22 °C Budapest

Adóamnesztia a színlelt munkaszerződésekkel kapcsolatosan (PricewaterhouseCoopers)

Pénzcentrum
2004. március 4. 09:19

A színlelt szerződésekkel kapcsolatos, a munkaügyi miniszter által 2003 nyarán meghirdetett és a munkaügyi központok révén 2003-ban következetesen alkalmazott munkajogi amnesztia 2004. január 1-jétől kiegészült egy adójogi természetű mentességgel is - vélik a PricewaterhouseCoopers szakértői.


Amennyiben az adóhatóság ellenőrzést végez egy adóalanynál, és megállapítja, hogy az adóalany színlelt szerződés alapján foglalkoztatott egy munkavállalót, úgy az adóhatóság - az eddigiekkel egyezően - visszamenőlegesen adó- és társadalombiztosítási kötelezettséget állapíthat meg az adózó terhére. A mentesség abban áll, hogy a jövőben ugyan meghozza az adóhatóság a marasztaló határozatot, ezt azonban nem hajtja végre abban az esetben, ha az ellenőrzés időpontjára a foglalkoztató már átalakította a színlelt jogviszonyt, és a jogszabályoknak megfelelően létrejött szerződés alapján a munkavállalót 2004. június 30-ig a társadalombiztosítási szerv nyilvántartásba vette.

A marasztaló adóhatározat végrehajtásának mellőzéséhez szükséges továbbá, hogy a foglalkoztató a színlelt szerződés megszüntetéséről, illetve a foglalkoztatott társadalombiztosítási nyilvántartásba vételéről 2004. július 30-ig az illetékes adóhatóságot is értesítse. A jogviszony átalakítási kötelezettséget nem kell alkalmazni abban az esetben, ha az utólagos adó megállapítás alapjául szolgáló színlelt jogviszony 2004. június 30-ig megszűnt, hiszen ekkor a már megszüntetett vállalkozási, megbízási szerződéseket a felek visszamenőleges hatállyal nem tudják átalakítani. A mentesség érdekében azonban a munkáltató a már megszüntetett jogviszonyok színlelt természetéről is köteles értesíteni az ellenőrzést végző adóhatóságot, hiszen az adóhatóság az elévülési időn belül a már megszüntetett szerződéseket is vizsgálhatja, és ezen szerződésekkel kapcsolatosan is hozhat marasztaló határozatot.

Az adó-amnesztiát biztosító szabály nem vonatkozik azokra a színlelt foglalkoztatási jogviszonyokra, melyeket 2004. január 1-ét követően létesítettek a felek. Mindazonáltal a hivatkozott norma kizárólag az adóhatóság által alkalmazható következményekre terjed ki. Az adó-amnesztia nem érinti a színlelt szerződések kapcsán indult munkaügyi jogvitákat, illetve a munkaügyi hivatalok ellenőrzéseit, vagyis az eljáró hatóságok és bíróságok a jogviszonyokat továbbra is átminősíthetik, és alkalmazhatják a jogszabályban meghatározott következményeket.

Azon társaságoknál, amelyeknél 2004. június 30-ig nem történik meg a jogviszonyok átalakítása, illetve 2004. július 30-ig a bejelentés megtétele, 2004. második félévében fokozott ellenőrzésekre lehet számítani. Mivel ebben az évben az EVA alá tartozó adóalanyok szintén fokozott ellenőrzésekre számíthatnak, és a színlelt szerződések alapján foglalkoztatott vállalkozók jelentős hányada tartozik az EVA-körbe, ezért a színlelt szerződések felderítése, illetve a marasztaló határozatok jelentős része is az EVA-s ellenőrzésekhez kapcsolódhat.
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24