31 °C Budapest

Novembertől itt az élelmiszerbank

Pénzcentrum
2005. szeptember 29. 11:25

Várhatóan ez év novemberétől kezdi meg működését Magyarországon az első élelmiszerbank. A szervezet célja, hogy a közvetítő szerepét töltse be a mezőgazdasági termelők, az élelmiszeripar, a kereskedelem illetve a rászorultak között. - közölte mai számában a Világgazdaság.

 
Várhatóan ez év novemberétől kezdi meg működését Magyarországon az első élelmiszerbank. A szervezet célja, hogy a közvetítő szerepét töltse be a mezőgazdasági termelők, az élelmiszeripar, a kereskedelem illetve a rászorultak között. – közölte mai számában a Világgazdaság.
 
Az intézmény első sorban ara törekszik majd, hogy az egyébként megsemmisítésre ítélt élelmiszereket (természetesen a szavatossági idő lejárta előtt9 a rossz körülmények között élők kaphassák meg.
A nonprofit alapon működő szervezet az összegyűjtött termékeket karitatív szervezeteken keresztül juttatja majd el a rászorulókhoz. A működéshez szükséges forrásokat pedig támogatói felajánlásokból teremtik majd elő, hosszabb távon pedig a budapesti bank mellett több vidéki nagyvárosban is működne majd bankfiók.
Európában ma 179 élelmiszerbank működik, ebből 79 Franciaországban. Ezek a szervezetek tavaly 184 ezer tonna élelmiszert osztottak szét csaknem 3 millió rászorulónak. A felkínált termékek 37 százaléka uniós raktárból, 29 százaléka élelmiszer-ipari cégektől, 16 százaléka pedig a kereskedelemből származott. Magyarországon a kereskedelemből származó termékek aránya vélhetően kisebb lesz, mivel a hazai gyakorlat az, hogy a boltok még a szavatosság után is kirakják az árukat a polcokra (és van mikor ott is felejtik még néhány napig).
NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?