Adóamnesztia a színlelt munkaszerződésekkel kapcsolatosan (PricewaterhouseCoopers)

Pénzcentrum
2004. március 4. 09:19

A színlelt szerződésekkel kapcsolatos, a munkaügyi miniszter által 2003 nyarán meghirdetett és a munkaügyi központok révén 2003-ban következetesen alkalmazott munkajogi amnesztia 2004. január 1-jétől kiegészült egy adójogi természetű mentességgel is - vélik a PricewaterhouseCoopers szakértői.


Amennyiben az adóhatóság ellenőrzést végez egy adóalanynál, és megállapítja, hogy az adóalany színlelt szerződés alapján foglalkoztatott egy munkavállalót, úgy az adóhatóság - az eddigiekkel egyezően - visszamenőlegesen adó- és társadalombiztosítási kötelezettséget állapíthat meg az adózó terhére. A mentesség abban áll, hogy a jövőben ugyan meghozza az adóhatóság a marasztaló határozatot, ezt azonban nem hajtja végre abban az esetben, ha az ellenőrzés időpontjára a foglalkoztató már átalakította a színlelt jogviszonyt, és a jogszabályoknak megfelelően létrejött szerződés alapján a munkavállalót 2004. június 30-ig a társadalombiztosítási szerv nyilvántartásba vette.

A marasztaló adóhatározat végrehajtásának mellőzéséhez szükséges továbbá, hogy a foglalkoztató a színlelt szerződés megszüntetéséről, illetve a foglalkoztatott társadalombiztosítási nyilvántartásba vételéről 2004. július 30-ig az illetékes adóhatóságot is értesítse. A jogviszony átalakítási kötelezettséget nem kell alkalmazni abban az esetben, ha az utólagos adó megállapítás alapjául szolgáló színlelt jogviszony 2004. június 30-ig megszűnt, hiszen ekkor a már megszüntetett vállalkozási, megbízási szerződéseket a felek visszamenőleges hatállyal nem tudják átalakítani. A mentesség érdekében azonban a munkáltató a már megszüntetett jogviszonyok színlelt természetéről is köteles értesíteni az ellenőrzést végző adóhatóságot, hiszen az adóhatóság az elévülési időn belül a már megszüntetett szerződéseket is vizsgálhatja, és ezen szerződésekkel kapcsolatosan is hozhat marasztaló határozatot.

Az adó-amnesztiát biztosító szabály nem vonatkozik azokra a színlelt foglalkoztatási jogviszonyokra, melyeket 2004. január 1-ét követően létesítettek a felek. Mindazonáltal a hivatkozott norma kizárólag az adóhatóság által alkalmazható következményekre terjed ki. Az adó-amnesztia nem érinti a színlelt szerződések kapcsán indult munkaügyi jogvitákat, illetve a munkaügyi hivatalok ellenőrzéseit, vagyis az eljáró hatóságok és bíróságok a jogviszonyokat továbbra is átminősíthetik, és alkalmazhatják a jogszabályban meghatározott következményeket.

Azon társaságoknál, amelyeknél 2004. június 30-ig nem történik meg a jogviszonyok átalakítása, illetve 2004. július 30-ig a bejelentés megtétele, 2004. második félévében fokozott ellenőrzésekre lehet számítani. Mivel ebben az évben az EVA alá tartozó adóalanyok szintén fokozott ellenőrzésekre számíthatnak, és a színlelt szerződések alapján foglalkoztatott vállalkozók jelentős hányada tartozik az EVA-körbe, ezért a színlelt szerződések felderítése, illetve a marasztaló határozatok jelentős része is az EVA-s ellenőrzésekhez kapcsolódhat.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06