12 °C Budapest
Image of young couple talking to loan officer. Male client and financial advisor are shaking hands.

Őrülten rápörögtek a KKV-k a hitelekre: nagyot szakított a magyar bank a vállalkozókon

2023. május 16. 20:37

Az új hitelfolyósítások volumene és a hitelállomány is jelentősen növekedett tavaly a CIB Bank KKV üzletágában, és az idei év első negyedében is folytatódott a bővülés. Az új kis- és középvállalkozói ügyfelek száma is gyors ütemben nőtt a pénzintézetnél.

Sikeres évet zárt tavaly a CIB Bank KKV üzletága: a hitelek és egyéb kötelezettségek (faktoring- és lízingkihelyezések) állománya dinamikusan, a negyedével nőtt 2021-hez képest, ami jelentősen meghaladta a teljes magyarországi vállalati hitelállomány 18 százalékos bővülési ütemét. Figyelemre méltó emellett, hogy a banki garanciák terén is nagyon jó eredményeket ért el a pénzintézet, hiszen a garanciaállomány közel negyven százalékkal gyarapodott 2022-ben. A kis- és középvállalkozói betétek állománya közben közel a harmadával emelkedett.

2023 első negyedévében még folytatódott az új hitelfolyósításoknál és az állománynál tapasztalható dinamikus növekedési trend: a kihelyezett hitelállomány a 2022-eshez hasonló ütemben, 24 százalékkal lett nagyobb. A gyors növekedési ütemet a betéteknél is sikerült tartani, miután itt is a tavalyihoz hasonló – 33 százalékos – volt a bővülés.

Jól sikerült 2022 a bank KKV üzletágánál számlanyitások terén is: közel 50 százalékkal emelkedett az új számlanyitások száma az előző évhez képest. Ennek nyomán a bankpiaci új számlanyitások 10 százaléka a középvállalatok körében a CIB-nél történt, így a pénzintézet az új ügyfelek szerzésében aktívabb szerepet játszik annál, mint amit a piaci részesedése indokolna.

A kis- és középvállalkozások finanszírozásánál továbbra is az agrárágazat, az autóipar és az egyesülési-felvásárlási piac (M&A) áll a fókuszban a CIB Banknál, de új ágazatként az egészségügy is megjelent a fontosabb szektorok között. A múlt év végi követelésállomány legnagyobb részét – közel 28 százalékát – változatlanul a feldolgozóipar adta a KKV üzletágban, amelyet a kereskedelem, járműjavítás és az agrárszektor követett közel 23 és 11 százalékos részesedéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem