21 °C Budapest

A pokoli magyar világsiker nyomában - exkluzív interjú

2009. május 13. 05:40

A napokban vált publikussá a hír, miszerint a Forma1 történetében először jelenik meg magyar tulajdonú cégcsoport állandó szponzorként. A Pénzcentrum a Hell nemzetközi stratégiai igazgatóját kérdezte a szerződés kulisszatitkairól és a világméretű terjeszkedés esélyeiről.

A magyar tulajdonú HELL energiaital néhány napja hosszú távú megállapodást írt alá a napokban a Forma1-es AT&T Williams csapattal. A 16 országban jelenlevő márka így "teljes mellszélességgel" jelenhet meg a világ legnépszerűbb autóverseny-sorozatában: a szponzorációs szerződés már a hétvégi Spanyol Nagydíjon érvénybe is lépett.

A Pénzcentrum Tomas Grosch-t, a Hell nemzetközi stratégiai igazgatóját kérdezte a szerződés kulisszatitkairól, a hazai szinten mindenképp merésznek tűnő kampány hatékonyságáról, és arról, van-e esélye egy magyar cégnek a kőkemény nemzetközi piacon.

Jól látható, hogy a magyar energiaital-piac az elmúlt években jelentős növekedést produkált. Mit gondol, mennyiben köszönhető ez az egyre újabb, és egyre olcsóbb termékeknek, és mennyiben a rendkívül erős marketingnek?

Kevés olyan termék kategória van a napi fogyasztási cikkek piacán, ahol ilyen dinamikus növekedésre van lehetőség. Úgy vélem, az Ön által felsorolt faktorok valamennyire mind közrejátszanak a bővülésben, de látni kell, az energiaitalok globális piacán szintén a kiemelkedő növekedés jellemző, ami azt is jelzi, hogy maga a termék kategória kezd egyre népszerűbbé és elfogadottabbá válni, amiben talán fontos szerepet játszik, hogy az energiaital egy olyan kompakt készítmény, ami kiválóan illik a modern életstílushoz.

A magyar fogyasztó ugyanakkor kimondottan árérzékeny, így óriási versenyelőnyt jelenthet a Hell-nek, hogy feleannyiba kerül, mint nevesebb vetélytársai. Azt gondolhatnánk, hogy a hazai piacon ezzel a legkönnyebb jó helyezést szerezni.

A Hell márka alapvetően négy tényezőnek köszönheti sikerét: elsősorban annak, hogy minőségi termék, másodsorban az árazási stratégiának, emellett kiemelkedően fontos az önálló disztribúciós erő és végül, de nem utolsó sorban pedig a tudatosan felépített és egyre bővülő marketingtevékenységünknek.

Tomas Grosch és Adam Parr az AT&T Williams elnök-vezérigazgatója (Fotó: Hell)


A Hell 16 országban is jelen van. Mit mutatnak az adatok, mennyire lehet sikeres egy magyar termék az óriási marketingpénzekkel megtámogatott nagy külföldi vetélytársakkal, elsősorban a Red Bullal és a Coca-Cola Burn-jével szemben?

A Hell jelenleg is komoly nemzetközi sikerekkel büszkélkedhet. A kezdeti fejlesztési munka eredményeként a Hell minőségi ízzel és kiváló hatásfokkal rendelkezik. Továbbá design és arculat tekintetében is markánsan megkülönböztethető. Összefoglalva: minőségben, árpozícióban és márkaértékben egyesítünk mindent, amit a mai kor fogyasztója elvár egy energiaitaltól. Ez a kínálati csomag az, ami sikeressé tehet minket, persze ezt alá kell támasztani egy bátor marketingstratégiával, aminek jó eszköze a Forma 1 szponzoráció.

Habár korábban is voltak már próbálkozások összekapcsolni magyar márkákat a Formula 1-gyel, mégis, hogyan jött az -első hallásra talán kissé merész ötlet- hogy egy Formula 1-es csapatot támogassanak?

Ha azt mondom, a Forma 1 világát az egész világon kiemelt figyelem kíséri, talán nem is kellene tovább magyaráznom a választ. Régóta rajongói vagyunk a technikai sportoknak, vannak például saját rally csapataink, illetve támogatunk drift és quad versenyzőket is. Úgy véljük, a Forma 1 támogatásával egy közös álmot valósíthatunk meg, mivel én személy szerint mindig is szerettem volna, ha egy magyar cég is megjelenik a szponzorok között, így is képviselve az országot külföldön és itthon egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy komoly üzleti hozama van a Forma 1-ben való megjelenésnek, ami a Hell márka fejlődésének felgyorsítását hozza magával.

A Hell logója az AT&T Williams hátsó szárnyán (Fotó: Hell)


A hírek szerint tárgyaltak más csapatokkal is, például a Brawn GP-vel. Mi az oka, hogy mégis az AT&T Williams mellett döntöttek? Mennyi pénzt "tettek" a csapatba, milyen időtávra, és milyen hirdetésekről szól a megállapodás?

Szerettünk volna egy olyan csapatot választani, amely az egyik legrégebbi, legkiválóbb csapat a verseny jelenlegi mezőnyében, így esett a sportágban 32 éve jelen lévő Williams-re a választás. Ár-érték arány tekintetében kiváló üzletet kötöttünk, elég csak arra gondolni, milyen világcégekkel kerültünk egy platformra a Williams-nek köszönhetően. A megállapodás anyagi vonzatáról üzleti titok miatt sajnos nem nyilatkozhatok, ami pedig az időtartamot illeti: hosszú távú, három évre szóló megállapodást írtunk alá.
A szerződés értelmében az autók hátsó szárnyának oldallemezét foglaljuk el, és nagyjából hasonló méretű felületen, mint a csapat többi nagy szponzora. Ezenkívül abszolút újító módon a márka ördögös-poklos dizájnjába öltöztetjük az üzemanyag töltő csapatot, illetve a gyakran képernyőre kerülő csapat monitorokon is megjelenünk. Kizárólagos, hivatalos italszállítóként pedig a Williams összes rendezvényén mi szolgáltatjuk az energiaitalt.

Sajtóértesülések szerint a Williams az elmúlt időszakban több szponzorát is elvesztette, ráadásul februárban a csapat költségvetésének jelentős részét adó Royal Bank of Scotland jelentette be, hogy a jövő év végén nem hosszabbítja meg együttműködését az istállóval. A Hell tehát egyfajta mentőövként érkezett a csapat számára, vagy Önök csak ügyesen kihasználták az adódó lehetőséget, és viszonylag nyomott áron szálltak be a száguldó cirkuszba?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szeretnénk a kétségeket eloszlatni: mivel a Hell 2006. óta van a piacon, dinamikus fejlődésének köszönhetően most jött el számára a megfelelő pillanat arra, hogy beszálljon a Forma 1-be, hogy ilyen nagy lépést tegyen a márka globális fejlesztésében. Nem foglalkozunk más szponzorok mozgásával, olyan csapatot szerettünk volna választani, akinek nagy hagyományai és történelmi sikerei vannak e sportág életében, és a Williams minden tekintetben megfelelt az elképzeléseinknek. Aki követi a Forma 1-et, jól tudja, hogy Frank Williams csapata 32 éve jelen van a Forma-1-ben, és története során rengeteg bajnoki címet szerzett.

Világszerte több százmillió néző kíséri érdeklődéssel a Formula 1-es versenyeket. A hivatalos adatok szerint a Hell viszont "csak" 16 országban van jelen. Mit gondol, növeli majd a szponzoráció az eladási adatokat például Macedóniában, Kuvaitban vagy a palesztin területeken? Merre szeretnének terjeszkedni a jövőben, hogyan segítheti a mostani akció a további piacszerzést?

A Forma 1 vitathatatlanul óriási reklámértékkel bír, így természetesen a szponzoráció üzleti célja az, hogy újabb piacokon terjeszkedjünk. A legfontosabb országok, ahová be szeretnénk törni, illetve erősíteni szeretnénk jelenlétünket: Oroszország, Japán, Olaszország, Spanyolország, Németország és az Egyesült Királyság. Úgy véljük, a száguldó cirkusz népszerűségét meglovagolva sikerül majd ismertséget szereznünk célpiacainkon, így tervünk, hogy a nemzetközi energiapiacon megszerezzük a második pozíciót, megfelelő marketingtámogatást kap.

Rengeteg olyan ország van, ahol a Hell nincs jelen a piacon, az autóverseny viszont rendkívül népszerű. Nem jelent-e kidobott pénzt, hogy ott is látják a hirdetést, viszont gyakorlatilag semmit sem tudnak a márkáról? Nem lenne célszerűbb inkább kimondottan azokon a piacokon hirdetni, ahol jelen van a cég?

Ellenkezőleg. Azokon a piacokon, ahol még nem vagyunk jelen mindenképpen kiváló eszköz a Forma 1 arra, hogy ismertséget biztosítson a Hellnek, melynek köszönhetően könnyebb lehet teret nyerni az adott országban.

Fotó: Hell


Eddig ha az energiaital és az autóverseny kapcsolatáról esett szó, mindenki a Red Bull-ra asszociált. Ön szerint mennyi időbe -és pénzbe- telhet, amíg a Hell is ugyanekkora hangsúllyal lesz jelen a Formula 1-ben?

Elsődleges célunk egyelőre nem az, hogy versenytársunkhoz hasonló mértékben jelenjünk meg a Forma 1-ben, hanem az, hogy az értékesítési volumen tekintetében megszerezzük a második pozíciót a nemzetközi energiaital piacon. Természetesen nem kizárt, hogy növekedésünk függvényében a későbbiekben még intenzívebben bekapcsolódunk a száguldó cirkusz világába, azonban úgy véljük, egyelőre az is hatalmas siker, hogy magyar tulajdonú cégcsoportként történelmet írhatunk.

Mikor derülhet ki, hogy a szponzorációs támogatás hatása megfelelt az előzetes elvárásoknak, "behozta-e az árát"? Számíthatnak-e a fogyasztók -és a versenytársak- arra, hogy hasonló "világraszóló" akciókkal hirdeti majd magát a cég a jövőben?

Már ilyen rövid idő elteltével érzékelhető a Forma 1-es jelenlét hatása, hiszen rengeteg üzleti együttműködési kezdeményezés érkezik külföldről, ami kiváló alapot biztosíthat a terjeszkedéshez. A jövőbeni "világraszóló" akciókról, pedig természetesen növekedésünk fényében gondolkodunk.

 

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm