25 °C Budapest

Reagált a Tigáz: bíróságra viszi az ügyet...

Pénzcentrum
2008. március 11. 16:58

Bíróság előtt támadja meg a Tigáz Zrt. a Gazdasági Verseny Hivatal által kiszabott 4 millió forintos büntetést, amelyet a GVH a társaság túl magas csatlakozási díjaival kapcsolatban állapított meg. A keresetet már be is nyújtotta a gázszolgáltató társaság.

A csatlakozási díjról szóló rendelet értelmében a földgázrendszerhez 2004 - 2006 év közötti időszakban kétféle módon lehetett csatlakozni: szabályozott és megállapodásos csatlakozással. A szabályozott csatlakozású fogyasztók esetén a díjat jogszabály rögzíti, ám a megállapodásos fogyasztók csatlakozása esetén a díjról a gázelosztó rendszer tulajdonosa és az igénylő ügyfél szabadon állapodtak meg. Mindezt egy GKM rendelet szabályozta, amely alapján a Tigáz Zrt. előre meghatározta, és az üzletszabályzatában rögzítette a fogyasztók csatlakozási díját. A Tigáz üzletszabályzatát a Magyar Energia Hivatal elfogadta.

A GVH két pontban marasztalta el a gázszolgáltatót. Az egyik a túl magas csatlakozási díj volt, amelyet az új fogyasztók hálózatra kapcsolása és a régebbi fogyasztók megnövelt kapacitásigénye esetén kellett megfizetni. Ám amíg a gázszolgáltató igazolni tudta, hogy felmerülő költségei fedezésére éppen elég az általa meghatározott csatlakozási díj, addig a GVH nem tudta érdemben megindokolni egy alacsonyabb díj jogszerűségét.

A másik vitatott kérdés az volt, hogy a Tigáz mennyire vonta be a fogyasztókat a kivitelező vállalkozások kiválasztási folyamatába. Nos, a Tigáz száznál is több alvállalkozó közül, pályáztatás során választotta ki a kivitelezőt. A választás során a két fő szempont az volt, hogy kedvező áron, jó minőségű munkát végezzen az alvállalkozó.

A folyamatosan változó jogszabályoknak köszönhetően 2006 év végén szűntették meg a megállapodásos csatlakozási díjat, így hasonló eset napjainkban már nem fordulhat elő. A Tigáz Zrt. ennek ellenére bíróság előtt támadja meg a GVH határozatát.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm