9 °C Budapest

Energiakereskedő cég segít elkerülni a bírságot (x)

Pénzcentrum
2016. június 6. 10:14

Az MVM Partner auditjával 40-50 százalékos megtakarítás is elérhető.

Tíz millió forintos bírságra számíthat az a cég, amely a kötelezettsége ellenére elmulasztja elvégezni az energetikai auditot. A folyamat azonban jóval több, mint egy papír megszerzése, hiszen az MVM Partner Zrt. tapasztalatai szerint projekt szinten így akár 40-50 százalékos energiamegtakarításra is lehetőség nyílik.

Az audit célja az, hogy felmérjék a vállalat energiafelhasználását és megvizsgálják, hogyan lehetne azt hatékonyabbá tenni. A vizsgálat során feltérképezik mind az energiatermelő, mind az energiafogyasztó rendszerek üzemi működését, feltárják az energiarendszerek, az épületek és a szállítás veszteségpontjait. Emellett azt is megvizsgálják, milyen korszerű módszerek alkalmazásával lehetne fejleszteni a rendszereken: ebbe a körbe akár a megújuló technológiák bevonása vagy az esetleges hulladékhő hasznosítása is bekerülhet.

- Az energetikai audit különböző megtakarítási lehetőségeket tárhat fel, legyen az kis költségű vagy nagy költségű beruházást igénylő vagy akár különösebb beruházás nélkül is elérhető fejlesztés - mondta el Pénzes László, az MVM Partner energetikai szolgáltatások osztályvezetője. Szerepelhet köztük például világításkorszerűsítés, napelemes rendszer telepítése, napkollektor alkalmazása vagy éppen a hűtési, fűtési rendszer korszerűsítése.

Az energetikai audit ráadásul kötelező: a nagyvállalatoknak törvényi kötelezettségük, hogy felméressék rendszereiket és ennek eredményéről tájékoztassák a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt. Aki ezt elmulasztja, vagy az ellenőrzés során nem működik együtt a Hivatallal, akár 10 millió forintos bírságot is kaphat. Ez már önmagában is kellő motiváció, ám az igazán tudatos vállalatok nem csak "letudják a kötelező kört", hanem profitálnak is a felmérés eredményeiből.

Az audit elvégzését követően ugyanis egy olyan tanulmány készül, amely innovatív javaslatokat, intézkedéseket tartalmaz, amelyek elősegíthetik az adott vállalat energiafelhasználásának és energiaköltségeinek csökkentését, beleértve a széndioxid-kibocsátás csökkentését.

- Az MVM Partner a közelmúltban elvégzett auditjai között volt olyan, melynek eredményeként projekt szinten 40-50%-os energia-megtakarításra is lehetőség nyílt, teljes cégre vetítve egy-egy audit elvégzésével akár néhány százalékos energiacsökkenés is feltárható. azonban természetesen itt is fontos a vizsgált energianem és a telephelyi tevékenység. Önmagában persze az elvégzett auditálás nem elégséges az energia- vagy költségmegtakarítás eléréséhez: végre is kell hajtani az abban megfogalmazott ajánlásokat - mondta el a társaság energetikai szolgáltatások osztályvezetője.

Ezért fontos az, hogy a cégek jól válasszák meg, kivel végeztetik el az egyébként kötelező auditálást: az energiaaudit által bemutatott javaslatok végrehajtásában az MVM Partner Zrt. aktívan részt tud venni, így igény esetén a cég teljes támogatást kaphat a projektek során.

További információk

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm