1 °C Budapest

Tíz milliárd hiány, tömeges elbocsátás - merre tart a Sony ?

Pénzcentrum
2005. szeptember 23. 11:05

Tízezer dolgozójától válik meg a Sony, ám még ez a lépés sem mentheti meg a vállalatot attól, hogy az idei pénzügyi évben ne könyveljen el tíz milliárd jenes hiányt.

 
 
Tízezer dolgozójától válik meg a Sony, ám még ez a lépés sem mentheti meg a vállalatot attól, hogy az idei pénzügyi évben ne könyveljen el tíz milliárd jenes hiányt.
A japán elektronikai konszernnél a jelszó most a spórolás. Az óriási hiány tükrében érthetővé válnak a drasztikus szanálási lépések, bár az kérdéses, hogy a tízezer dolgozó elküldése mennyiben segít majd a cégnek rendbe tenni anyagi helyzetét. A Sony vezetői Tokióban jelentették be, hogy 2008-ig bezárnak tizenegy üzemet és ezzel párhuzamosan a 150 ezer munkatársból elbocsátanak körülbelül tízezret. Japánban négy-, míg külföldön hatezer dolgozó munkahelye szűnik meg. A tizenegy üzem bezárása után világszerte 54 Sony-gyár marad.
Kétséges azonban az intézkedés szükségszerűsége, lévén a szakemberek elismerték, hogy a lépéssel 200 milliárd jent tudnak megtakarítani, ám az üzembezárás és a leépítés így is mintegy 210 milliárd jenbe kerül. Tehát az intézkedésnek csak hosszútávon lesz érezhető a hatása. E mellett a társaság ingatlanok eladását is tervezi, az eladandó vagyon mértékét jelenleg 120 milliárd jenre becsülik.
Ezzel párhuzamosan a japán óriáscég módosította a jövő évi üzleti bevétel-előrejelzését is, ami a korábban megjelent plusz tízmilliárd yen helyett mínusz 20 milliárd jen. A vállalat jelenleg a 2005-2006-re 7,45 billió jenes forgalommal számol, ami 200 milliárddal kevesebb adózás előtti nyereséget jelent, mint amennyivel korábban kalkuláltak. Az elektronikai konszern a jövőben a televíziók, különös tekintettel a nagyfelbontású (HD) TV-k fejlesztésére és gyártására akar koncentrálni, azonban a tervek szerint az ötödével csökkentik a jelenlegi típusok számát.
Ezek a júniusban átalakított Sony-vezetés első nagyobb intézkedései. A vezetést azért alakították át - a vezérigazgatói posztot első ízben bízva külföldire, az amerikai Howard Stringerre -, mert a vállalat helyzete a már két éve tartó, költséges belső reformok ellenére sem javult, egyebek között azért nem, mert túl költségesnek bizonyultak a beruházások a chipek és más alkatrészek, többek közt a folyadékkristályos képernyők önálló gyártásába a kereslethez képest. A processzorok és a képernyők olcsóbbodását - a túlkínálat miatt - a szakgyártók is megszenvedik, de a Sonynál külön hatékonysági problémák is vannak, mondják az elemzők.
Forrás:SG.hu Hírmagazin
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem