Bosszantó, ha túl későn fizetnek: van rá megoldás

Pénzcentrum
2008. november 25. 05:55

Különösen a mostani válsággal terhelt időszakban lényeges, hogy a vevők vajon időben kifizetik-e az általuk igénybe vett szolgáltatás, vagy megvásárolt termék ellenértékét. Ráadásul a nehéz időszakban eleve hosszabb lesz a kért fizetési határidő. Így egyre inkább felértékelődik a faktoring szerepe. Ismerkedjünk meg tehát az általa kínált lehetőségekkel!

Mi is az a faktoring?

Főleg a kis-és középvállalkozások körében előforduló jelenség, hogy partnereik csak hosszabb 30, 90 napos fizetési határidővel tudják kiegyenlíteni a leszállított áruk ellenértékét. Egy kis cégnél ez azonban túl hosszú időnek bizonyul, gyakorta előfordul, hogy még az ellenérték megérkezése előtt szükség volna valamilyen forrás bevonására.

A faktoring működésének lényege, hogy a faktor megvásárolja a vállalkozás rövid lejáratú kötelezettségeit, s ezekért valamekkora mértékű előleget fizet. Az eladott követelések behajtásának, vagyis a vevőktől az ellenérték megszerzésének terhe már a faktorházra hárul. Fontos tudni, hogy csak abban az esetben érdemes a faktoring intézményéhez folyamodni, ha a vevő pénzügyileg megbízható, hiszen neki kell majd kiegyenlítenie az áru, vagy szolgáltatás ellenértékét. Ha pedig nem tud helytállni, ránk, vagyis az eladóra hárul a fizetés felelőssége.

A faktoringnak egyébként több fajtáját különböztethetjük meg, létezik a visszterhes, valamint a vissztehermentes faktoring. Előbbi esetében a vevő nemfizetésének kockázatát az eladó vállalja, vagyis ebbe az ügyletbe csak akkor érdemes belemenni, ha teljesen bizonyosra vehető, hogy az ügyfél fizetni fog, hiszen ekkor teljes mértékben az eladó vállalja a vevő nemteljesítésének felelősségét. A visszterhes faktoring esetében tehát mi, mint eladó ugyan nagyobb kockázatot vállalunk, de a faktoringház cserébe olcsóbban finanszíroz, tehát alacsonyabb díjat kell fizetnünk.

A vissztehermentes faktoring ki is bővülhet egy újabb szereplővel, nevezetesen a hitelbiztosítóval, aki helyettünk áll helyt a vevő nem fizetése esetén.

Kivitellel foglalkozó vállalkozásoknak megoldást nyújthat az exportfaktoring is, amikor is két faktorház osztja meg egymás között a kockázatot, az exportfaktor és az importfaktor. A kivitellel foglalkozó cég csupán az előbbivel lép kapcsolatba.

Miért lehet előnyös?

Tagadhatatlan előnye a faktoringnak, hogy a kisvállalkozások számára likviditást biztosít, hiszen hamarabb hozzájuthatnak a vevők által fizetett pénzhez (vagy annak egy részéhez), s ezáltal megteremti a forgóeszköz-finanszírozás, a fejlesztés lehetőségét. Emellett a banki hitelezésnél jóval gyorsabban zajlik a faktoring lebonyolítása, s ráadásul még fedezetet sem kell felmutatni.

Hová fordulhatunk - mindez mennyibe kerül?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hazai piacon a hagyományos faktorházak mellett banki faktoringhoz is hozzájuthatunk. A bankok általában azoknak a vállalkozásoknak kínálják ezt a lehetőséget, amelyek valamely nagy hipermarketlánc beszállítói (érthető módon ezek a vevők a bank számára igazán megbízhatónak minősülnek).

Természetesen ennek a szolgáltatásnak is ára van, többféle díjjal, költséggel jár a faktorálás. Az igénybevevő vállalkozósoknak a faktorindíj mellett faktoringkamatot is fizetnie kell. A faktordíj általában egy fix díj, amely a bruttó számlaértékre vetítve kerül meghatározásra. A faktoringkamat pedig az előlegre vetített éves kamatláb futamidőre jutó hányada. A Magyar Faktoringszövetség példája szerint 30 napos futamidejű faktoring esetén a költség a bruttó számlaérték mintegy 1,6-2 százaléka.

Milyen a magyar piac?

A Magyar Faktoringszövetség adatai szerint az idei év első fél évében a szövetségi tagok által lebonyolított faktorált forgalom 365 milliárd forintot tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest több mint 13 százalékos növekedést jelent.

A futamidő is lecsökkent, míg a tavalyi évben 61,3 nap volt, addig idén már 58,5. Az ügyfelek nettó árbevétele alapján a forgalom 94 százaléka tartozott a mikro- kis és középvállalkozói szektorhoz.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm