Még jobban meg kell küzdeni a pontokért

Pénzcentrum
2005. szeptember 27. 08:25

Jó, ha az egyetemre készülők emelt szintű érettségit tesznek, és lehetőleg abból a tárgyból, amely leendő tanulmányaikhoz kapcsolódik - mondja a Magyar Rektori Konferencia elnöke, aki szerint továbbra is célszerű lenne, ha a felsőoktatási intézmények is tájékozódhatnának a jelentkezők felkészültségéről, adta hírül a Magyar Rádió.

 
Jó, ha az egyetemre készülők emelt szintű érettségit tesznek, és lehetőleg abból a tárgyból, amely leendő tanulmányaikhoz kapcsolódik - mondja a Magyar Rektori Konferencia elnöke, aki szerint továbbra is célszerű lenne, ha a felsőoktatási intézmények is tájékozódhatnának a jelentkezők felkészültségéről, adta hírül a Magyar Rádió.
Gyökeresen megváltozik jövőre a felvételi pontszámítás rendszere. A 2006-ban érettségiző diákoknak jobban meg kell majd küzdeniük a felvételi pontokért. Ám a számok mögé nézve a legfontosabb, hogy a választott szakiránynak megfelelő tárgyakból tegyenek érettségi vizsgát a diákok. Hiszen a cél - amint azt Klinghammer István, a Magyar Rektori Konferencia elnöke elmondta - nem csak bejutni az egyetemre, hanem el is végezni azt.
Aki a tanulmányait nem befejezi a középiskolával, hanem tulajdonképpen egy új tanulmányt kezdene, tehát belépőjegyet kíván váltani, az lehetőleg emelt szintű érettségit tegyen. Az emelt szintű érettségit a választott hivatásának megfelelő tárgyból. Nem tartom szerencsésnek, ha valaki művészettörténész kíván lenni, és emelt szintű kémia érettségit tesz, mert a későbbi szakmájában ez nem segíti őt. Erre kellene valamilyen módon szelíd szóval rávenni a diákokat, tehát hogy emelt szintű érettségit tegyenek, és a választott hivatásnak megfelelően - mondta Klinghammer István.
A felvételiken 2006-ban változik a nyelvvizsgáért kapható plusz pontok rendszere is, amelynek egyik célja, hogy a nyelvvizsga kevésbé határozza meg az egy-egy, úgynevezett slágerszakra való bejutást.
Nem tartottam túl szerencsésnek, hogy nyelvvizsgáért több pontot lehet kapni, mint emelt szintű érettségiért, mert ha valaki nyelvszakra megy, ott tulajdonképpen a nyelvvizsga az az emelt szintű érettségi volt, annyi pontszámot adjon. Most is azt tartanám helyesnek, hogyha a nyelvvizsga ugyanannyi pontot jelentene, mint egy emelt szintű érettségi. De szükség van rá, azt én tudom, csak ne legyen az, hogy valaki, aki a körülmények, lehetőség adottsága miatt nyelvvizsgázik és bírja a nyelvet, ami nagyon szép, de olyan szakot választ, ahol él ezzel a nyelvvizsga nyújtotta pontszámmal, és ott nem méretik úgy meg, hogy vajon a szakhoz van-e affinitása - tette hozzá az elnök
Klinghammer István a rektorok javaslata szerint tanácsosnak tartaná az egyetemeknek meghagyni azt a lehetőségét, hogy egy felvételi beszélgetésen meggyőződhessenek arról, a diákok jól döntöttek-e az adott szak kiválasztásában.
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?