10 °C Budapest

Még jobban meg kell küzdeni a pontokért

Pénzcentrum
2005. szeptember 27. 08:25

Jó, ha az egyetemre készülők emelt szintű érettségit tesznek, és lehetőleg abból a tárgyból, amely leendő tanulmányaikhoz kapcsolódik - mondja a Magyar Rektori Konferencia elnöke, aki szerint továbbra is célszerű lenne, ha a felsőoktatási intézmények is tájékozódhatnának a jelentkezők felkészültségéről, adta hírül a Magyar Rádió.

 
Jó, ha az egyetemre készülők emelt szintű érettségit tesznek, és lehetőleg abból a tárgyból, amely leendő tanulmányaikhoz kapcsolódik - mondja a Magyar Rektori Konferencia elnöke, aki szerint továbbra is célszerű lenne, ha a felsőoktatási intézmények is tájékozódhatnának a jelentkezők felkészültségéről, adta hírül a Magyar Rádió.
Gyökeresen megváltozik jövőre a felvételi pontszámítás rendszere. A 2006-ban érettségiző diákoknak jobban meg kell majd küzdeniük a felvételi pontokért. Ám a számok mögé nézve a legfontosabb, hogy a választott szakiránynak megfelelő tárgyakból tegyenek érettségi vizsgát a diákok. Hiszen a cél - amint azt Klinghammer István, a Magyar Rektori Konferencia elnöke elmondta - nem csak bejutni az egyetemre, hanem el is végezni azt.
Aki a tanulmányait nem befejezi a középiskolával, hanem tulajdonképpen egy új tanulmányt kezdene, tehát belépőjegyet kíván váltani, az lehetőleg emelt szintű érettségit tegyen. Az emelt szintű érettségit a választott hivatásának megfelelő tárgyból. Nem tartom szerencsésnek, ha valaki művészettörténész kíván lenni, és emelt szintű kémia érettségit tesz, mert a későbbi szakmájában ez nem segíti őt. Erre kellene valamilyen módon szelíd szóval rávenni a diákokat, tehát hogy emelt szintű érettségit tegyenek, és a választott hivatásnak megfelelően - mondta Klinghammer István.
A felvételiken 2006-ban változik a nyelvvizsgáért kapható plusz pontok rendszere is, amelynek egyik célja, hogy a nyelvvizsga kevésbé határozza meg az egy-egy, úgynevezett slágerszakra való bejutást.
Nem tartottam túl szerencsésnek, hogy nyelvvizsgáért több pontot lehet kapni, mint emelt szintű érettségiért, mert ha valaki nyelvszakra megy, ott tulajdonképpen a nyelvvizsga az az emelt szintű érettségi volt, annyi pontszámot adjon. Most is azt tartanám helyesnek, hogyha a nyelvvizsga ugyanannyi pontot jelentene, mint egy emelt szintű érettségi. De szükség van rá, azt én tudom, csak ne legyen az, hogy valaki, aki a körülmények, lehetőség adottsága miatt nyelvvizsgázik és bírja a nyelvet, ami nagyon szép, de olyan szakot választ, ahol él ezzel a nyelvvizsga nyújtotta pontszámmal, és ott nem méretik úgy meg, hogy vajon a szakhoz van-e affinitása - tette hozzá az elnök
Klinghammer István a rektorok javaslata szerint tanácsosnak tartaná az egyetemeknek meghagyni azt a lehetőségét, hogy egy felvételi beszélgetésen meggyőződhessenek arról, a diákok jól döntöttek-e az adott szak kiválasztásában.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm