3 °C Budapest

Bevezetnék az utazásszervezői bánatpénzt

Pénzcentrum
2008. szeptember 16. 08:30

Egy kormányrendelet értelmében a jövőben az utazásszervező bánatpénzt követelhetne a szerződés megkötésétől kezdődően az utas elállása esetén - írja a Napi.

Jelenleg az utazásszervező az utazás megkezdése előtti 35. napon túl semmilyen díjat nem követelhet, kivéve ha a külföldi fél az elállásra 30 napnál korábbi időpontot kötött ki, de nem ez a gyakorlat.

A mostani elképzelések szerint ez a jövőben igazodna az európai gyakorlathoz, ahol az utazás megkezdését megelőző 35. napig bánatpénzt, vagyis a részvételi díj 10 százalékát követelhetik az utastól, ha az eláll utazási szándékától. Szálláshely, apartman foglalása esetén a határidő 45 nap lenne.

Az új szabály az 1996-os kormányrendeletet váltaná fel, bár az utazási szerződés alapvető tartalmi követelményei nem változnának. Megjelenik azonban a jogszabályban az utazási csomag fogalma, ahol az utazásszervező a személyszállítás, szállás, és egyéb turisztikai szolgáltatások közül legalább kettőt nyújt, és mindezt 24 óránál hosszabb ideig.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57