12 °C Budapest

Egyre nehezebb jó munkaerőt találni

Pénzcentrum
2012. május 30. 14:23

A magyarországi vállalatok 34 százalékának okoz problémát a meghirdetett állások betöltése, ami nagyrészt a munkatapasztalat, kompetenciák hiányával függ össze, de sok esetben ok az is, hogy a jelentkezők bérigénye magasabb az állásban elérhetőnél. Legnagyobb hiány szakmunkásokból, gépkezelőkből, mérnökökből van Magyarországon - derült ki a Manpower felméréséből.

Idén nehezebb kompetens munkaerőt találni, mint tavaly

Annak ellenére, hogy a munkanélküliség magas, és a piac nem bővelkedik túlzottan új munkahelyekben, egyes állások betöltése mégis nehézséget okoz. A kettő között nincs ellentmondás. Magyarországon nem az okozza a legnagyobb problémát, hogy ne lennének jelentkezők az állásokra, a gond inkább az, hogy a kompetens jelentkezők hiányoznak.

A megkérdezettek válaszából az derült ki, idén nehezebb az állásokat betölteni Magyarországon, mint 2011-ben volt. Míg tavaly a válaszadók 23%-a mondta azt, hogy nehézségei vannak az állások betöltésével, ez az arány 2012-ben 34%-ra emelkedett.

Hiányoznak a készségek és magas a bérigény

Az emögött meghúzódó okok közül legfőbb továbbra is a munkatapasztalat hiánya, idén 43% mondja azt, hogy ez probléma az állások betöltésénél, és 37% mondja azt, hogy a technikai kompetenciák hiányoznak. E kettő egyébként világszerte is fő probléma.

A harmadik legnagyobb nehézség az állások betöltésénél Magyarországon, hogy a jelentkezők bérigénye magasabb az állásban elérhetőnél, a megkérdezett cégek 32%-a mondta azt, hogy ez nehézséget jelent. Ezzel viszont már alaposan kilógunk a sorból, az EMEA régió átlagában például csak a cégek 9%-a mondta ugyanezt.

Egyre nehezebb kompetens munkaerőt találni Magyarországon

Legnehezebb szakmunkásokat találni

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tíz leginkább szűkösen betölthető pozíció Magyarországon sorrendben: szakmunkások, gépkezelők, mérnökök, értékesítő/üzletkötők, vendéglátóipari személyzet, sofőrök, könyvelők/pénzügyi ügyintézők, IT szakemberek, adminisztrátorok, vezetők.

Ezek a hiányszakmák általában megfelelnek a globális hiányszakmáknak. Akár Európát, akár a globális válaszokat nézzük, szakmunkásokból és mérnökökből van leginkább hiány.

A túlképzettség nem jelent gondot

Miközben világszerte gondot jelent, nemhogy kompetens jelentkezőből, de egyáltalán jelentkezőből is kevés van, Magyarországon ez csak a válaszadók 14%-a szerint probléma. Az EMEA régióban és világszerte a cégek 30-35%-a mondja ugyanezt.

Meglepő lehet, hogy az idegen nyelv ismeretének hiánya csak a cégek 7%-a szerint jelent gondot Magyarországon az állások betöltésénél, a túlképzettség csak 4% szerint, a mobilitás hiánya 3% szerint, a számítástechnikai készségek hiánya mindössze 2% szerint okoz nehézséget.

Itthon belsőleg képeznek át

Megfelelő jelentkezők hiányában a cégek legkézenfekvőbb megoldása a továbbképzés, 38% mondja azt, hogy a problémát a meglévő létszámának továbbképzésével oldja meg. Érdekes, hogy a belső továbbképzés globálisan nem annyira jellemző, mint nálunk. Ehelyett elsődlegesen jelölteket választanak, akiknek ugyan pillanatnyilag nincs meg a szükséges készsége az állás betöltéséhez, de legalább van benne potenciál, hogy könnyen megszerezze. Világszerte a megkérdezettek negyede vallja úgy, hogy így jár el, és Magyarországon is ez a második legnépszerűbb megoldás.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem