29 °C Budapest

Honnan hová? - Két év alatt jelentős változások a konvergencia programban

Pénzcentrum
2006. augusztus 23. 06:00

A tegnapi napon ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a konvergencia program legfrissebb, de nem feltétlenül utolsó változatát (a programot szeptember 1-ig kell elküldeni Brüsszelbe). Kíváncsiak voltunk, hogy az első ilyen jellegű dokumentumhoz képest milyen mértékű változások következtek be a gazdasági pálya főbb paramétereiben. Ezek közül választottunk ki néhány mutatót. Ami megállapítható

, hogy 2004 májusában még jóval alacsonyabb deficit és adósságpályával, erőteljesebb növekedéssel és alacsonyabb inflációval számoltak a tervezők a következő évekre.

Az alábbi tábla a 2004 májusi konvergencia program és a most aktualizált változat néhány fontos paraméterét tartalmazza.


A deficitszámok a nyugdíjkorrekció nélkül értendők. Ha a könnyítéssel is számolunk, és a 2004 májusában felvázolt pályán haladunk, akkor akár már az idei évben teljesíthettük volna a maastrichti kritériumok 3%-os küszöbét. A most valószínűsített pálya mellett azonban erre csak 2009-ben lesz esély, ahol a 20%-os nyugdíjkorrekcióval (a magánnyugdíjpénztári befizetések ilyen hányadával csökkenthető a deficit) éppen a 3% alá süllyedhetünk. Most 3 év alatt GDP arányosan közel 7%-os deficitlefaragást irányoz elő a program, mely igen erőteljes megszorításként értékelhető. Az előző verziónál csak 2008-ig készült prognózis, de akkor nagyságrendileg inkább csak 1%-os kiigazítással számoltak a szakértők (értelemszerűen jóval alacsonyabb volt az induló érték).

Míg 2004-ben azt hihettük, hogy az elsődleges egyenleg végig pozitív lesz, és gyakorlatilag csak a kamatkiadások lendítik deficitbe a mérleget, addig most augusztusban csak 2009-re valószínűsíthető, hogy a kamatkiadások nélkül a büdzsé pozitív szaldóval zárhat. A kamategyenleg 2006-hoz képest romlik, a legmagasabb GDP arányos érték 2007-re várható.

Drasztikus eltérés mutatkozik a 2004-es és 2006-os vélt adósságpályák között. A különbség már 2006-ban is jelentős, mintegy 11%-os, ami 2008-ra megközelíti a 20%-ot. A deficitszámokat nézve az eltérés indokolható, de egyben rémisztő is. A most augusztusi konvergencia program szerint az emelkedő adósságpálya csak 2009-ben törhet meg, és számításaink szerint csak valamikor az évtized közepén süllyedhet ismét 60% alá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A GDP volumenindexek egyértelműen alacsonyabb növekedési ütemet jeleznek a mostani értékek szerint, melynek oka a kiigazító program dinamikát erősen visszafogó hatása.

Az alacsonyabb növekedéssel magasabb infláció jár, melynek okait elsősorban a hatósági árak emelésében illetve az adók növelésében kereshetjük. Az effektív ÁFA kulcs növelése és az energia drágulása meghatározó az infláció megugrásában.

Látható tehát, hogy a 2004 májusában elképzelthez képest egy jelentősen eltérő pályán halad a magyar gazdaság. Komoly egyensúlyi problémák mellett a növekedés érdemben lassul, az infláció csökkenő trendje várhatóan átmenetileg megtörik. Amint a mostani program jelzi, a tartós növekedés igazi megindulására csak 2009-ben számíthatunk ismét. Ennek feltétele lenne egy hatékony reformsorozat. Két év múlva ismét visszatekintünk...

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22