17 °C Budapest

Eljött a Kánaán ?- Ügyfeleket képeznek a tanácsadók

Pénzcentrum
2007. május 4. 05:55

A pénzügyi piacok és ezen belül is a tanácsadók szabályozása az Unióban két fő irányt követ: a versenyképesség és a befektetők minél kiterjedtebb védelmének garantálását. A tanácsadók felelősségére vonatkozóan is ez határozza meg a jövőt, hisz ebben a szellemben fogant meg egy EU-direktíva, a MiFID (Markets in Financial Instruments Directive). De miről is van szó valójában?

A direktíva első sorban a befektetési cégek működését szabályozza, de új ügyfélvédelmi passzusokat tartalmaz, és új típusú kereskedést is engedélyez. 2004-ben elfogadott MiFID egyik legfontosabb célja az, hogy az immár 27 tagországot számláló Európai Unión belül ne 27 féle jogi környezet legyen, hanem érvényesüljenek az egységes európai előírások. A direktíva rendelkezéseinek való megfelelés végső határideje, 2007. november 1. Ezt követően azonban a PSZÁF ekkor még csak "építő jellegű ellenőrzést" fog végezni, nem pedig a súlyos büntetések kiszabására törekszik majd.A másik cél az, hogy az ügyfelek transzparens módon és jó áron jussanak hozzá a szolgáltatásokhoz. Előbbi azért fontos, mert bizony komoly bürokratikus hátrány - elsősorban a hatalmas és egységesen szabályozott egyesült államokbeli piaccal szemben -, hogy a befektetési piacok nem átjárhatók, az egyes országokban mások a tőzsdére jutás, a felvásárlás stb. feltételei.

A pénzügyi tanácsadókat a MiFID előírásai alapján két komolyabb változás érintheti, az egyik a tőzsdekényszer eltörlése, a másik a best execution (hatékony, legjobb teljesítési kötelezettség) szabály bevezetése.

Azzal, hogy a MiFID eltörli a tőzsdekényszert, az értékpapírok adásvételekor már nem csupán a hagyományos piacokra gondolhatnak a tanácsadók. Egy tőzsdén jegyzett részvényt ezek után már a tőzsdén kívül is lehet majd adni-venni.

A befektetési szolgáltatók, választhatják például azt a megoldást, amikor ügyfeleiket a cég saját számlájárólelégítik ki. Például egy vételi megbízást nem visznek be a tőzsdére, hanem a saját, meglevő részvényeikből adnak át. mellett a befektetési szolgáltatók maguk is alapíthatnak kereskedelmi platformokat.

Ezeken az úgynevezett MTF-eken (Multilateral Ttrading Facility - alternatív kereskedési platformok) a tőzsdékhez hasonlóan szabályozott keretek között találkozhatnak a vevők és az eladók.

Az ügyfelek védelmét éppen a best execution szabály szolgálja. Ennek lényege, hogy a befektetési vállalkozásoknak ügyfél-kategóriákat kell meghatározniuk, és az adott kategórián belül minden ügyfelet a lehető legjobb áron és a lehető leggyorsabban kell kiszolgálniuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kategóriában lévőknek kínált lehető legjobb ár meghatározása természetesen problematikus, de a lényeg az, hogy minden releváns ár alapján, így a brókerek megbízási díját is alapul véve, egyik ügyfélnek sem lehet rosszabb konstrukciót kínálni, mint amilyet bárhol elérhetett volna.

Ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy ha egy tanácsadó azt javasolja az ügyfelének, hogy tartson a portfoliójában mondjuk Nokia részvényeket, akkor azt a lehető legkisebb költséggel kell az ügyfélnek beszereznie. Tehát, ha az adott részvény több tőzsdén is forog akkor ott kell megvásárolni az ügyfél számára, ahol a legalacsonyabb a tranzakciós költség.

A best execution szabály mindenképpen komoly kihívás elé állítja a tanácsadókat. Egyrészt a jelenleginél több energiát kell az ügyfelek kockázattűrő képességének megismerésére fordítaniuk. Másrészt az egyes befektetési instrumentumokról még több adatot, információt kell átadniuk, és több szolgáltatóval kell kapcsolatban lenniük.

Ezáltal teljesülhet az a feltétel, hogy az ügyfél valóban a teljes életpályát lefedő és lehetőleg minden kockázatra kiterjedő dinamikus termékcsomagot kapjon.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem