Az Írd át a forgatókönyvet a hazai startup világban! Brancs zártkörű rendezvényén egy nagyobb bejelentés mellett megvitatták a magyar vállalkozói ökoszisztéma helyzetét, valamint a legizgalmasabb hazai projektek is bemutatkoztak. A panelvitán Gundel Takács Gábor vezetésével Pistyur Veronika (Bridge Budapest), Károlyi Antal (Angyalbefektető), Verő Barbara (Future Proof Consulting) és Pásztor Aurél (Portfolion) vettek részt, megvitatva, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

2022. november 16. 16:15

A Brancs közösségi finanszírozási oldal megálmodói keddi rendezvényükön bejelentették, hogy befektetői kampányt indítanak a Tőkeportálon. A lebonyolított kampányok számának növelése, a felhasználói bázis bővítése és pár éven belül külföldi terjeszkedés a céljuk ezzel a lépéssel. A rendezvényt egy panelvita követte, amelyben a magyar vállalkozói ökoszisztéma helyzete volt a téma.

Az Írd át a forgatókönyvet a hazai startup világban! Brancs zártkörű rendezvényén egy nagyobb bejelentés mellett megvitatták a magyar vállalkozói ökoszisztéma helyzetét, valamint a legizgalmasabb hazai projektek is bemutatkoztak. A panelvitán Gundel Takács Gábor vezetésével Pistyur Veronika (Bridge Budapest), Károlyi Antal (Angyalbefektető), Verő Barbara (Future Proof Consulting) és Pásztor Aurél (Portfolion) vettek részt, megvitatva, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Bár sokan azt gondolják azt, hogy a befektetéseknél a befektetőnek a pénzügyi megtérülés számít, egyre több olyan pénzügyi alap jön létre, ahol emellett más célok is szerepelnek. Sok múlik azonban azon is, hogy a befektető, vagy a start up szempontjából vizsgáljuk ezt a kérdést.

A befektető részéről a befektetés fenntarthatósága nem kérdéses. Ennek a fenntarthatósága a befektetőnek és a start up vállalkozónak is érdeke. Fontos azonban, hogy ha sebességváltásról beszélünk, ehhez fenntarthatónak kell lennünk, és a start -up ökoszisztémában kellenek a sikeres befektetők. Azért is fontos itt a sikeresség, hogy folytonosan tudjunk befektetni

- emelte ki Károlyi Antal. Azonban fontos a megtérülés mértékéről is beszélnünk. Pistyur Veronika elmondta, hogy bár vannak egyéb szempontok, amelyek számítanak, a befektetők, akiknek nem számít a megtérülés, nem feltétlen profitorientált tevékenységről beszélnek.

Más kérdés az, hogy milyen a profithoz való viszonyunk, hiszen az is sokféle lehet. Ne a cél legyen ez, hanem az eszköz, a befektetőnek pedig számít az, hogy visszajön-e valami a befektetéséből, hiszen csak így tud újra befektetni, alkotni

- emelte ki Pistyur Veronika.

Mi a fejlődés alapja?

A panelbeszélgetésen feltették azt a kérdést is, hogy valóban a verseny lenne-e a fejlődés alapja. Bár egyre nagyobb teret kapnak a vállalatok, start-up ökoszisztéma életében az, hogy a profitot maximalizálás helyett optimalizálják, a verseny még mindig fontos komponense a fejlődésnek. Verő Barbara azonban azt is kiemelte, hogy a vállalkozók gyakran akkor is versengenek együttműködés helyett, amikor arra semmi szükség.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A versengés és az együttműködés között van a coopetition, hiszen versenyben is lehet együttműködni. Sőt, előfordulhat az is, hogy akkor is együttműködünk valakivel, amikor az nem inspirál. Éppen ezért hiszek a coopetition kifejezésben, tehát abban, hogy a verseny és az együttműködés tud egyszerre létezni. Jelenjenek meg jó tanácsadó cégek, inspiráljuk egymást, amikor pedig lehet, működjünk együtt

- mondta Verő Barabara. A versengés ebben a szférában nem mindig a fő motiváció, hiszen a start-up-oknál gyakran magán az alkotáson van a hangsúly. Pásztor Aurél kiemelte, hogy egy sikeres vállalkozónak nem probléma, ha versenytársak jelennek meg a piacon, hiszen inkább arra koncentrál, hogy eljusson ahhoz a célhoz, amit kitűzött maga elé.

Maga az együttműködés a vállalkozás állapotától is függ. Egy korai fázisú start-upban megnézzük ugyan, hogy vannak-e versenytársak, azonban fontos, hogy ne ijedjünk meg attól sem, ha vannak. A versenytársak jelenléte ugyanis validálja a piacot. A nagyvállalat életében is fontos az, hogy versenyképes maradjon, indulásnál azonban nem szabad, hogy a versenytársak léte megbénítson minket

- tette hozzá Pásztor Aurél. Jelenleg a hazai start-up ökoszisztéma egyik kihívása a kockázati magántőke hiánya, ugyanis magántőke van, azonban kevesen vállalnak kockázatot. A másik nagy kihívás, hogy a hazai vállalkozói közegről még mindig sokan negatívan gondolkodnak. Pistyur Veronika kiemelte, hogy gyakran a vállalkozóról a magyaroknak nem a bátor innovátor jut eszébe, hanem ellenkezőleg. Azonban ez lassan feloldódik, amelyben nagy szerepet kapnak a sikertörténetek, az önbizalom, és az innováció.

Fotó: Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm