Tíz milliárd hiány, tömeges elbocsátás - merre tart a Sony ?

Pénzcentrum
2005. szeptember 23. 11:05

Tízezer dolgozójától válik meg a Sony, ám még ez a lépés sem mentheti meg a vállalatot attól, hogy az idei pénzügyi évben ne könyveljen el tíz milliárd jenes hiányt.

 
 
Tízezer dolgozójától válik meg a Sony, ám még ez a lépés sem mentheti meg a vállalatot attól, hogy az idei pénzügyi évben ne könyveljen el tíz milliárd jenes hiányt.
A japán elektronikai konszernnél a jelszó most a spórolás. Az óriási hiány tükrében érthetővé válnak a drasztikus szanálási lépések, bár az kérdéses, hogy a tízezer dolgozó elküldése mennyiben segít majd a cégnek rendbe tenni anyagi helyzetét. A Sony vezetői Tokióban jelentették be, hogy 2008-ig bezárnak tizenegy üzemet és ezzel párhuzamosan a 150 ezer munkatársból elbocsátanak körülbelül tízezret. Japánban négy-, míg külföldön hatezer dolgozó munkahelye szűnik meg. A tizenegy üzem bezárása után világszerte 54 Sony-gyár marad.
Kétséges azonban az intézkedés szükségszerűsége, lévén a szakemberek elismerték, hogy a lépéssel 200 milliárd jent tudnak megtakarítani, ám az üzembezárás és a leépítés így is mintegy 210 milliárd jenbe kerül. Tehát az intézkedésnek csak hosszútávon lesz érezhető a hatása. E mellett a társaság ingatlanok eladását is tervezi, az eladandó vagyon mértékét jelenleg 120 milliárd jenre becsülik.
Ezzel párhuzamosan a japán óriáscég módosította a jövő évi üzleti bevétel-előrejelzését is, ami a korábban megjelent plusz tízmilliárd yen helyett mínusz 20 milliárd jen. A vállalat jelenleg a 2005-2006-re 7,45 billió jenes forgalommal számol, ami 200 milliárddal kevesebb adózás előtti nyereséget jelent, mint amennyivel korábban kalkuláltak. Az elektronikai konszern a jövőben a televíziók, különös tekintettel a nagyfelbontású (HD) TV-k fejlesztésére és gyártására akar koncentrálni, azonban a tervek szerint az ötödével csökkentik a jelenlegi típusok számát.
Ezek a júniusban átalakított Sony-vezetés első nagyobb intézkedései. A vezetést azért alakították át - a vezérigazgatói posztot első ízben bízva külföldire, az amerikai Howard Stringerre -, mert a vállalat helyzete a már két éve tartó, költséges belső reformok ellenére sem javult, egyebek között azért nem, mert túl költségesnek bizonyultak a beruházások a chipek és más alkatrészek, többek közt a folyadékkristályos képernyők önálló gyártásába a kereslethez képest. A processzorok és a képernyők olcsóbbodását - a túlkínálat miatt - a szakgyártók is megszenvedik, de a Sonynál külön hatékonysági problémák is vannak, mondják az elemzők.
Forrás:SG.hu Hírmagazin
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?