34 °C Budapest
Az Írd át a forgatókönyvet a hazai startup világban! Brancs zártkörű rendezvényén egy nagyobb bejelentés mellett megvitatták a magyar vállalkozói ökoszisztéma helyzetét, valamint a legizgalmasabb hazai projektek is bemutatkoztak. A panelvitán Gundel Takács Gábor vezetésével Pistyur Veronika (Bridge Budapest), Károlyi Antal (Angyalbefektető), Verő Barbara (Future Proof Consulting) és Pásztor Aurél (Portfolion) vettek részt, megvitatva, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

2022. november 16. 16:15

A Brancs közösségi finanszírozási oldal megálmodói keddi rendezvényükön bejelentették, hogy befektetői kampányt indítanak a Tőkeportálon. A lebonyolított kampányok számának növelése, a felhasználói bázis bővítése és pár éven belül külföldi terjeszkedés a céljuk ezzel a lépéssel. A rendezvényt egy panelvita követte, amelyben a magyar vállalkozói ökoszisztéma helyzete volt a téma.

Az Írd át a forgatókönyvet a hazai startup világban! Brancs zártkörű rendezvényén egy nagyobb bejelentés mellett megvitatták a magyar vállalkozói ökoszisztéma helyzetét, valamint a legizgalmasabb hazai projektek is bemutatkoztak. A panelvitán Gundel Takács Gábor vezetésével Pistyur Veronika (Bridge Budapest), Károlyi Antal (Angyalbefektető), Verő Barbara (Future Proof Consulting) és Pásztor Aurél (Portfolion) vettek részt, megvitatva, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Bár sokan azt gondolják azt, hogy a befektetéseknél a befektetőnek a pénzügyi megtérülés számít, egyre több olyan pénzügyi alap jön létre, ahol emellett más célok is szerepelnek. Sok múlik azonban azon is, hogy a befektető, vagy a start up szempontjából vizsgáljuk ezt a kérdést.

A befektető részéről a befektetés fenntarthatósága nem kérdéses. Ennek a fenntarthatósága a befektetőnek és a start up vállalkozónak is érdeke. Fontos azonban, hogy ha sebességváltásról beszélünk, ehhez fenntarthatónak kell lennünk, és a start -up ökoszisztémában kellenek a sikeres befektetők. Azért is fontos itt a sikeresség, hogy folytonosan tudjunk befektetni

- emelte ki Károlyi Antal. Azonban fontos a megtérülés mértékéről is beszélnünk. Pistyur Veronika elmondta, hogy bár vannak egyéb szempontok, amelyek számítanak, a befektetők, akiknek nem számít a megtérülés, nem feltétlen profitorientált tevékenységről beszélnek.

Más kérdés az, hogy milyen a profithoz való viszonyunk, hiszen az is sokféle lehet. Ne a cél legyen ez, hanem az eszköz, a befektetőnek pedig számít az, hogy visszajön-e valami a befektetéséből, hiszen csak így tud újra befektetni, alkotni

- emelte ki Pistyur Veronika.

Mi a fejlődés alapja?

A panelbeszélgetésen feltették azt a kérdést is, hogy valóban a verseny lenne-e a fejlődés alapja. Bár egyre nagyobb teret kapnak a vállalatok, start-up ökoszisztéma életében az, hogy a profitot maximalizálás helyett optimalizálják, a verseny még mindig fontos komponense a fejlődésnek. Verő Barbara azonban azt is kiemelte, hogy a vállalkozók gyakran akkor is versengenek együttműködés helyett, amikor arra semmi szükség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A versengés és az együttműködés között van a coopetition, hiszen versenyben is lehet együttműködni. Sőt, előfordulhat az is, hogy akkor is együttműködünk valakivel, amikor az nem inspirál. Éppen ezért hiszek a coopetition kifejezésben, tehát abban, hogy a verseny és az együttműködés tud egyszerre létezni. Jelenjenek meg jó tanácsadó cégek, inspiráljuk egymást, amikor pedig lehet, működjünk együtt

- mondta Verő Barabara. A versengés ebben a szférában nem mindig a fő motiváció, hiszen a start-up-oknál gyakran magán az alkotáson van a hangsúly. Pásztor Aurél kiemelte, hogy egy sikeres vállalkozónak nem probléma, ha versenytársak jelennek meg a piacon, hiszen inkább arra koncentrál, hogy eljusson ahhoz a célhoz, amit kitűzött maga elé.

Maga az együttműködés a vállalkozás állapotától is függ. Egy korai fázisú start-upban megnézzük ugyan, hogy vannak-e versenytársak, azonban fontos, hogy ne ijedjünk meg attól sem, ha vannak. A versenytársak jelenléte ugyanis validálja a piacot. A nagyvállalat életében is fontos az, hogy versenyképes maradjon, indulásnál azonban nem szabad, hogy a versenytársak léte megbénítson minket

- tette hozzá Pásztor Aurél. Jelenleg a hazai start-up ökoszisztéma egyik kihívása a kockázati magántőke hiánya, ugyanis magántőke van, azonban kevesen vállalnak kockázatot. A másik nagy kihívás, hogy a hazai vállalkozói közegről még mindig sokan negatívan gondolkodnak. Pistyur Veronika kiemelte, hogy gyakran a vállalkozóról a magyaroknak nem a bátor innovátor jut eszébe, hanem ellenkezőleg. Azonban ez lassan feloldódik, amelyben nagy szerepet kapnak a sikertörténetek, az önbizalom, és az innováció.

Fotó: Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm