27 °C Budapest

Drágulhat a méz a pocsék időjárás miatt

2013. április 11. 09:17

Akár hatmilliárd forintnyi árbevételtől is eleshetnek a magyar méhészek idén, mivel a tavalyi aszály és az idei hűvös tavasz együttes eredményeként nincs elegendő fiatal méh a szezon eredményes megkezdéséhez. Magyarország az EU méztermelésének 40 százalékát adja, a visszaesés miatt azonban Európa-szerte drágulhat a méz - írja a Világgazdaság.

A tavalyi természeti károk után idén is katasztrofálisan indult az év, hiszen a szokatlanul hosszú ideig tartó hideg miatt az elmúlt hónapokban alig volt olyan nap, amikor a méhek dolgozhattak volna. "Az akácvirágzás április közepén esedékes kezdetéig egy teljes nemzedékváltás zajlik le a kaptárakban, ám mivel a méhek tavasszal sem tudtak elegendő fehérjéhez jutni, ezért nincs elegendő fiatal méh, amely a korai virágzású növények nektárját gyűjthetné" - mondta el a lapnak Horváth Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezető szaktanácsadója.

A tavaly őszi és az idei veszteség együtt a méztermelésben is jelentkezni fog, a várakozások szerint jelentős visszaesés jöhet.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM