17 °C Budapest

A nőknek több pénzük is lehetne, csak okosabban kellene költeni - különösen erre

2010. december 4. 16:32

A női mikrovállalkozásokat a válság erősebben sújtotta, mint férfitársaikat. Intenzívebb marketinggel növelhetnék vevőkörüket, de úgy érzik, erre nem futja a bevételükből, illetve kevéssé ismerik a költséghatékony (pl.: online marketing) eszközöket, derült ki a Budapest Bank Dobbantó program kutatásából. A bank ezért tűzte ki céljául, hogy kompetenciafejlesztő tréninggel segíti a vállalkozónőket.

A vállalkozások kétharmada úgy érzi, hogy a stabilitás visszaszerzéséhez, illetve a fejlődéshez a vevőkörének szélesítésére lenne szüksége, derült ki a kutatásból. Azt azonban egyelőre csak a vállalkozások fele ismerte fel, hogy ehhez elengedhetetlen az intenzív marketingtevékenység: a vállalkozások 50%-a nem költ hirdetésekre, és honlapkészítésre sem áldoz pénzt, ehelyett leginkább meglévő ügyfeleik vagy saját maguk személyes ajánlásai révén várják vevőkörük bővülését.

Az éves árbevételének hány százalékát költi marketingre (elsősorban hirdetésre, reklámozásra)?

A marketingre költő mikrovállalkozások körében az erre fordított átlagos összeg évi 100 ezer forint, amely átlagosan az éves árbevétel 1%-át teszi ki. A legnépszerűbb megjelenési felületeknek a helyi újság, a szórólap és az internet (azaz saját honlap, online hirdetések) bizonyultak, ugyanakkor az is kiderült, hogy bár sokan használják az internetet cégük promotálására, de az online lehetőségek széles skálájából csak néhánnyal élnek.

A nőket jobban megviselte a válság

A gazdasági válság a mikrovállalkozásokat sem hagyta érintetlenül, azonban a női vállalkozások jobban megsínylették azt. Míg a férfiak vezette cégek 12%-a növekszik, a női vállalkozásoknak csupán a fele, azaz 6%. Ugyanakkor a női vállalkozások közel 50%-a hanyatlik, míg a férfiaknál ez 40%. A stabilitás visszaszerzésének, a növekedésnek egyik módja lenne, ha nagyobb földrajzi területen értékesítenének - ez különösen a női vállalkozásokra érvényes, akik 52%-a csak saját településén kínálja termékét, szolgáltatását. A férfiak esetében ez csak 40%-ra igaz, a nőknél nagyobb arányban jellemzi tevékenységüket a megyei, országos szintű értékesítés. Ezzel együtt a felmérés azt is kimutatta, hogy a férfiak fontosabbnak tartják a marketingkiadást: 52%-uk fordít erre pénzt, míg a nők kevésbé (42%) élnek ezzel az eszközzel.

Az Ön vállalkozása jelenleg...


A férfi vállalkozók aktívabban élnek az internet adta lehetőségekkel

Nemcsak kisebb arányban jellemzi a nők vezette cégeket a marketingköltés, de a marketingeszközök használatában is különbség mutatkozik a két nem között. A vállalkozónők egyelőre még elkötelezettebbek a "klasszikus" megoldások mellett: helyi újságban 54%-uk, szórólappal 44% promotálja cégét, csak 3. helyen (41%) szerepel az internetes jelenlét, azaz saját weboldal megléte, a cég közösségi oldalakon szerepeltetése és az online hirdetési megoldások (pl. bannerek, keresők oldalain fizetett hirdetés) kihasználása. A férfiaknál azonban első helyen áll az internet általi népszerűsítés (45%) és csak utána következik a helyi újság (43%) és a szórólap (40%).

Mely felületeken népszerűsíti vállalkozását?

A fentiekből látható trendnek megfelelően a férfiak vezette cégek honlappal is nagyobb arányban rendelkeznek: 46%-uknak van saját weboldala, a nőknél ez az arány mintegy 10%-kal kevesebb (37%). Mindkét nemről elmondható, hogy az online lehetőségek széles skáláját csak kevéssé használják ki. Az internethasználó vállalkozóknak csak 24%-a vesz igénybe keresőmarketing megoldást (pl. kereső optimalizálás, keresők oldalain fizetett hirdetés), összesen 17% él a honlapokon elhelyezett hirdetési lehetőségekkel (linkcsere partneroldalakkal 9%, banner online médiumokban 8%), és mindössze 16%-a küld e-mailben ajánlatot (e-DM).

Hogyan tesz szert új megrendelésre?

A mikrovállalkozásoknak csak 16%-a van jelen valamely közösségi oldalon, ezen belül azonban a nők körében magasan az Iwiw a népszerűbb (63% csak itt van jelen, 10% a Facebookon, mindkettőn 25%), míg a férfiak inkább a Facebook hívei (40% csak van itt jelen, 25% az Iwiw-en 30% mindkettőn).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Meg kell keresni az olcsóbb, könnyen megtérülő eszközöket

A felmérés szerint a vállalkozónők több mint fele (51%) azt állítja, hogy jelenleg nincs pénze többet költeni marketingre, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy az online lehetőségek kihasználása könnyen megtérülő befektetés lenne: a jövőben ezért leginkább (54%) online marketingben szeretnének erősíteni, révén épp ez az a terület, ahol lemaradásban vannak férfitársaik mögött.

Milyen online marketing eszközöket használ?

A Budapest Bank "Dobbantó - pénzügyekről nőknek" programja ezért szeretne a vállalkozónők minél szélesebb körének segíteni abban, hogy fejleszthessék cégüket. Ennek érdekében a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány szakmai támogatásával a két budapesti kurzus után most novemberben vidéken - elsőként Békéscsabán - is elindította 12 napos kompetenciafejlesztő tréningjét, ahol többek között marketinggel kapcsolatos ismereteket sajátíthatnak el a résztvevők.

"Mivel egy kisvállalkozásnak általában nincs forrása arra, hogy különféle tanácsadókat - például reklám-, jogi vagy pénzügyi szakembert - fizessen, ezért a bank a mindezen területekre kitérő kompetenciafejlesztő tréningek mellett klubeseményeket is szervez, ahol a vállalkozónők segítséget kaphatnak a szakemberektől, illetve megoszthatják egymással tapasztalataikat" - mondta el Barcza Ilona, a Budapest Bank képzési- és szervezetfejlesztési vezetője.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem