Adóamnesztia a színlelt munkaszerződésekkel kapcsolatosan (PricewaterhouseCoopers)

Pénzcentrum
2004. március 4. 09:19

A színlelt szerződésekkel kapcsolatos, a munkaügyi miniszter által 2003 nyarán meghirdetett és a munkaügyi központok révén 2003-ban következetesen alkalmazott munkajogi amnesztia 2004. január 1-jétől kiegészült egy adójogi természetű mentességgel is - vélik a PricewaterhouseCoopers szakértői.


Amennyiben az adóhatóság ellenőrzést végez egy adóalanynál, és megállapítja, hogy az adóalany színlelt szerződés alapján foglalkoztatott egy munkavállalót, úgy az adóhatóság - az eddigiekkel egyezően - visszamenőlegesen adó- és társadalombiztosítási kötelezettséget állapíthat meg az adózó terhére. A mentesség abban áll, hogy a jövőben ugyan meghozza az adóhatóság a marasztaló határozatot, ezt azonban nem hajtja végre abban az esetben, ha az ellenőrzés időpontjára a foglalkoztató már átalakította a színlelt jogviszonyt, és a jogszabályoknak megfelelően létrejött szerződés alapján a munkavállalót 2004. június 30-ig a társadalombiztosítási szerv nyilvántartásba vette.

A marasztaló adóhatározat végrehajtásának mellőzéséhez szükséges továbbá, hogy a foglalkoztató a színlelt szerződés megszüntetéséről, illetve a foglalkoztatott társadalombiztosítási nyilvántartásba vételéről 2004. július 30-ig az illetékes adóhatóságot is értesítse. A jogviszony átalakítási kötelezettséget nem kell alkalmazni abban az esetben, ha az utólagos adó megállapítás alapjául szolgáló színlelt jogviszony 2004. június 30-ig megszűnt, hiszen ekkor a már megszüntetett vállalkozási, megbízási szerződéseket a felek visszamenőleges hatállyal nem tudják átalakítani. A mentesség érdekében azonban a munkáltató a már megszüntetett jogviszonyok színlelt természetéről is köteles értesíteni az ellenőrzést végző adóhatóságot, hiszen az adóhatóság az elévülési időn belül a már megszüntetett szerződéseket is vizsgálhatja, és ezen szerződésekkel kapcsolatosan is hozhat marasztaló határozatot.

Az adó-amnesztiát biztosító szabály nem vonatkozik azokra a színlelt foglalkoztatási jogviszonyokra, melyeket 2004. január 1-ét követően létesítettek a felek. Mindazonáltal a hivatkozott norma kizárólag az adóhatóság által alkalmazható következményekre terjed ki. Az adó-amnesztia nem érinti a színlelt szerződések kapcsán indult munkaügyi jogvitákat, illetve a munkaügyi hivatalok ellenőrzéseit, vagyis az eljáró hatóságok és bíróságok a jogviszonyokat továbbra is átminősíthetik, és alkalmazhatják a jogszabályban meghatározott következményeket.

Azon társaságoknál, amelyeknél 2004. június 30-ig nem történik meg a jogviszonyok átalakítása, illetve 2004. július 30-ig a bejelentés megtétele, 2004. második félévében fokozott ellenőrzésekre lehet számítani. Mivel ebben az évben az EVA alá tartozó adóalanyok szintén fokozott ellenőrzésekre számíthatnak, és a színlelt szerződések alapján foglalkoztatott vállalkozók jelentős hányada tartozik az EVA-körbe, ezért a színlelt szerződések felderítése, illetve a marasztaló határozatok jelentős része is az EVA-s ellenőrzésekhez kapcsolódhat.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm