6 °C Budapest

Rossz szemmel nézi a zöldbizonyítványt az EU

Pénzcentrum
2007. május 2. 08:30

Miközben az unió a megújuló energiák mellett áll, nálunk a gazdasági tárca az ilyen termelők "luxusprofitjának letörésén" gondolkodik - írja a Népszabadság.

A gazdasági tárcánál úgy vélik, "a jelenlegi ártámogatásos rendszer a befektetés megtérülésén túl extraprofitot is biztosíthat a beruházóknak, és indokolatlan többletköltséget okozhat a fogyasztóknak." Ezért a támogatások mértékét "a célok eléréséhez feltétlenül szükséges" szintre kell csökkenteni .

Felsmann Balázs, a tárca szakállamtitkára korábban felvetette: a jövő év elejétől az új piaci szereplőket már nem a garantált átvételi ár, hanem a "zöldbizonyítvány" várná. A megújulóenergia-termelők árama kapna ilyen passzust, a nagykereskedőnek pedig egyre nagyobb arányban tennék kötelezővé az ilyen áram átvételét. Így a legkevésbé hatékonyan termelők már kieshetnek a rendszerből, az ár pedig "a lehető legkisebb mértékben" emelkedne. Most ugyanis szabott áron kötelező átvenni a megújuló energiát, az új rendszerben pedig, ha elég alacsonyra szabják a nagykereskedők kvótáját, azok kiválaszthatják az alacsonyabb áron termelő "megújulós" erőműveket.

Abban minden szakértő egyet ért: a jelenlegi tudásszint, illetve olajárak mellett a megújulóenergia-termelés még mindig drágább, mint a hagyományos.

Noha a szaktárca az elképzeléseit az unióra hivatkozva fogalmazta meg, ott éppenséggel más "szelek fújnak". Az Európai Bizottság határozottan kiállt a minél nagyobb arányú megújuló-hasznosítás mellett. E szerint 2020-ra a tagországok átlagában az igények 20 százalékát megújuló forrásokból kell biztosítani. Hazánk a hivatalos álláspont szerint a jelenlegi öt százalékot legfeljebb 14-16 százalékra tudná feltornázni addig. Brüsszel a második fél évben dönti el, hogy kiegyezik-e a magyar arányokkal - igaz, arra már utaltak: figyelembe veszik az ország gazdasági fejlettségét.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem