12 °C Budapest

Íme egy meglepetés

Pénzcentrum
2006. május 22. 14:00

Április végéig 46,6 milliárd forintot utaltak át az adóhivatalnak az egyszerűsített vállalkozói adókörbe (eva) tartozók, ami 20 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Várhatóan jövőre is része lesz az adótörvényeknek az eva és az ekho. Azonban az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa várhatóan 15-ről 20 százalékra emelkedik.

Április végéig 46,6 milliárd forintot utaltak át az adóhivatalnak az egyszerűsített vállalkozói adókörbe (eva) tartozók, ami 20 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Várhatóan jövőre is része lesz az adótörvényeknek az eva és az ekho. Azonban az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa várhatóan 15-ről 20 százalékra emelkedik.


Az eva 2003-ban indult Magyarországon, akkor 31 milliárd forintot fizettek be az adózók az államkasszába. Azok az egyéni és társas vállalkozók tartozhatnak az eva-körbe, akiknek éves bruttó árbevétele nem éri el a 25 millió forintot.

A Pénzügyminisztérium az idén összesen 107 milliárd forint bevételt vár ebből az adónemből.

A Napi Gazdaság információi szerint a kormány nem kívánja megszűntetni sem az egyszerűsített vállalkozási adót, sem az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, azaz az ekhot, azok jövőre is részei lesznek az adórendszernek.

Az viszont könnyen elképzelhető, hogy változnak a rájuk vonatkozó szabályok. Valószínűleg az eva szigorodik: a jelenleg 15 százalékos kulcsot felemelik majd, vélhetően a más adónemeknél is favorizált 20 százalék közelébe.

Zara László adótanácsadó szerint az is megoldás lenne, ha kivennék az áfakörből az evásokat, akik így a nettó összeg alapján adóznának. Az árbevételi határ módosítása az uniós csatlakozás után problémás lehet, mert az EU csak egy bizonyos szintig engedi érvényesülni a nemzeti kedvezményeket az adózásban.

Az adószakértő az ekho alapvető hiányosságának azt tartja, hogy az csak egy szűk körnek szól. Szerinte alacsonyabb árbevételi határ mellett (ami szintén 25 millió forint), de általánosan lehetővé kellett volna tenni, hogy erre az adófajtára "konvertálják" a színlelt szerződésekben foglalt összegeket.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm