26 °C Budapest

Drágulhat a méz a pocsék időjárás miatt

2013. április 11. 09:17

Akár hatmilliárd forintnyi árbevételtől is eleshetnek a magyar méhészek idén, mivel a tavalyi aszály és az idei hűvös tavasz együttes eredményeként nincs elegendő fiatal méh a szezon eredményes megkezdéséhez. Magyarország az EU méztermelésének 40 százalékát adja, a visszaesés miatt azonban Európa-szerte drágulhat a méz - írja a Világgazdaság.

A tavalyi természeti károk után idén is katasztrofálisan indult az év, hiszen a szokatlanul hosszú ideig tartó hideg miatt az elmúlt hónapokban alig volt olyan nap, amikor a méhek dolgozhattak volna. "Az akácvirágzás április közepén esedékes kezdetéig egy teljes nemzedékváltás zajlik le a kaptárakban, ám mivel a méhek tavasszal sem tudtak elegendő fehérjéhez jutni, ezért nincs elegendő fiatal méh, amely a korai virágzású növények nektárját gyűjthetné" - mondta el a lapnak Horváth Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezető szaktanácsadója.

A tavaly őszi és az idei veszteség együtt a méztermelésben is jelentkezni fog, a várakozások szerint jelentős visszaesés jöhet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?