0 °C Budapest

Novembertől itt az élelmiszerbank

Pénzcentrum
2005. szeptember 29. 11:25

Várhatóan ez év novemberétől kezdi meg működését Magyarországon az első élelmiszerbank. A szervezet célja, hogy a közvetítő szerepét töltse be a mezőgazdasági termelők, az élelmiszeripar, a kereskedelem illetve a rászorultak között. - közölte mai számában a Világgazdaság.

 
Várhatóan ez év novemberétől kezdi meg működését Magyarországon az első élelmiszerbank. A szervezet célja, hogy a közvetítő szerepét töltse be a mezőgazdasági termelők, az élelmiszeripar, a kereskedelem illetve a rászorultak között. – közölte mai számában a Világgazdaság.
 
Az intézmény első sorban ara törekszik majd, hogy az egyébként megsemmisítésre ítélt élelmiszereket (természetesen a szavatossági idő lejárta előtt9 a rossz körülmények között élők kaphassák meg.
A nonprofit alapon működő szervezet az összegyűjtött termékeket karitatív szervezeteken keresztül juttatja majd el a rászorulókhoz. A működéshez szükséges forrásokat pedig támogatói felajánlásokból teremtik majd elő, hosszabb távon pedig a budapesti bank mellett több vidéki nagyvárosban is működne majd bankfiók.
Európában ma 179 élelmiszerbank működik, ebből 79 Franciaországban. Ezek a szervezetek tavaly 184 ezer tonna élelmiszert osztottak szét csaknem 3 millió rászorulónak. A felkínált termékek 37 százaléka uniós raktárból, 29 százaléka élelmiszer-ipari cégektől, 16 százaléka pedig a kereskedelemből származott. Magyarországon a kereskedelemből származó termékek aránya vélhetően kisebb lesz, mivel a hazai gyakorlat az, hogy a boltok még a szavatosság után is kirakják az árukat a polcokra (és van mikor ott is felejtik még néhány napig).
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem