív javaslataikkal segítsék az erről szóló konzultációt az elképzelések véglegesítését.

Bajnai Gordon az ülésen elmondta: "A Kormány átfogó lépéssorozatot indít annak érdekében, hogy bővítse a hazai vállalkozások számára elérhető pénzügyi forrásokat, segítse piacaik fenntartását, támogassa a munkahelyek megőrzését. E mellett sem szabad azonban szem elől téveszteni a közép és hosszú távú célokat: most is csak olyan válságkezelő intézkedéseket szabad hozni, amelyek a fenntartható stabilitás irányába hatnak és képesek megalapozni a versenyképesség későbbi tartós növekedését."

Futó Péter, a GEF társelnöke az ülésen elmondta: a vállalkozások képviselői elismerik és nagyra értékelik a Kormány és a Magyar Nemzeti Bank eddigi sikeres válságkezelési lépéseit. "Ezek dinamikáját azonban fenn kell tartani ahhoz, hogy a recesszió hatásait csökkentsük, és minél előbb megkezdődhessen a kibontakozás. Most a legfontosabb a stabilitás megőrzése, ami mellett minél sürgősebben el kell kezdeni a régóta halogatott strukturális reformokat. Mindkét lépés előfeltétele a későbbi megalapozott növekedésnek." - tette hozzá.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem