21 °C Budapest

Bosszantó, ha túl későn fizetnek: van rá megoldás

Pénzcentrum
2008. november 25. 05:55

Különösen a mostani válsággal terhelt időszakban lényeges, hogy a vevők vajon időben kifizetik-e az általuk igénybe vett szolgáltatás, vagy megvásárolt termék ellenértékét. Ráadásul a nehéz időszakban eleve hosszabb lesz a kért fizetési határidő. Így egyre inkább felértékelődik a faktoring szerepe. Ismerkedjünk meg tehát az általa kínált lehetőségekkel!

Mi is az a faktoring?

Főleg a kis-és középvállalkozások körében előforduló jelenség, hogy partnereik csak hosszabb 30, 90 napos fizetési határidővel tudják kiegyenlíteni a leszállított áruk ellenértékét. Egy kis cégnél ez azonban túl hosszú időnek bizonyul, gyakorta előfordul, hogy még az ellenérték megérkezése előtt szükség volna valamilyen forrás bevonására.

A faktoring működésének lényege, hogy a faktor megvásárolja a vállalkozás rövid lejáratú kötelezettségeit, s ezekért valamekkora mértékű előleget fizet. Az eladott követelések behajtásának, vagyis a vevőktől az ellenérték megszerzésének terhe már a faktorházra hárul. Fontos tudni, hogy csak abban az esetben érdemes a faktoring intézményéhez folyamodni, ha a vevő pénzügyileg megbízható, hiszen neki kell majd kiegyenlítenie az áru, vagy szolgáltatás ellenértékét. Ha pedig nem tud helytállni, ránk, vagyis az eladóra hárul a fizetés felelőssége.

A faktoringnak egyébként több fajtáját különböztethetjük meg, létezik a visszterhes, valamint a vissztehermentes faktoring. Előbbi esetében a vevő nemfizetésének kockázatát az eladó vállalja, vagyis ebbe az ügyletbe csak akkor érdemes belemenni, ha teljesen bizonyosra vehető, hogy az ügyfél fizetni fog, hiszen ekkor teljes mértékben az eladó vállalja a vevő nemteljesítésének felelősségét. A visszterhes faktoring esetében tehát mi, mint eladó ugyan nagyobb kockázatot vállalunk, de a faktoringház cserébe olcsóbban finanszíroz, tehát alacsonyabb díjat kell fizetnünk.

A vissztehermentes faktoring ki is bővülhet egy újabb szereplővel, nevezetesen a hitelbiztosítóval, aki helyettünk áll helyt a vevő nem fizetése esetén.

Kivitellel foglalkozó vállalkozásoknak megoldást nyújthat az exportfaktoring is, amikor is két faktorház osztja meg egymás között a kockázatot, az exportfaktor és az importfaktor. A kivitellel foglalkozó cég csupán az előbbivel lép kapcsolatba.

Miért lehet előnyös?

Tagadhatatlan előnye a faktoringnak, hogy a kisvállalkozások számára likviditást biztosít, hiszen hamarabb hozzájuthatnak a vevők által fizetett pénzhez (vagy annak egy részéhez), s ezáltal megteremti a forgóeszköz-finanszírozás, a fejlesztés lehetőségét. Emellett a banki hitelezésnél jóval gyorsabban zajlik a faktoring lebonyolítása, s ráadásul még fedezetet sem kell felmutatni.

Hová fordulhatunk - mindez mennyibe kerül?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hazai piacon a hagyományos faktorházak mellett banki faktoringhoz is hozzájuthatunk. A bankok általában azoknak a vállalkozásoknak kínálják ezt a lehetőséget, amelyek valamely nagy hipermarketlánc beszállítói (érthető módon ezek a vevők a bank számára igazán megbízhatónak minősülnek).

Természetesen ennek a szolgáltatásnak is ára van, többféle díjjal, költséggel jár a faktorálás. Az igénybevevő vállalkozósoknak a faktorindíj mellett faktoringkamatot is fizetnie kell. A faktordíj általában egy fix díj, amely a bruttó számlaértékre vetítve kerül meghatározásra. A faktoringkamat pedig az előlegre vetített éves kamatláb futamidőre jutó hányada. A Magyar Faktoringszövetség példája szerint 30 napos futamidejű faktoring esetén a költség a bruttó számlaérték mintegy 1,6-2 százaléka.

Milyen a magyar piac?

A Magyar Faktoringszövetség adatai szerint az idei év első fél évében a szövetségi tagok által lebonyolított faktorált forgalom 365 milliárd forintot tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest több mint 13 százalékos növekedést jelent.

A futamidő is lecsökkent, míg a tavalyi évben 61,3 nap volt, addig idén már 58,5. Az ügyfelek nettó árbevétele alapján a forgalom 94 százaléka tartozott a mikro- kis és középvállalkozói szektorhoz.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm