Még jobban meg kell küzdeni a pontokért

Pénzcentrum
2005. szeptember 27. 08:25

Jó, ha az egyetemre készülők emelt szintű érettségit tesznek, és lehetőleg abból a tárgyból, amely leendő tanulmányaikhoz kapcsolódik - mondja a Magyar Rektori Konferencia elnöke, aki szerint továbbra is célszerű lenne, ha a felsőoktatási intézmények is tájékozódhatnának a jelentkezők felkészültségéről, adta hírül a Magyar Rádió.

 
Jó, ha az egyetemre készülők emelt szintű érettségit tesznek, és lehetőleg abból a tárgyból, amely leendő tanulmányaikhoz kapcsolódik - mondja a Magyar Rektori Konferencia elnöke, aki szerint továbbra is célszerű lenne, ha a felsőoktatási intézmények is tájékozódhatnának a jelentkezők felkészültségéről, adta hírül a Magyar Rádió.
Gyökeresen megváltozik jövőre a felvételi pontszámítás rendszere. A 2006-ban érettségiző diákoknak jobban meg kell majd küzdeniük a felvételi pontokért. Ám a számok mögé nézve a legfontosabb, hogy a választott szakiránynak megfelelő tárgyakból tegyenek érettségi vizsgát a diákok. Hiszen a cél - amint azt Klinghammer István, a Magyar Rektori Konferencia elnöke elmondta - nem csak bejutni az egyetemre, hanem el is végezni azt.
Aki a tanulmányait nem befejezi a középiskolával, hanem tulajdonképpen egy új tanulmányt kezdene, tehát belépőjegyet kíván váltani, az lehetőleg emelt szintű érettségit tegyen. Az emelt szintű érettségit a választott hivatásának megfelelő tárgyból. Nem tartom szerencsésnek, ha valaki művészettörténész kíván lenni, és emelt szintű kémia érettségit tesz, mert a későbbi szakmájában ez nem segíti őt. Erre kellene valamilyen módon szelíd szóval rávenni a diákokat, tehát hogy emelt szintű érettségit tegyenek, és a választott hivatásnak megfelelően - mondta Klinghammer István.
A felvételiken 2006-ban változik a nyelvvizsgáért kapható plusz pontok rendszere is, amelynek egyik célja, hogy a nyelvvizsga kevésbé határozza meg az egy-egy, úgynevezett slágerszakra való bejutást.
Nem tartottam túl szerencsésnek, hogy nyelvvizsgáért több pontot lehet kapni, mint emelt szintű érettségiért, mert ha valaki nyelvszakra megy, ott tulajdonképpen a nyelvvizsga az az emelt szintű érettségi volt, annyi pontszámot adjon. Most is azt tartanám helyesnek, hogyha a nyelvvizsga ugyanannyi pontot jelentene, mint egy emelt szintű érettségi. De szükség van rá, azt én tudom, csak ne legyen az, hogy valaki, aki a körülmények, lehetőség adottsága miatt nyelvvizsgázik és bírja a nyelvet, ami nagyon szép, de olyan szakot választ, ahol él ezzel a nyelvvizsga nyújtotta pontszámmal, és ott nem méretik úgy meg, hogy vajon a szakhoz van-e affinitása - tette hozzá az elnök
Klinghammer István a rektorok javaslata szerint tanácsosnak tartaná az egyetemeknek meghagyni azt a lehetőségét, hogy egy felvételi beszélgetésen meggyőződhessenek arról, a diákok jól döntöttek-e az adott szak kiválasztásában.
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem