Új reménysugár a határon átnyúló követelések érvényesítésére

Pénzcentrum
2009. január 7. 09:00

A kis értékű követelések európai eljárásának bevezetéséről szóló rendelet 2009. január elsejei hatályba lépését követően a magánszemélyek, valamint a kkv-k számára egyszerűbbé, gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá válik a határon átnyúló ügyekben a kis értékű követelések érvényesítése - írja a Napi Gazdaság.

A rendeletet a kétezer euró alatti követeléseknél kell alkalmazni, az eljárás költségeit a pervesztes félnek kell viselnie. A bíróság ugyanakkor nem ítélhet meg indokolatlanul felmerülő, vagy a követelés összegéhez képest aránytalanul magas költséget a pernyertes fél javára.

Az Európai Tanács - az uniós tagállamokon belüli eltérő szabályozásokra tekintettel - kilenc évvel ezelőtt határozta a probléma közösségi szinten történő rendezését. A két éve megalkotott és most hatályba lépő rendelet célja a határokon átnyúló kis értékű követelések egységes, egyszerűsített eljárással történő érvényesítése.

A polgári és kereskedelmi ügyekre vonatkozó rendelet hatálya nem terjed ki az adó-, a vám- és a közigazgatási ügyekre. Az eljárások során nem kötelező a jogi képviselet igénybevétele, de előírás, hogy a határon túlról érkezőknek érdemi segítséget kell nyújtani az ügymenet során.

A keresetlevélhez csatolni kell a követelés jogosságát alátámasztó dokumentumokat és bizonyítékokat. A költségkímélő módszer része, hogy a bíróság - néhány kivételtől eltekintve - írásban folytatja le az eljárást.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem