6 °C Budapest

36 milliárdos veszteség egyetlen év alatt - akikre nem hat a figyelmeztetés...

Pénzcentrum
2007. július 13. 16:00

Manapság már sem a moziban, sem pedig egy jogtiszta DVD lejátszásakor nem menekülhet meg a legális terméket vásárló fogyasztó attól a figyelemfelhívó reklámfilmtől, mely arról tájékoztatja a nézőt, hogy a jogvédett tartalom letöltése, másolása és továbbértékesítése is illegális tevékenység, mely akár több évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Hónapról hónapra milliárdos összegekről hallhatunk, amikor a hamisítványok által okozott kárról szólnak a hírek, a pontos nagyságát azonban szinte lehetetlen felbecsülni. A britek mégis megpróbálták meghatározni vajon ténylegesen mennyibe kerülnek a kalózváltozatok a kereskedőknek és az adófizetőknek.

A számok természetesen most is szemkápráztatóak, a statisztikák szerint a tavalyi évben mintegy 328 millió fontnyi veszteséget okoztak a hamisítványok és a letöltött verziók a kiskereskedelmi egységeknek. A kár mértéke a mozik esetében pedig körülbelül 100 millió fontra rúg.

A lakosság azonban érthetően kevéssé érzékeny az üzletek által elszenvedett károkra, sokkal inkább kellemetlenül érinti, hogy az illegálisan igénybe vett szolgáltatások utáni elmaradt áfa összege is eléri a 100 millió fontot.

A problémát a brit szövetség szerinti az jelenti, hogy a lakosság nincs tisztában azzal, hogy a filmek és zenék letöltése az internetről, vagy hamisítványok megvásárlására illegális tevékenységnek minősül, sőt mivel minden ötödik brit kapcsolatban van fekete kereskedőkkel, a tevékenységük majdhogynem természetes velejárója mindennapjaiknak.

A könnyű pénzszerzést választók többsége a 16-24 évesek közül kerül ki, amelyet jól mutat, hogy minden harmadik fiatal felnőttnek megvan a megfelelő forrása ahhoz, hogy olcsón beszerezze még a moziban sem vetített filmeket is.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?