Drágulhat a méz a pocsék időjárás miatt

2013. április 11. 09:17

Akár hatmilliárd forintnyi árbevételtől is eleshetnek a magyar méhészek idén, mivel a tavalyi aszály és az idei hűvös tavasz együttes eredményeként nincs elegendő fiatal méh a szezon eredményes megkezdéséhez. Magyarország az EU méztermelésének 40 százalékát adja, a visszaesés miatt azonban Európa-szerte drágulhat a méz - írja a Világgazdaság.

A tavalyi természeti károk után idén is katasztrofálisan indult az év, hiszen a szokatlanul hosszú ideig tartó hideg miatt az elmúlt hónapokban alig volt olyan nap, amikor a méhek dolgozhattak volna. "Az akácvirágzás április közepén esedékes kezdetéig egy teljes nemzedékváltás zajlik le a kaptárakban, ám mivel a méhek tavasszal sem tudtak elegendő fehérjéhez jutni, ezért nincs elegendő fiatal méh, amely a korai virágzású növények nektárját gyűjthetné" - mondta el a lapnak Horváth Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezető szaktanácsadója.

A tavaly őszi és az idei veszteség együtt a méztermelésben is jelentkezni fog, a várakozások szerint jelentős visszaesés jöhet.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?