21 °C Budapest

Kórházturizmus: utazzon el, fizeti a pénztár!

Pénzcentrum
2007. október 29. 09:00

Az EU új kihívásokkal néz szembe. Népessége öregszik, a közelmúlt bővítései pedig szélesbítették a tagállamok közötti egészségügyi szakadékot. A vándorlás, a szakemberek és a betegek máshová költözése, a járványok és a bioterrorizmus mind további kihívások - nyilatkozta Markosz Kiprianu, az illetékes EU-biztos.

Brüsszel egyszerre két oldalról akar erősíteni. Közelítsen egymáshoz az ellátórendszerek minősége, de - mint európai bírósági döntések is alátámasztják ezt a jogot - mehessen át a beteg valamely más tagországba, ha ott jobb ellátást kap. A szélesebb közvélemény előtt inkább csak a turisták sürgősségi ellátási lehetősége ismert, az ehhez szükséges európai kártyát az egészségbiztosítási pénztárnál lehet kiváltani - írja a Népszabadság.

Pedig arra is van lehetőség, hogy valaki a sürgősségtől függetlenül más országba menjen akár kórházi kezelésre is, ha ez indokolt - és saját országának egészségpénztára kell hogy állja a számlát, legalábbis addig az összegig, amennyit otthon is kifizetne. Kórházi ellátásnál ezt előre engedélyeztetni kell, rendelőintézetinél nem.

A "betegmobilitás" erősítése azért is indokolt, mert az egyes tagállamok ellátórendszere között még igen nagy a minőségi különbség - ezt támasztja alá a Health Consumer Powerhouse független egészségpiaci elemző nemrég, Brüsszelben közzétett összehasonlító felmérése. A magyar ellátás huszonkilenc ország közül a huszonnegyedik helyre került, mindössze a román, a litván, a lengyel, a bolgár és a lett egészségügyet előzi meg. Arne Björnberg kutatási igazgató a hiányos tájékoztatást és a betegek tehetetlenségét emelte ki a hazai rendszert jellemezve.

Az élre az osztrákok, a hollandok, a franciák, a svájciak és a németek kerültek, őket a négy észak-európai ország követi. Az osztrákok a maximális ezerből kapott 806 ponttal a legjobbak, a magyar egészségügy 513-at kapott. Igaz, egy-két vonatkozásban azért Magyarország is megállta a helyét. "Jó" minősítést kapott a következő szempontok szerint: van a beteg jogaira épülő egészségügyi törvény, kiadják a páciensnek a saját kórtörténetét, aznap kijön a háziorvos, kombinált gyermekoltást adnak, a fogorvosi ellátás pedig a közellátás része.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem