Hatalmas sztrájkra készülnek a taxisok

Pénzcentrum
2014. október 15. 08:32

Legfeljebb hétéves autóval járhatnak, és ötévente meghosszabbítandó engedélyükkel kizárólag saját településükön vehetnek fel utast a taxisok, egyebek mellett ezt tartalmazza a szakma működését újraszabályozó rendelettervezet, amely ellen a sofőrök készek demonstrációval is tiltakozni - írja a Népszabadság.

A cikk szerint a főváros után országos szinten is újraszabályozná a taxisok működését az állam. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) készülő jogszabály alapján 2016-tól a sofőrök csak hétévesnél nem öregebb autóval járhatnának. Jelenleg csak Budapesten van megkötés, ott tíz év a felső határ.

A lapnak nyilatkozó taxisok szerint a sofőrök jelentős része ennek a korlátozásnak igen nehezen tudna megfelelni. A becslések szerint a jelenlegi 10-12 ezer taxis között ezrével lesznek olyanok, akiknek le kellene cserélniük az autójukat.

Egy másik elképzelés az utasokat is hátrányosan érintheti: a tervezet szövege szerint taxis szolgáltatást csak olyan településen nyújthatnának a sofőrök, ahová az engedélyük szól. Az utast ugyan szolgáltatási területen kívülre is elszállíthatják, ám a visszaútra már nem vehetnek fel senkit, azt sem, akit az odaúton vittek.

Az NFM-nél a lapnak azt mondták, a tervezet közigazgatási és szakmai egyeztetése folyik, az előkészítő munka várhatóan november végéig lezárul. Az előterjesztésről, a rendelet hatálybaléptetéséről csak ezután születhet döntés. Hangsúlyozták: a készülő jogszabály a "magas szolgáltatási követelményeket támasztó fővárosi előírások alkalmazási tapasztalatainak figyelembevételével rögzítheti majd a taxis tevékenység folytatásának országosan egységes feltételeit".

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem