28 °C Budapest
Energiakereskedő cég segít elkerülni a bírságot (x)

Energiakereskedő cég segít elkerülni a bírságot (x)

Pénzcentrum
2016. június 6. 10:14

Az MVM Partner auditjával 40-50 százalékos megtakarítás is elérhető.

Tíz millió forintos bírságra számíthat az a cég, amely a kötelezettsége ellenére elmulasztja elvégezni az energetikai auditot. A folyamat azonban jóval több, mint egy papír megszerzése, hiszen az MVM Partner Zrt. tapasztalatai szerint projekt szinten így akár 40-50 százalékos energiamegtakarításra is lehetőség nyílik.

Az audit célja az, hogy felmérjék a vállalat energiafelhasználását és megvizsgálják, hogyan lehetne azt hatékonyabbá tenni. A vizsgálat során feltérképezik mind az energiatermelő, mind az energiafogyasztó rendszerek üzemi működését, feltárják az energiarendszerek, az épületek és a szállítás veszteségpontjait. Emellett azt is megvizsgálják, milyen korszerű módszerek alkalmazásával lehetne fejleszteni a rendszereken: ebbe a körbe akár a megújuló technológiák bevonása vagy az esetleges hulladékhő hasznosítása is bekerülhet.

- Az energetikai audit különböző megtakarítási lehetőségeket tárhat fel, legyen az kis költségű vagy nagy költségű beruházást igénylő vagy akár különösebb beruházás nélkül is elérhető fejlesztés - mondta el Pénzes László, az MVM Partner energetikai szolgáltatások osztályvezetője. Szerepelhet köztük például világításkorszerűsítés, napelemes rendszer telepítése, napkollektor alkalmazása vagy éppen a hűtési, fűtési rendszer korszerűsítése.

Az energetikai audit ráadásul kötelező: a nagyvállalatoknak törvényi kötelezettségük, hogy felméressék rendszereiket és ennek eredményéről tájékoztassák a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt. Aki ezt elmulasztja, vagy az ellenőrzés során nem működik együtt a Hivatallal, akár 10 millió forintos bírságot is kaphat. Ez már önmagában is kellő motiváció, ám az igazán tudatos vállalatok nem csak "letudják a kötelező kört", hanem profitálnak is a felmérés eredményeiből.

Az audit elvégzését követően ugyanis egy olyan tanulmány készül, amely innovatív javaslatokat, intézkedéseket tartalmaz, amelyek elősegíthetik az adott vállalat energiafelhasználásának és energiaköltségeinek csökkentését, beleértve a széndioxid-kibocsátás csökkentését.

- Az MVM Partner a közelmúltban elvégzett auditjai között volt olyan, melynek eredményeként projekt szinten 40-50%-os energia-megtakarításra is lehetőség nyílt, teljes cégre vetítve egy-egy audit elvégzésével akár néhány százalékos energiacsökkenés is feltárható. azonban természetesen itt is fontos a vizsgált energianem és a telephelyi tevékenység. Önmagában persze az elvégzett auditálás nem elégséges az energia- vagy költségmegtakarítás eléréséhez: végre is kell hajtani az abban megfogalmazott ajánlásokat - mondta el a társaság energetikai szolgáltatások osztályvezetője.

Ezért fontos az, hogy a cégek jól válasszák meg, kivel végeztetik el az egyébként kötelező auditálást: az energiaaudit által bemutatott javaslatok végrehajtásában az MVM Partner Zrt. aktívan részt tud venni, így igény esetén a cég teljes támogatást kaphat a projektek során.

További információk

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?