2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Már pozitívan tekint a jövőbe sok családi vállalkozás: ezért olyan optimisták


A koronavírus-járvány érezhetően nehézséget okoz a családi vállalatoknak, ugyanis kevesebb árbevételre számítanak a következő egy évben. Ám a visszaesés ellenére a cégek bizakodók rövid-, illetve középtávon, saját helyzetük és a gazdasági környezet javulását tekintve is.

A vírusjárvány nem kímélte a családi vállalatok jövő évi árbevétel-várakozásait. "A magyarországi, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű családi nagyvállalatok - a többi nagyvállalathoz hasonlóan - arra számítanak, hogy csökkenni fog a belföldi értékesítésből származó árbevételük a következő egy évben. Ennek hátterében az áll, hogy az előző negyedévi 4 százalékhoz képest 22 százalékra ugrott azok aránya, akik árbevétel-csökkenéssel számolnak, miközben csaknem felére, 35-ről 19 százalékra esett azoknak a vállalkozásoknak az aránya, akik szerint növekedni fog cégük bevétele"

- foglalta össze a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás eredményeit Ékes Ákos, a bank családi vállalatok központjának vezetője. A mérséklődő árbevétel-várakozások ellenére optimistán látják saját kilátásaikat, illetve a hazai gazdasági környezetet a családi cégek.

Vállalatuk helyzetével kapcsolatban 29 százalékuk várja azt, hogy kedvezőbb helyzetben lesz cége egy év múlva. Ennek a pozitív előre tekintésnek a hátterében a vírusjárvány 1 éven belüli lecsengésével kapcsolatos várakozásokon túl az állhat, hogy értékrendjüknek, valamit hosszú távú gondolkodásuknak köszönhetően a családi tulajdonú cégek ellenállóbbak a külső környezeti tényezőkkel szemben

- fűzte hozzá az eredményekhez a szakember. A magyar gazdaság helyzetével kapcsolatban jelentős eltérést mutat a családi cégek várakozása egy- és hároméves távon. Míg egyéves időtávon minden ötödik válaszadó (21 százalék) gondolja azt, hogy javulni fog a gazdaság helyzete, addig három évre előretekintve már lényegesen optimistábbak a családi cégek, és 36 százalékuk számít a hazai gazdasági környezet javulására.

Az eredményekből az látható, hogy annak ellenére optimisták a családi vállalatok, hogy a krízis következtében sokan nehéz helyzetbe kerültek. Célunk, hogy ezt a pozitív hozzáállást erősítsük bennük, támogassuk őket és elismerjük a gazdaságért és a társadalomért tett erőfeszítéseiket. Éppen ezért a K&H családi vállalatok kiválósági díjjal idén azokat a cégeket szeretnénk elismerni, akik arra törekedtek, hogy a jelenlegi, fokozottan nehéz körülmények között is a legjobbat hozzák ki a helyzetből, példamutató megoldásokat alkalmaztak

- tette hozzá Ékes Ákos. A pályázatok benyújtási határidejét a Bank meghosszabbította, és szeptember 18-ig várja a megoldásokat innováció, hosszú távú stratégia, valamint társadalmi felelősségvállalás kategóriában.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó