22 °C Budapest

Csere-bere fogadom: megállapodott a TESCO és a Carrefour

Pénzcentrum
2005. október 3. 10:16

Áruházak cseréjéről állapodott meg a két kiskereskedelmi óriás. Az ágazatban eddig példa nélkül álló ügyletben a Tesco átveszi a Carrefourtól tizenegy csehországi és négy szlovákiai áruházát, cserébe átadja neki hat áruházát és két építési telkét Tajvanon. - írja mai számában a napi gazdaság

 
Áruházak cseréjéről állapodott meg a két kiskereskedelmi óriás. Az ágazatban eddig példa nélkül álló ügyletben a Tesco átveszi a Carrefourtól tizenegy csehországi és négy szlovákiai áruházát, cserébe átadja neki hat áruházát és két építési telkét Tajvanon. – írja mai számában a Napi gazdaság.
 
 A Tesco által kapott üzletek értéke 189,4 millió euró, a tajvani vagyonoké viszont csak 132 millió euró, ezért a Tesco készpénzben egyenlíti ki a különbözetet.
Elemzők véleménye szerint a Tesconak célszerűbb számára piacvezető pozíciót szerezni Közép-Európában mint jelen lenni a Tajvanon. A brit lánc már ma is az ágazat legnagyobb szereplője Szlovákiában (mintegy harminc áruházzal), és negyedik helyen áll Csehországban, s a meglévő huszonöt egysége mellé további nyolc áruház építését tervezi.
A Carrefour azzal magyarázza a cserét, hogy a jövőben csak olyan piacon kíván jelen lenni, ahol a három legnagyobb lánc közzé tartozik. Csehországban és Szlovákiában erre nincs esélye mivel csak a hetedik, illetve a hatodik helyen tartózkodik, ráadásul működése az indulás óta veszteséges.
A Tesco ezzel szemben mindkét országban nyereséges, árbevétele az első fél évben 14 százalékkal, 18,8 milliárd fontra bővült.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?