Durva visszaélések: Ferrari az uniós pénzből!

Pénzcentrum
2008. november 13. 12:00

Mire megy el az uniós pénz? Összesen 100 olyan esetet foglal össze az Open Europe brit szervezet tanulmánya, amelyek mind az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos visszaélésekre, csalásokra világítanak rá. Szerencsére nincs itthoni példa felsorakoztatva, de talán mindannyian emlékszünk, tavaly fény derült Magyarországon is egy közel 1 milliárd forintos csalási kísérletre. Nézzük, milyen különleges csalási esetek léteznek szerte az unióban.

Szabálytalansági eljárás

A szabálytalanságokra, csalásokra a legtöbb esetben az ellenőrzések elvégzése alatt kerül sor. Az uniós szabályozás szerint a külső és a belső ellenőrzések mellett az egész folyamatban szükséges egy verifikációs ellenőrzés is. Ez pedig azt jelenti, hogy vagy a közreműködő szervezet, vagy az irányító hatóság biztosítja a kedvezményezett által benyújtott jelentések, nyilatkozatok, bizonylatok ellenőrzését, illetve a helyszíni ellenőrzést.

Ennek során derülhet fény arra, hogy valamilyen szabálytalanság történt. Ha az ellenőrzés megtörtént, úgy annak következményeképpen sor kerülhet valamilyen javaslat megfogalmazására, vagy valamilyen szabálytalanság megállapítására, esetleg az erre vonatkozó gyanú feltárására. Végső soron következményképpen sor kerülhet a támogatási szerződéstől való elállásra, vagy más hatóság eljárásának kezdeményezésére (például közbeléphet a rendőrség).

Fontos, hogy az uniós intézményrendszerben meg kell különböztetni a szabálytalanságot és a csalást, ez utóbbi az Európai Bizottság definíciója szerint szándékosan elkövetett szabályszegés, amely jogszabálysértésnek minősül, s kizárólag bíróság minősítheti ennek.

Jelentési kötelezettség

Bizonyos szabálytalansági eljárásokról negyedévente jelentét kell küldeni az Európai Bizottságnak, ebbe a körbe csak azok tartoznak, amelyek 10 ezer eurónál magasabb összegre vonatkoznak.

Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) pontosan ezekre az esetekre jött létre, küldetése az unió pénzügyi érdekeinek védelme, a csalás, a korrupció, illetve az egyéb szabálytalanságok elleni küzdelem, melyet belső és külső vizsgálatokkal, illetve a tagállamok illetékes szerveivel való együttműködésen keresztül lát el.

Az OLAF adatai szerint a tavalyi évben összesen 666 ügyet jelentettek a szervezetnél. A legtöbb bejelentést Románia tette, míg Máltától nem érkezett egyetlen egy ügy sem. Magyarország 13 bejelentéssel élt, így a középmezőnyben helyezkedünk el. Ebből összesen 2 aktív esetet vizsgáltak, ebből az egyik egy vámokkal kapcsolatos visszaélési eset volt, a másik pedig egy közvetlenül brüsszeli finanszírozású projekt.

Különleges esetek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mint már említettük, az Open Europe gyűjtötte össze azokat a nagyobb csalási-visszaélési eseteket, melyekre fény derült. Szerencsére magyar eset nincs az általuk felsorolt 100 példa között. Ennek ellenére most felsorolunk itt néhány érdekesebbet közülük.

Ferrari az uniótól

Az olasz Cosenza városágban egy fogorvos uniós pénzből vásárolta meg sárga Ferrari Testarossa kocsiját, egy Forma 1-es autót és még 55 különböző luxus-gépjárművet. Az uniós pénzt eredetileg persze nem erre kapta, hanem egy napelem-üzletre, amely azonban sosem indult útjára. Mint utóbb kiderült, a fogorvos csupán egy láncszem volt egy nagyobb lélegzetvételű visszaélési ügyben, ahol összesen 80 millió euróval követtek el csalást, különböző gazdasági társaságok mindenféle luxuscikket vásároltak rajta, kocsiktól kezdve a motorkerékpárokon át egészen a jachtokig.

Nyilvános illemhely a versenyképességért...

Bio-olívaolaj a szemétdombról

Bio megjelöléssel termesztettek olívabogyót és különböző növényeket a szintén olasz Pugliában, azonban kiderült, hogy a növények gyakorlatilag egy 10 méter magas szemétdombon nőttek. Az ültetvény tulajdonosai hamis dokumentumokat küldtek be arról, hogy az olívaolajat biogazdálkodásban állítják elő. A csalás gyanúja mellett a helyi hatóságok az egészségre káros hatásokat is elkezdték vizsgálni.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem