16 °C Budapest

Bosszantó, ha túl későn fizetnek: van rá megoldás

Pénzcentrum
2008. november 25. 05:55

Különösen a mostani válsággal terhelt időszakban lényeges, hogy a vevők vajon időben kifizetik-e az általuk igénybe vett szolgáltatás, vagy megvásárolt termék ellenértékét. Ráadásul a nehéz időszakban eleve hosszabb lesz a kért fizetési határidő. Így egyre inkább felértékelődik a faktoring szerepe. Ismerkedjünk meg tehát az általa kínált lehetőségekkel!

Mi is az a faktoring?

Főleg a kis-és középvállalkozások körében előforduló jelenség, hogy partnereik csak hosszabb 30, 90 napos fizetési határidővel tudják kiegyenlíteni a leszállított áruk ellenértékét. Egy kis cégnél ez azonban túl hosszú időnek bizonyul, gyakorta előfordul, hogy még az ellenérték megérkezése előtt szükség volna valamilyen forrás bevonására.

A faktoring működésének lényege, hogy a faktor megvásárolja a vállalkozás rövid lejáratú kötelezettségeit, s ezekért valamekkora mértékű előleget fizet. Az eladott követelések behajtásának, vagyis a vevőktől az ellenérték megszerzésének terhe már a faktorházra hárul. Fontos tudni, hogy csak abban az esetben érdemes a faktoring intézményéhez folyamodni, ha a vevő pénzügyileg megbízható, hiszen neki kell majd kiegyenlítenie az áru, vagy szolgáltatás ellenértékét. Ha pedig nem tud helytállni, ránk, vagyis az eladóra hárul a fizetés felelőssége.

A faktoringnak egyébként több fajtáját különböztethetjük meg, létezik a visszterhes, valamint a vissztehermentes faktoring. Előbbi esetében a vevő nemfizetésének kockázatát az eladó vállalja, vagyis ebbe az ügyletbe csak akkor érdemes belemenni, ha teljesen bizonyosra vehető, hogy az ügyfél fizetni fog, hiszen ekkor teljes mértékben az eladó vállalja a vevő nemteljesítésének felelősségét. A visszterhes faktoring esetében tehát mi, mint eladó ugyan nagyobb kockázatot vállalunk, de a faktoringház cserébe olcsóbban finanszíroz, tehát alacsonyabb díjat kell fizetnünk.

A vissztehermentes faktoring ki is bővülhet egy újabb szereplővel, nevezetesen a hitelbiztosítóval, aki helyettünk áll helyt a vevő nem fizetése esetén.

Kivitellel foglalkozó vállalkozásoknak megoldást nyújthat az exportfaktoring is, amikor is két faktorház osztja meg egymás között a kockázatot, az exportfaktor és az importfaktor. A kivitellel foglalkozó cég csupán az előbbivel lép kapcsolatba.

Miért lehet előnyös?

Tagadhatatlan előnye a faktoringnak, hogy a kisvállalkozások számára likviditást biztosít, hiszen hamarabb hozzájuthatnak a vevők által fizetett pénzhez (vagy annak egy részéhez), s ezáltal megteremti a forgóeszköz-finanszírozás, a fejlesztés lehetőségét. Emellett a banki hitelezésnél jóval gyorsabban zajlik a faktoring lebonyolítása, s ráadásul még fedezetet sem kell felmutatni.

Hová fordulhatunk - mindez mennyibe kerül?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hazai piacon a hagyományos faktorházak mellett banki faktoringhoz is hozzájuthatunk. A bankok általában azoknak a vállalkozásoknak kínálják ezt a lehetőséget, amelyek valamely nagy hipermarketlánc beszállítói (érthető módon ezek a vevők a bank számára igazán megbízhatónak minősülnek).

Természetesen ennek a szolgáltatásnak is ára van, többféle díjjal, költséggel jár a faktorálás. Az igénybevevő vállalkozósoknak a faktorindíj mellett faktoringkamatot is fizetnie kell. A faktordíj általában egy fix díj, amely a bruttó számlaértékre vetítve kerül meghatározásra. A faktoringkamat pedig az előlegre vetített éves kamatláb futamidőre jutó hányada. A Magyar Faktoringszövetség példája szerint 30 napos futamidejű faktoring esetén a költség a bruttó számlaérték mintegy 1,6-2 százaléka.

Milyen a magyar piac?

A Magyar Faktoringszövetség adatai szerint az idei év első fél évében a szövetségi tagok által lebonyolított faktorált forgalom 365 milliárd forintot tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest több mint 13 százalékos növekedést jelent.

A futamidő is lecsökkent, míg a tavalyi évben 61,3 nap volt, addig idén már 58,5. Az ügyfelek nettó árbevétele alapján a forgalom 94 százaléka tartozott a mikro- kis és középvállalkozói szektorhoz.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?