12 °C Budapest

36 milliárdos veszteség egyetlen év alatt - akikre nem hat a figyelmeztetés...

Pénzcentrum
2007. július 13. 16:00

Manapság már sem a moziban, sem pedig egy jogtiszta DVD lejátszásakor nem menekülhet meg a legális terméket vásárló fogyasztó attól a figyelemfelhívó reklámfilmtől, mely arról tájékoztatja a nézőt, hogy a jogvédett tartalom letöltése, másolása és továbbértékesítése is illegális tevékenység, mely akár több évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hónapról hónapra milliárdos összegekről hallhatunk, amikor a hamisítványok által okozott kárról szólnak a hírek, a pontos nagyságát azonban szinte lehetetlen felbecsülni. A britek mégis megpróbálták meghatározni vajon ténylegesen mennyibe kerülnek a kalózváltozatok a kereskedőknek és az adófizetőknek.

A számok természetesen most is szemkápráztatóak, a statisztikák szerint a tavalyi évben mintegy 328 millió fontnyi veszteséget okoztak a hamisítványok és a letöltött verziók a kiskereskedelmi egységeknek. A kár mértéke a mozik esetében pedig körülbelül 100 millió fontra rúg.

A lakosság azonban érthetően kevéssé érzékeny az üzletek által elszenvedett károkra, sokkal inkább kellemetlenül érinti, hogy az illegálisan igénybe vett szolgáltatások utáni elmaradt áfa összege is eléri a 100 millió fontot.

A problémát a brit szövetség szerinti az jelenti, hogy a lakosság nincs tisztában azzal, hogy a filmek és zenék letöltése az internetről, vagy hamisítványok megvásárlására illegális tevékenységnek minősül, sőt mivel minden ötödik brit kapcsolatban van fekete kereskedőkkel, a tevékenységük majdhogynem természetes velejárója mindennapjaiknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A könnyű pénzszerzést választók többsége a 16-24 évesek közül kerül ki, amelyet jól mutat, hogy minden harmadik fiatal felnőttnek megvan a megfelelő forrása ahhoz, hogy olcsón beszerezze még a moziban sem vetített filmeket is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?