1 °C Budapest

Kamatemelés jön - változik a pálya

Pénzcentrum
2006. augusztus 28. 11:19

A mai napon publikálja a Magyar Nemzeti Bank szakértői csapata a legfrissebb Inflációs Jelentést. A kiadvány részletesen tartalmazza az elemzők helyzetértékelését és elképzeléseit a gazdasági pálya várható alakulására. A kiadvány ismertetésével párhuzamosan ismerhetjük meg a Monetáris Tanács kamatdöntését, a két esemény nem független egymástól. A korábbinál várhatóan lényegesen magasabb inflációs

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

pálya a pénzügyi piacok bizonytalansága mellett szigorúbb monetáris politikát indokol, ugyanakkor a lassuló növekedés, a fiskális keresletszűkítés miatt a jegybanknak óvatosnak kell lennie. A piac felmérésünk szerint 25-50 bp kamatemelést vár ma. Az alapkamat most 6.75%-on van.

Az Inflációs Jelentéssel kapcsolatban kérdezni lehet a portfolio.hu MNB melléklet ében, a választ a jelentés készítői adják meg 15:30-tól, az egyes témákból fórum topic-ok indulnak


Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a májusi Inflációs jelentés és a konvergencia program legutóbbi munkaváltozatának néhány főbb sarokszámát. A különbség jelentős, melynek több oka is van. Egyrészt némi változás történt a külső környezetben (exportpiacok konjunkturális helyzete, inflációs környezet), ugyanakkor döntő a kormány kiigazító csomagának bejelentése illetve az ehhez kapcsolódó intézkedések, melyek az egyensúly javítása érdekében további jelentős jövedelemelvonást valósítanak meg, melyet a költségvetési kiadások fokozott csökkentése kísér.


A jövedelemelvonás fokozása az adóemeléseken keresztül valósul meg, melynek egyik legfontosabb mozzanata az alsó ÁFA kulcs 20%-ra növelése. Ez érdemi hatással van az árszínvonal alakulására is. Az energiaárak emelése és az említett intézkedés miatt az infláció jelentős megugrására kell felkészülni. Az inflációs pályát emelheti, ha a gyenge forintárfolyam miatt az importtermékek ára is nő. A kiszivárogtatás szerint az MNB 2006-os inflációs becslése akár 7%-ra is emelkedhet.

Az elvonások növelése a kiadások egyre jelentősebb visszafogása mellett természetesen a gazdasági növekedési ütemet is érdemben csökkenti. A beruházási dinamika mérséklődése mellett a lakosság reáljövedelme a következő évben várhatóan csökkenni fog, az utóbbi a fogyasztás alakulását érinti elsősorban negatívan. Természetesen az aggregált kereslet csökkenése mérsékli az inflációs nyomást. Ennek mértéke azonban erősen kérdéses.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jegybanknál az államháztartási hiány alakulására illetve az adósságpályára csak erősen feltételes prognózisok vannak. Most csak a 2006-os prognózist szerepeltettük, ugyanis a 2007-re és 2008-ra vonatkozó számoknál a stáb szakértői a kiigazítások mértékére és szerkezetére vonatkozóan igen sokelemű becslést készítettek. Ugyanez igaz az adósságpályára is, ahol különböző kimenetek esetén 2008-ra a jegybanki stáb a 70%-os GDP arányos mértéket is elképzelhetőnek tartotta. Amint a konvergencia program előzetes számaiból kitűnik, amit korábban igen pesszimista felfogásnak véltünk, az ma már inkább optimista feltételezés.

A jegybanki döntéshozóknak illetve a bank szakértőinek tehát igen összetett feltételrendszerben kell véleményüket kialakítani. A Monetáris Tanács részéről nagy dilemma, hogy ilyen hatásokat tekintsen tartósnak illetve átmenetinek, illetve az inflációra ható ellentétes hatások eredőjét hogyan határozza meg. A pénzügyi piacok stabilitása szempontjából az szinte biztosnak tűnik, hogy a további kamatemelések nem kerülhetők el. A mai napon a piac 25-50 bp-os szigorításra számít (az alapkamat 6.75% most).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?